Baggrund
Læsetid: 5 min.

Valgaften hos Front National: ’Vi har tabt et slag, men vi har ikke tabt krigen’

Ved Front Nationals valgaften i Paris var der skuffelse over Marine Le Pens nederlag ved præsidentvalget, men samtidig en stædig tro på fremtiden. Fra talerstolen lovede Le Pen en ’gennemgribende forandring’ af partiet.
Marine Le Pen afgiver sin stemme til præsidentvalget.

Marine Le Pen afgiver sin stemme til præsidentvalget.

Francois Mori

Udland
8. maj 2017

PARIS – Det er sigende for den forandring, Front National har gennemgået de seneste år, at Marine Le Pens valgaften bliver afholdt i fine selskabslokaler i parken Bois de Vincennes i det østlige Paris.

Partimedlemmer og tilhængere er klædt på til fest og går omkring med blå roser i hænderne og, for mange af mændenes vedkommende, små blå rosenknapper i reversen.

Selv om prognoserne op til valgdagen entydigt peger på Emmanuel Macron som vinder, er flere af de fremmødte i godt humør.

»Det bliver en sejr i aften lige meget hvad. Hvis Marine vinder, er det selvfølgelig en sejr, men hvis hun taber, er hun stadigvæk gået videre til anden runde og har virkelig øget antallet af vælgere, der stemmer på Front National. Hvis vi ikke vinder nu, så bliver det næste gang om fem år,« siger Clement, der har været medlem af partiet i et par måneder.

Marine Le Pen er ifølge ham den eneste, der kan »genrejse Frankrig«.

»Vi skal have grænserne tilbage og beskytte folket. Og frem for alt skal vi have en folkeafstemning om EU, så vi kan give stemmen tilbage til folket, så det igen er folket, der bestemmer.«

Kort før det foreløbige valgresultat offentliggøres, stimler medlemmerne sammen på gulvet foran de store tv-skærme og giver sig til at synge Marseillaisen.

Resultatet annonceres, og Emmanuel Macrons ansigt toner frem på skærmen. Salen bryder ud i buh-råb. Lidt efter råber de i kor »Marine la présidente!«, mens tv-skærmen viser den jublende folkemængde, der fejrer Macrons sejr foran Louvre i midten af Paris.

»Kampen fortsætter. Det er en skam, at Frankrig har valgt endnu fem års hollandisme,« siger Manon, der har været medlem af Front National i to år.

Trods nederlaget ser hun frem mod at være i opposition til Frankrigs nye præsident.

»Vi er partiet, der kæmper imod den forfærdelige føderalisme, ultraliberalisme og kommunitarisme, alt det er vi i opposition til.«

Forandring

En række primært venstreorienterede franske og internationale medier har på forhånd fået afvist deres akkreditering - angiveligt på grund af pladsmangel. Det har fået aviserne Le Monde og Libération til at boykotte valgaftenen. Flere dele af selskabslokalerne er da også effektivt delt op mellem medier og partimedlemmer, og en hær af sikkerhedsvagter sørger for, at journalister ikke kan blande sig med tilhængerne på gulvet foran talerstolen eller i de øvrige lokaler, der er forbeholdt medlemmerne. Men selv om der er godt fyldt op i presseindhegningen i lokalet, hvor Marine Le Pen skal holde sin tale, er der masser af plads andre steder eller i presseteltene udenfor.

I midten af det store lokale bryder tilhængerne igen ud i Marseillaisen, inden Marine Le Pen kort efter det første valgresultat træder op på podiet og erkender sit nederlag.

»Frankrig har valgt en ny præsident for republikken og har stemt for kontinuiteten,« siger hun og taler derefter om den opløsning, der har fundet sted i fransk politik efter de gamle partiers nederlag i første valgrunde.

Samtidig siger hun, at anden runde er et bevis på, at den nye kamp er mellem patrioter og globalister, og at Front National nu må forandre sig, for at udnytte denne »historiske mulighed«.

»Jeg foreslår at påbegynde en gennemgribende forandring af vores bevægelse for at danne en ny politisk magtfaktor, som mange franskmænd har efterlyst, og som er mere nødvendig end nogensinde for at kunne rejse vores land.«

Hvad denne forandring mere konkret skulle indebære, er endnu uvist. Men en række udtalelser fra forskellige ledende partimedlemmer til franske medier tyder på, at et navneskift vil kunne komme på tale. Samtidig vil alliancen med den nationalistiske kandidat Nicolas Dupont-Aignan, der har sluttet sig til Marine Le Pen i anden runde af valget, fortsætte.

Fælles for mange af de tilstedeværende partimedlemmer er, at de trods nederlaget har stor tiltro til Front Nationals fremtid.

»Jeg er nødvendigvis en anelse skuffet over resultatet, for det er et nederlag. Men jeg kan også se det fra den positive side. Vi har fået mere end en tredjedel af stemmerne og næsten 11 millioner vælgere. Det er en ny rekord, der er aldrig før så mange mennesker, der har vist os tillid. Så i forhold til det er det en sejr,« siger Euryanthe Mercier, der er medlem af Front Nationals ungdomsorganisation.

»Vi har flere kampe at kæmpe. I næste måned er der parlamentsvalg, så alt er ikke tabt. Som vi ofte siger i Frankrig: vi har tabt et slag, men vi har ikke tabt krigen.«

En stemme imod

Efter en ophedet tv-debat mellem de to kandidater i midten af sidste uge øgede Emmanuel Macron sit forspring i meningsmålingerne over Marine Le Pen, og Macrons sejr søndag aften ser ud til at blive større end forventet.

Béatrice, der siger, hun er gammel ven af Marine Le Pens familie, mener, at debatten mellem de to præsidentkandidater har haft indflydelse på resultatet.

»Jeg er meget skuffet. Både som medlem og som ven. Det er et resultat, der er konsekvensen af debatten imellem de to runder. Jeg synes, Marine Le Pen valgte en lidt mærkelig strategi, og det har desværre ført til, at hun tabte nogle point. Det er min helt personlige holdning,« siger hun, men tilføjer, at det ikke desto mindre har været et godt valg for Front National:

»Franskmændene, men også resten af Europa og verden har forstået, at vi ikke er racister eller fremmedfjendske. Vi elsker ganske enkelt bare vores land, og vi vil gerne bevare vores nationale identitet.«

Et andet partimedlem, Damien, siger at Front National må »op på hesten igen og fortsætte kampen«.

»Visse personer vil sige, at der var en dynamik, der blev ødelagt efter tv-debatten. Men en debat kan ikke ændre alt. Det er rigtigt, at det er en skam. Men ellers synes jeg, at kampagnen har været god. Vi har haft to projekter, der er radikalt forskellige.«

Damien mener ikke, at resultatet kan ses som en sejr for Front National, og han langer samtidig ud efter de vælgere, der har stemt strategisk.

»Jeg har mere respekt for dem, der stemmer blankt eller bliver væk, end dem der forråder alt det, de tror på, for at stemme på Macron – eller på Le Pen for den sags skyld, for de findes også. Det er ikke ærligt. Problemet i Frankrig er, at i alle de seneste valg har folk ikke stemt på nogen, men imod nogen. Om seks måneder vil alle franskmænd brokke sig og sige, at Macron ikke gør nok. Det er en skam.«

Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Bedre ville bemærkningen have været, hvis "vi har vundet slaget, men ikke krigen"
Sådan skulle det ikke være, men pas på - krigen er ikke endt endnu.