Læsetid: 4 min.

Udviklingsministeren har tjent penge på industrien, der fælder regnskoven

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) kæmper for at bevare Indonesiens regnskov, men har selv haft private investeringer i palmeolie, der er den primære årsag til ulovlig skovhugst i landet. Verdens Skove glæder sig over, at ministeren nu er blevet klogere
Udland
10. maj 2017

Med den ene hånd har udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) forsøgt at værne Indonesiens regnskov mod ulovlig skovhugst. Og med den anden hånd har hun haft investeret 74.000 kr. i en virksomhed, der selv er blevet afsløret i ulovlig skovhugst.

Indtil februar var Ulla Tørnæs aktionær i den danskejede virksomhed United Plantations, der driver et af verdens førende palmeolieselskaber med en årlig produktion på cirka 200.000 ton palmekerneolie i Malaysia og Indonesien.

Palmeolieplantager er hovedårsag til ulovlig skovhugst på regnskov i Indonesien, og United Plantations blev i 2008 afsløret af Greenpeace i netop dette.

Men Ulla Tørnæs kan ikke se problemet i, at hun som udviklingsminister har haft investeringer i virksomheden. 

»Selv om man er udviklingsminister, har man jo ligesom alle andre borgere ret til at købe de aktier, man vil købe på fuldstændig lovlig basis. Og det er, hvad jeg gjorde dengang,« siger Ulla Tørnæs.

Ingen overvejelser 

Information talte med udviklingsministeren, da hun i sidste uge besøgte Harapan-regnskoven i Indonesien, hvor et dansk pilotprojekt vil sikre regnskovens overlevelse. Harapan-regnskoven er udryddelsestruet, og situationen skyldes illegal skovhugst, hvor regnskovens områder omdannes til særligt palmeolieindustri.

Det danskstøttede projekt har siden 2011 forsøgt at bremse ulovlig skovrydning. I de seneste 15 år er et areal af regnskoven svarende til fire gange Danmarks størrelse blevet fældet og omdannet til hovedsageligt palmeolieplantager – alene på øen Sumatra.

Om det danske engagement i regnskoven siger Ulla Tørnæs:

»Det er altafgørende at bevare regnskoven for den globale biodiversitet, men også i forhold til ambitionerne om at nedbringe CO2-udslippet. Verdens regnskove er jordens globale åndehuller – og set i lyset af Paris-aftalen er det nødvendigt, at lande som Danmark engagerer sig i bevarelsen. Og jeg håber, at Harapan-regnskoven vil blive et forbillede for lignende projekter,« siger ministeren.

Efter besøget i junglen spørger Information ministeren, hvilke overvejelser hun selv gjorde sig, da hun valgte at investere i palmeolieproducenten United Plantations i 2011. 

»Jeg havde ingen overvejelser – hverken udviklingsmæssige eller i forhold til skattekonstruktioner – dengang jeg købte aktierne. Sagen er den, at jeg var borgmesterkandidat i Holstebro – og grundlæggeren af firmaet kommer fra Holstebro. Han er en hæderkronet borger, som byens borgere har stor respekt for – og i lighed med andre borgere i Holstebro, valgte jeg at købe aktier i firmaet. Jeg gjorde mig ingen udviklingsmæssige overvejelser overhovedet – det handlede i højere grad om at støtte en lokalt kendt virksomhed i den by, jeg troede, jeg skulle være borgmester i.«

– Men burde du ikke, da du tiltrådte som udviklingsminister i november 2016, løbe dine aktier igennem for at se, om du kunne stå på mål for virksomhederne?

»Overhovedet ikke – for jeg gjorde mig slet ikke de overvejelser dengang. Og jeg har altså ikke så mange aktier, at jeg kan løbe dem igennem. Jeg gjorde mig ingen dybere overvejelser overhovedet.«

Det var da heller ikke på grund af palmeolie, at Ulla Tørnæs i februar solgte sine aktier i United Plantations. Det skyldtes, at P1 kunne afsløre, at virksomhedens hovedaktionær United International Enterprises muligvis sender penge i skattely på Bahamas.

Certificering ingen garanti

United Plantations blev i 2008 tildelt verdens første RSPO-certificering, som er en markør for bæredygtig palmeolieindustri, udviklet på initiativ af blandt andet førende palmeolievirksomheder og NGO'er.

Senere samme år blev United Plantations imidlertid afsløret af Greenpeace i blandt andet at begå ulovlig skovhugst, der brød med indonesisk lovgivning.

Greenpeace-rapporten er fra 2008 og dermed før, Ulla Tørnæs købte sine aktier i virksomheden. Efter alt at dømme har virksomheden siden fået ordnede forhold, og Greenpeace ønsker i dag ikke at udtale sig om plantagerne.

RSPO-certificeringen er dog ikke i sig selv garanti for en bæredygtig palmeolieproduktion, mener Berit Rechnagel, landekoordinator i organisationen Verdens Skove.

»RSPO-kriterierne tillader eksempelvis konvertering af tropisk skov til palmeolieplantager, hvilket vi ikke kan se det bæredygtige i. Ligesom certificeringen tillader en række pesticider, der er ulovlige i EU, og som i øvrigt kan være skadelige for både miljøet og for medarbejderne. Derudover indeholder RSPO ikke kriterier, der sikrer de oprindelige folks rettigheder i forhold til blandt andet ejer- og arbejdsforhold.«

Verdens Skove finder det »positivt, at ministeren har solgt sine aktier« i United Plantations.

»Vi mener jo ikke, at man i første omgang bør investere i produktioner, der konverterer tropisk skov til monokultur, så vi er glade for, at hun er blevet klogere og har taget initiativ til at sælge dem,« siger Berit Rechnagel.

Ifølge tal fra Københavns Fondsbørs er aktierne steget 50 procent i den periode, ministeren har ejet dem.

United Plantations oplyser, at man finder det sundt, at der kommer kritik, og anerkender, at RSPO-certificeringen endnu ikke er »komplet«, men et skridt i den rigtige retning.

»RSPO-certificerede plantager er efter min mening absolut drevet mere bæredygtigt sammenlignet med områder, som ikke er certificeret efter RSPO-kriterierne eller ikke har intentioner om at blive RSPO-certificeret,« siger direktør Carl Bek-Nielsen.

Rettelse: Tidligere skrev Information, at United Plantations (UP) i 2008 var blevet afsløret i ulovlig skovafbrænding i Indonesien. Der er dog ikke tale om afbrænding, men hvad Greenpeace kalder ulovlig skovhugst. UP mener, at der var tale om lovlig skovhugst. Vi skrev endvidere, at RSPO-certificeringen for palmeolieproduktion var udviklet på initiativ af producenterne. Den er startet af en række interessenter, herunder producenter og NGO’er. Information har opdateret artiklen og beklager fejlene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Lucas

Hun kan snakke alt det hun vil, hun er i denne sag inhabil. Noget Venstre politikere generelt ikke rigtig gider se i øjnene.

Troels Holm

Endnu et eksempel på, at de kapitalistiske ejerformer er skræddersyede til hvidvask af moral. Ved at købe aktier på lovlig vis (eller overlade det til sin investeringsrådgiver) kan man høste fordelene ved kapitalens benhårde magtudøvelse uden at blive direkte belemret med de miljømæssige eller menneskelige ødelæggelser, der følger i kølvandet.
Man slipper fuldstændigt for at overveje det, som Ulla Tørnæs formulerer det. Meget behageligt.

Peter Bojsen

Hvor ER jeg altså tilfreds med at vi nu har en minister der handler på, hvad hun selv opfatter som, "fuldstændig lovlig" vis. Så er der i aller aller værste fald da tale om at ministeren handlede i god tro. Og så kan man ikke forlange mere vel?
Vi er jo alle lige for loven. Det ved alle ministre. Og navnlig de tidligere statsministre (og for tiden højaktuelt skatte-ditto) der engang har været helt derude hvor det muligvis ikke var 100% "fuldstændig lovligt". Ex-statsministre der i dag danner ideologisk forbillede for de nuværende ministre. Statsministre der hylder friheden. Friheden som i minimalstater hvor den enkelte har pligt til at udøve denne frihed til at blæse på lovgivning, smadre alt, ikke mindst miljøet, på sin vej mod personlig vinding. Frihedspligten. Det eneste en sand neo-liberal er ideologisk forpligtet til.
Når jeg næste gang får muligheden for at afgive min demokratiske stemme, vil jeg overveje at afgive den til et menneske der handler i god tro og har loven på sin side.
Så er jeg sikker på vi nok skal få et velfungerende demokrati.
Hvordan undgår jeg ellers at komme til at SÆTTE ULVEN TIL AT VOGTE FÅR?
Men hvorfor skrive det her i Information? Der er jo nok ikke mange regeringstro der læser dette alligevel...