Læsetid: 5 min.

Ubehøvlet tv-debat sætter punktum for en usædvanlig fransk valgkamp

I over to en halv time krydsede Frankrigs to præsidentkandidater klinger i en rodet og ekstremt aggressiv debat. Tilsyneladende har Le Pen opgivet at fremstå som en præsident
Franske vælgere ser debat på en bar i Biarritz i Sydfrankrig.

Franske vælgere ser debat på en bar i Biarritz i Sydfrankrig.

Bob Edme

5. maj 2017

»At vælge Monsieur Macron er at vælge den vilde globalisering, Uber-isering, prækariatet, alles kamp mod alle, økonomisk hærværk, det brutale samfundsliv, kommunitarisme, nedslagtningen af Frankrig, og alt sammen fjernstyret af François Hollande.«

Marine Le Pen vandt lodtrækningen onsdag aften og åbnede den sidste debat i præsidentvalgkampen med en salve, der ikke lod Olsen-bandens Egons berømte tirader meget tilbage. I halvanden time krydsede kandidaten for Front National klinger med sin modstander, midterpolitiker og favoritten Emmanuel Macron fra bevægelsen 'En Marche !'.

Dermed var tonen givet for en rodet, kaudervælsk og ekstremt aggressiv debat, hvor de vælgere, der havde ønsket omsider at høre de to præsidentkandidaters vidt forskellige programmer konfronteret, måtte gå skuffede i seng.

De to journalister, hvis opgave det udelukkende var at sørge for lige meget taletid, og at alle emner blev diskuteret, fik knap et ben til jorden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Jongberg
  • Hans Jørn Storgaard Andersen
  • Eva Bertram
  • Hans Larsen
Per Jongberg, Hans Jørn Storgaard Andersen, Eva Bertram og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anders Jensen

Jeg kan mærke angsten og desperation hos den journalistiske elite gennemsyre deres anmeldelser.
Trump; Theresa, Le Pen.

Torben K L Jensen, Jesper Nielsen, Olav Bo Hessellund og Bastian Barx anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er et valg mellem konfirmanden og husmoderen, mellem den storbysmarte yuppi og la femme dans la campagne.

Odin Rasmussen

Gauche de Mélenchon, en økolog, der er bekymret for planetens fremtid og fortaller for styring af ​​de dystopiske finansielle strømme, er meget moderne i forhold til Macrons klassiske og småborgerlige globalisme. Men vælges Macrons, som ikke sætter spørgsmålstegn ved økonomiske og sociale ideer, vil mange sætte spørgsmålstegn ved, at ordene er hule, så længe de ikke ledsages af klare og gennemtænkte handlinger i en ædel mening. Den fælles kritik fra nationalisterne og den radikale venstrefløj er helt klart at kræve selvbestemmelse over de økonomiske og sociale regler og at modvirke anonyme direktiver, der nu kommer andre steder fra og ikke længere adlyder den politiske sfære. Den europæiske ide som Macron-lejren repræsenterer har dyder, som jeg tilslutter mig, og en fuldstændig illusoriske lukning af grænser, som gennem globalisering og virtualiserede transaktioner styrer den internationale fremtid for økonomiske og kulturelle udvekslinger. For den 'venstreorienterede', radikal eller ej, er Macrons stemme i den nuværende situation ikke i sig selv i strid med princippet om kritik og politisk handling fra modstandere af hans ideer og neoliberale principper.

Tine Byrckel

Øh ja, jeg er angst? Jeg og min ven Muhammed bliver smidt ud og mister vore rettigheder, hvis le Pen bliver valgt Anders Jensen. Så undskyld, at det skinner igennem. Jeg er Free-lance, og derfor del af prekariatet, så nej jeg er ikke journalistisk elite. Men bekymret er jeg. Men drop den med at jeg er 'elite'. vh Tine Byrckel

Jan Damskier, Eva Bertram, Nike Forsander Lorentsen, Per Jongberg, Hans Jørn Storgaard Andersen, Jørn Vilvig, Torben K L Jensen, Henrik L Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Anders Jensen

Hej Tine
Tror du skal ændre lidt på retorikken hvis dit mål er at få mig til at "droppe" noget. :)
Du er en del af problematikken, gennem flere års polarisering har vi skabt en højrefløj der får mere og mere medvind. Din artikel er med til at fragmentere og polarisere debatten yderligere.
Jeg deler til gengæld din bekymring.

Eva Bertram

Anders Jensen, jeg forstår simpelt hen ikke din kommentar? Artiklen beskriver et fragmenteret og polariseret politisk klima - hvordan i alverden mener du den bidrager til at skabe det?

Jan Damskier og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Indholdsmæssigt er debatten mellem de to regulær nok, men formen er ikke særlig præsidentiel.
Skulle franskmændene for en gangs skyld lade indhold gå forud for form?

Anders Jensen

Eva jeg mener at venstrefløjen med dens retorik har været med til at skabe den polarisering der er sket. Ikke at den står med skylden alene. Ligeså mener jeg at eliten, herunder dem der kan komme til orde med artikler som et medie i dette også er med til at skabe yderligere polarisering, med dens fordomsfulde nedladende tone.
Derfor har vi nu folk der mener at islam er fjenden, og kan køre hele politiske programmer på intet andet end ud med islam.
Det vakuum der blev skabt, da vi polariserede debatten, stod der nogle ekstremister klar til at udfylde. Når vi samtidigt så ikke tager en ordenligt fornuftig diskurs med dem i planum, så er vi medvirkende til yderligere fragmentering.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det var en fin reportage af Tine.

En noget broget debat med mange afbrydelser, men her får kan dog er indtryk af store forskelle på de to kandidater.

Min favorit er denne:
Le Pen har lovet en pensionsalder på 60 år, hvis man har 40 års aktivt arbejdsliv bag sig. Macron huggede tilbage med spørgsmål, om hvordan det skal betales?

Uha, hvad siger Mette Frederiksen og fagforeningerne til det?
Idet jeg er enig med Macron: En Folkepension kommer ikke gratis, når levetiden stiger drastisk.

Nike Forsander Lorentsen

Hm, ja altså debatten viste Le Pen som hjemmehørende i 1950. Macron er en modern nutid og måske fremtid. Såg i går aftes et dokument om og med Macron på SVT2 som gav et meget godt billed af og om ham og hvordan han tænker, spændende.

Kim Øllgaard

I øvrigt er Le Pen den mest venstreorienterede, hvis vi taler socialpolitik. Det glemmer man helt i fokuseringen på hendes udlændingepolitik, så man belejligt kan føre hende over som en slags nynazist.
Macron er systemets og "tegnedrengenes" kandidat.
Men det anfægter selvfølgelig ikke de store dele af den danske venstrefløj og medieverdenen, som mener at indvandring fra ikke-vestlige lande er den store berigelse, og ikke - som udviklingen viser - en tung, økonomisk belastning for samfundet.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Kim Øllgaard minder mig om en falleret DF-tilhænger, der forsøger at lave glamour ud af en racistisk parti som Marine Le Pen var formand for engang.
I øvrigt er Le Pen den mest venstreorienterede - min bare ...

Hun var så ekstremt højreorienteret som DF og lignende partier i Europa - længere er den potte vist ikke.

Macron - derimod - er lige præcis i midten (jeg tør ikke skrive Centrum, for så dukker gamle CD-tilhængere op og mener, at de har patent på navnet).
Med lidt held og dygtighed får han opstillet nogle kandidater til venstre for - og til højre for midten.
Dét er hans chance om en måned, når der er valg til Nationalforsamlingen.

FN har ingen chancer andet end i måske 2 valgkredse ud af de små 500 - fordi de er så ekstreme. Omvendt tvivler jeg også på, at det yderste venstre får valgt mange ind - så endnu engang bliver der kamp om midten.

Hvor har man nu set det før?

Anders Jensen

Hans dine insinuationer er ikke bare trættende men også ulogiske!
Det er sørgeligt at en mand så gammel som dig ikke har formået at lære basal logik og retorik.
Heldigvis trøster jeg mig med at du er et overstået kapitel, og at dit paradigme er ved at smuldre, men du ytrer dine små krampetrækninger (læs: ulogiske insinuationer.) febrilsk og desperat.