Læsetid: 10 min.

Hvad i alverden skete der lige i Storbritannien?

For at forstå det opsigtsvækkende britiske valgresultat har vi hevet fat i professor i politik og internationale studier ved Cambridge University, David Runciman, for at spørge, hvad i alverden der lige er sket i Storbritannien
Jeremy Corbyn fik et kanonvalg, fordi de studerende stemte på Labour i store tal, og fordi en stor del af UKIP’s vælgere stemte på Labour i stedet for de konservative

Jeremy Corbyn fik et kanonvalg, fordi de studerende stemte på Labour i store tal, og fordi en stor del af UKIP’s vælgere stemte på Labour i stedet for de konservative

Ritzau Foto

15. juni 2017

Som om det seneste år ikke allerede havde været rigeligt fuld af overraskelser, så vandt Jeremy Corbyns Labour Party en bemærkelsesværdig fremgang i det britiske valg, hvilket kom som et chok for analytikere og forhindrede den konservative premierminister Theresa May i at få nogen form for brugbart flertal.

May havde udskrevet valget for at skaffe sig større politisk manøvrerum til at forhandle Brexit med europæiske ledere; Corbyn, der længe har tilhørt sit partis venstrefløj, kørte en overraskende imponerende kampagne og kan muligvis endnu ende med at blive premierminister, hvis der bliver udskrevet nyvalg.

For at blive klogere på valgresultatet har jeg talt med David Runciman, professor i politik og internationale studier ved Cambridge University og forfatter til bl.a. The Confidence Trap: A History of Democracy in Crisis From World War I to the Present. Han er også vært på podcasten Talking Politics.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Man bliver ikke klogere af dette - det er det sædvanlige forsøg på omskrive en realitet, så grundlaget fastholder status quo. Men tværtimod ville Corbyn formodentlig have fået flertal, hvis flere havde turdet tro på, at han faktisk havde en change, dvs. hvis medierne uhildet havde refereret folkeviljen og kritiseret magten og den destruktive, ekstreme midte.
Der er intet populistisk i Labours økonomiske politik, den god, gammel og prøvet med godt resultat som genopretning af den katastrofale røverliberalisme, der gang på gang forfører folk til naivt at give deres ejendele til the Con (wo)man.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Thomas Petersen, Torben K L Jensen, Ole Henriksen, Ebbe Overbye og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Skal det i Information kaldes "økonomisk populisme", hver gang nogen advokerer for andet end Merkels særdeles højreorienterede austerity-politik?

Bjarne Bisgaard Jensen, Jens Falkenberg, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Ole Henriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det her viser blot hvor lidt eliten i elfenbenstårnet efterhånden ved hvad der rører sig i samfundet og hvor de burde være de første til vide det.

Der er virkelig meget der kaldes højrefløjspopulisme. Corbyn er et eksempel på noget venstrfløjspopulisme, ligesom Enhedslisten herhjemme. Det er nogle vilde ideer også ganske populære, men at realisere i fuld omfang i praksis med godt resultat - næppe.

Steffen Gliese

Hvad er det, Anders Hede, som du mener, ikke kan realiseres i Labours manifest? Hvad er det, f.eks., som Labour ønsker, og som vi ikke har i de skandinaviske velfærdssamfund helt uproblematisk?