Analyse
Læsetid: 7 min.

Billig kinesisk solenergi sætter Europas klimaforkæmpere i en klemme

Solenergi slår stadig nye rekorder og skaber millioner af job på globalt plan, men det er med Kina i den suveræne førertrøje. I Europa er tempoet derimod dalende, og det europæiske forspring inden for forskning og udvikling er truet. Omstillingen handler ikke kun om at redde klimaet – det handler også om at redde arbejdspladser.
Solenergi så langt øjet rækker i den sydøstlige provins i Kina, Fujian. Europa har været førende på energiformen, men Kina producerer energien markant billigere og vinder ind på EU. Foto: AP

Solenergi så langt øjet rækker i den sydøstlige provins i Kina, Fujian. Europa har været førende på energiformen, men Kina producerer energien markant billigere og vinder ind på EU. Foto: AP

Udland
28. juni 2017

MÜNCHEN – Udenfor er de solbeskinnede frokostborde dækket med blå- og hvidternede duge, bayersk hvedeøl og pølser med brezel. Men inde i de enorme haller ved Intersolar Europe – verdens vigtigste fagmesse for solenergi – kunne man lige så godt befinde sig i Kina, Taiwan eller Korea.

Det er i disse lande hovedparten af verdens produktion og installation af solceller foregår, og det er fra disse lande, en meget stor del af messedeltagerne kommer for at networke og reklamere for netop deres løsninger.

Normalt ville man kunne opleve den excentriske chef for den tyske solcellefabrikant SolarWorld, Frank Asbeck. Med festlige øgenavne som Solkongen og Subventionsrytteren plejede Asbeck at peppe stemningen op ved at hoppe rundt på sine solceller for at bevise, at de er 'Made in Germany' og ikke billigt kinesisk stads.

Men lige inden årets messe gik SolarWorld konkurs som Europas sidste store solcelleproducent i »den store solformørkelse« over den europæiske solindustri, som tyske medier har døbt den.

Kun mindre dele af firmaet vil formentlig køre videre – med asiatiske investorer – og dermed vil der atter forsvinde flere tusinde job i en branche, der alene i Tyskland har mistet ca. 100.000 job siden 2010. I dag er der omkring 30.000 tilbage.

Global sol-eksplosion

Produktion af solceller foregår i dag langt overvejende i kinesiske gigantfirmaer som Suntech og Jinko Solar. Ser man på udviklingen på globalt plan, er solenergi en »ustoppelig succes« ifølge tyske Christian Westermeier, præsident for brancheforbundet SolarPower Europe.

»I 2016 overhalede solenergi for første gang vind i forhold til den årlige installation. Det beviser, at solenergi både er fleksibel, og at den bliver stadig mere rentabel,« siger Westermeier, der understreger, at solenergi udskrives for helt ned til 45 øre per kilowatttime, hvormed den kan konkurrere med gas, kul og atomkraft.

2016 var rekordår, da 76 gigawatt solenergi blev koblet på elnettet på globalt plan, og branchen voksede med flere end tre millioner nye job. USA fordoblede antallet af nyinstallerede solceller fra 2015, men det var især Kina, der rykkede i regnskabet.

Her foregik næsten halvdelen af klodens samlede installation i 2016 med en vækst på 128 procent i forhold til året før. I Europa faldt nyinstallationerne derimod med 22 procent.

Arbejdsdeling

Årsagerne til de europæiske – og det vil langt overvejende sige de tyske – solcelleproducenters stigning og fald er flere.

En grund er rundhåndet statsstøtte til at opsætte solceller, der i Tyskland – såvel som i Danmark – har båret firmaer som Frank Asbecks SolarWorld frem i årevis, indtil den blev indstillet. 

En anden afgørende faktor er konkurrencen fra Kina. Kinesiske firmaer har sprøjtet ultrabillige solceller ud på verdensmarkedet, og både europæiske firmaer og politikere har anklaget den kinesiske stat for at støtte produktionen og dumpe priserne – i 2013 pålagde EU-kommissionen af samme grund straftold og mindstepriser på kinesiske solceller.

Her ligger en intern splid i branchen i Europa. På den ene side har mange kæmpet for at opretholde solcelleproduktion og arbejdspladser, især i Tyskland. Uden for selve produktionen af solceller har mange europæiske firmaer og klimaforkæmpere derimod kritiseret den europæiske straftold og kampen for egen produktion skarpt. Den har nemlig fordyret og dermed bremset udbygningen af solenergi i Europa, mener de.

David Wedepohl, talsmand for det Tyske forbund for solarindustri (BSW), ser pragmatisk på udviklingen.

»SolarWorlds konkurs er virkelig bitter. Men den her vækstbranche består, selv om firmaer kommer og går – også uden store europæiske cellefabrikanter,« siger David Wedepohl.

»Hvis Kina leverer de billigste celler, er det måske en god arbejdsdeling. Desuden skal man huske, at de fleste job ligger 'downstream' inden for installation, service og systemstyring, men også i udvikling,« mener Wedepohl.

»Hele værdikæden omkring solenergi er her i Tyskland og Europa ekstremt eksportorienteret. Komponenter og specialydelser, nicher og kloge løsninger – dem løber vi ikke tør for foreløbigt. Ligesom energi fra solen,« lyder det kækt fra Wedepohl, der kæmper for at overdøve sejrsfanfaren fra en forskningspris, der fejres på messescenen bag ham.

Solenergi i eksplosiv global vækst

  • I 2016 blev rekordhøje 76,6 gigawatt solenergi installeret og sluttet til elnettet globalt – ca. 50 procent mere end i 2015.
  • Knap halvdelen heraf opstod i Kina, hvormed landet installerede 128 procent mere end i 2015.
  • I 2016 lå de europæiske nyinstallationer på knap syv gigawatt svarende til et fald på 22 procent i forhold til 2015.
  • Samlet dækkes ca. to procent af verdens strømforbrug af solenergi (fotovoltaik).

Kilde: SolarPower Europe

Føring i vasken

Den optimisme køber Andreas Bett, leder af det store Fraunhofer-Institut for solare energisystemer, ikke. Med solcelleindustriens deroute og det lave installationstempo er den tyske forskning ved at miste afgørende erfaringer og industripartnere, der kan omsætte forskning til masseproduktion og omvendt levere praktisk viden til forskningsverdenen, advarer han.

»Udviklingen på det europæiske marked er bekymrende. Kina er langt foran med markant højere vækstrater. Den europæiske forskning er stadig førende, men Europa må virkelig passe på ikke at miste det teknologiske lederskab,« siger Andreas Bett.

»SolarWorld var den sidste store celle- og modulfabrikant i Europa og USA. Dermed går den industrielle produktion af denne fremtidsteknologi og dette fremtidsmarked måske helt i vasken. Samtidig gør vi os atter afhængige af andre i forhold til energiproduktion, selv om man i Europa kan producere til de samme priser som i Asien. Men i sidste ende er det jo den opnåelige markedspris, der bestemmer, om en industri overlever eller dør,« siger Andreas Bett med slet skjult henvisning til kinesisk prisdumping.

»Omsætningen til industriel produktion skal lykkes i Europa, men det kræver, at det europæiske marked igen bliver mere attraktivt, altså vokser.«

Uopfyldte klimamål

På verdensplan er forskningschefen klippefast overbevist om solenergiens strålende fremtid. Selvom forskning og industri opnår stadig nye rekorder i virkningsgraden af solceller, har den teknologiske udvikling langtfra toppet, og produktionsomkostningerne kan presses endnu længere ned, mener han. Det er også nødvendigt, for især Europa gør stadig »alt alt for lidt, hvis man vil nå de politiske klimamål«, som Andreas Bett udtrykker det.

Tyskland kan umuligt opfylde sine egne klimamål frem mod 2020, hvilket især skyldes den nationale brunkulssektor og trafiksektoren. Kina og Indien ser derimod ud til at overopfylde deres nationale klimamål, som dog er langtfra så ambitiøse som de europæiske.

Selvom det kinesiske forbrug af kulkraft har været faldende siden 2014, bruger landet stadig lige så meget kul som resten af verden tilsammen og har verdens suverænt største CO2-udledning.

Hvad USA angår, er der på messen i München generelt skuldertræk over Donald Trumps klimapolitik.

»Én præsident eller ét land kan umuligt vælte solenergiens sejrsmarch. Både i forhold til klimabeskyttelse og økonomisk. I industrilande som Tyskland bliver solenergi en afgørende økonomisk faktor,« lyder det fra David Wedepohl fra det tyske solenergiforbund BSW.

Europæisk dæmper på solenergien

  • Frem til 2011 oplevede Europa en stærk stigning i den årlige installation af fotovoltaik med Tyskland i spidsen. I 2012 trådte den tyske regering på bremsen med lavere subventioner og en øvre grænse for installeringen af solenergi på i alt 2,5 gigawatt om året.
  • Italien havde et boom i 2010-12, mens UK skruede kraftigt op for solenergien frem til 2015. Efter tre år i den europæiske førertrøje har UK siden sommeren 2016 atter skruet ned for installering af solenergi. Med 42 gigawatt installeret solenergi (fotovoltaik) ligger Tyskland samlet stadig suverænt forrest i feltet i Europa.

Kilde: SolarPower Europe

Få procent

Fra politisk side er bekymringerne større. Ved G7-topmødet i maj skulle Angela Merkel ifølge Der Spiegel have sagt direkte til Trump, at hvis USA dropper ud af klimaaftalen fra Paris, så »overlades hele banen til kineserne inden for vedvarende energi«.

Efterfølgende mødtes Merkel i Berlin med både Indiens premierminister Narendra Modi og Kinas ministerpræsident Li Keqiang med grøn vækst som et af emnerne. Også EU's spidser har de seneste uger mødt repræsentanter fra den kinesiske regering, men trods Donald Tusks lovprisning af »historiens mest lovende EU-Kina-topmøde« blev der på grund af striden om Kinas status som åben markedsøkonomi ikke indgået en fælles erklæring om vedvarende energi.

Ifølge det tyske solarforbund BSW er det endnu et argument for, at blikket måske nok skal rettes østover, men at det europæiske hjemmemarked også skal holdes i kog i denne 'fremtidsteknologi'.

»Det er stadig kun et par procent af den globale efterspørgsel på el, der dækkes af fotovoltaik, så potentialet er stadig enormt. Vi kan sagtens skabe langt større og økonomisk fornuftig vækst med den rigtige politiske styring og et nyt design af elmarkedet,« siger David Wedepohl.

Nervøs optimisme

Hvordan denne fremtid måske kommer til at se ud, giver messen i München adskillige bud på. To messehaller er fyldt med batterier, lagringsteknologi og intelligente systemer til at styre energiforbruget. 

Blandt mulighederne er decentral produktion af strøm ude ved den enkelte private eller industrielle forbruger samt en bedre integration mellem solenergi og andre vedvarende energiformer.

At det vil lykkes, er der ingen på messen, der sætter spørgsmålstegn ved. Heller ikke ved de europæiske spillere på dette marked, selvom deres optimisme er mere nervøs.

»Potentialet er stort, men konkurrencen fra øst er måske endnu større,« som en repræsentant fra det tyske miljøministerium formulerer det uden at ville citeres med navn. I hans øjne er en indikator på det, at den kinesiske SNEC-messe er ved at overhale Intersolar i München som verdens vigtigste solmesse.

Samme pointe bemærker sælgeren Shaui Li fra det kinesiske firma AKCome, der laver rammer til solceller.

»Vi kommer også her til München for at blive set af andre asiatiske firmaer. Det europæiske marked var nok mere vigtigt for fem år siden. Det har været nede i en bølgedal, men vi tror på, at det kommer tilbage. Så vi kommer nok også igen næste år.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det ser noget voldsomt ud med disse solcelle parker i den åbne natur.

Det er selvfølgelig langt at foretrække for, at vandene stiger; men trods alt ........ disse solcelleanlæg burde monteres på hustagene.

kjeld jensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Når taget på huset på et eller andet tidspunkt alligevel skal skiftes, kan spørge sig selv om hvorfor man ikke skulle skifte til et langt pænere og mere holdbart tag med indbygget solceller - og sandsynligvis billigere end traditionelle tagbelægninger.

https://www.youtube.com/watch?v=4sfwDyiPTdU

Michael Hullevad, Alvin Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det siger alt om kapitalismens idioti, når det er vigtigere at skabe arbejdspladser end at løse de reelle problemer med bæredygtig forsyningssikkerhed.

Michael Hullevad, kjeld jensen, Mette Poulsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Torben Lindegaard
Der er nogle ting der gør at solceller på tagene ikke er den bedste ide, især når vi taler kommerciel produktion og især i Kina.

De solceller der kan komme på tagene af boliger er ikke så gode som de meget tungere solceller der kan placeres på jorden.
Det er også et spørgsmål om vedligeholdelse, hvilket besværgligøres på tagene da man skal op og ned og ind på en ny ejendom hele tiden.
Dernæst har Kina et problem der gør at solcellerne skal placeres uden for storbyerne. Forureningen betyder at produktionen af solenergi falder, fordi det blokerer for nogle af solens stråler. Selv på skyfri dage kan man ikke altid se solen gennem forureningen.

Når det er sagt, så er næsten alt nybyggeri i Kinas større byer og ofte på landet udstyret med solceller og/eller små vindturbiner.

Mette Poulsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det her er peanuts i forhold til hvad der kommer til at ske med den tyske bilindustri når omstillingen i verdens bilpark for alvor går i gang og den omstilling har tysk lobbyarbejde i Bruxelles udskudt gang på gang - sidst med dieselskandalen og fake software. Den tyske bilindustri har i den grad skudt sig selv i foden hvor det godt kunne være have den innovative bilindusti i Tyskland der var i spidsen for udviklingen af batterier og el-biler samtidig med de store omstilling til vedvarende energi og smart-net.

Michael Hullevad, kjeld jensen, Alvin Jensen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Solceller på taget af bygninger er en ringe og dyr løsning!

Monteringen er dyrere, infrastruktur (konvertere, kabler, nettilslutning mv) dyrere, effektiviteten er lavere (ofte ikke optimal vinkel, rengøring af panelerne er besværlig og dyr, og gennemføres derfor ikke ofte nok). Solceller kan ikke erstatte en tagbelægning/tagdækning, og de mange nødvendige gennemføringer for befæstigelse af solpaneler indebærer stor risiko for utætheder i taget.

Europæerne bærer nu og mange år frem omkostningerne ved at have været "first mover". Der er installeret enorme solparker, som grundet de dengang dyre men lav-effektive solpaneler (umoden teknologi) er afhængig af statsstøtte endnu i 10-15 år. Kineserne har ventet til nu, hvor produktionsomkostningerne er decimeret og effektiviteten bedre (modne teknologi) med at installere solparker i stor stil.

Endnu en dokumentation af europæernes tåbelige energi-politik!

Michael Hullevad og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

I forlængelse af Jens Winthers kommentar kan vi da også lige nævne at mange kommuner i stor stil har indkøbt elbiler i dyre domme for at….Tjae hvorfor?

Thomas Barfod

En udfordring ved solcellerne er at det er gammel solcelle teknologi der har vundet løbet. Tyndfilm solceller har tabt betydning på globalt plan.
Det er analyser der har peget på at visse teknologier som f.esk. CIGS Tyndfilm solceller kunne være blevet mere udbredte, hvis de var skaleret op.
Solar fronter har i år produceret i deres laboratorium solcelle moduler med 19,2% effektivitet, dog er størrelsen kun 30*30cm.
Men i produktion ligger de stadig nede ved 13-14 %.
Ved godt at der er cadmium i produktet men det er meget lidt.

Men vildt at priserne bliver ved med at falde. Men nu er Kina, Korea of Taiwan vinderne og deres produkter fra de mest seriøse producenter, som Trina solar, Jinko solar, Suntech, Longi Solar, LG, så gode, at de kvalitets mægtigt og effektivitet mæssigt ligger i toppen. Panasonic, sunpower er fortsat de bedste produkter men de er noget dyrere end de kinesiske, koreanske og Taiwanesiske.
For at undgå told straf har mange asisasitiske producenter flytter produktionen til maylasia og Vietnam.
Meget af produktions apparatet kommet fra Europa især Tyskland, Schweiz og benelux landene.

Uanset hvor de bliver produceret så er det vel bare for politikerne at øge ambitionerne.
Nu hvor solcelle moduler er så billige, hvad med at realiserer desertec programmet igen.
Sæt 100 GW solceller op i Marokko, Algeriet, Tunesien og sælg strømmen til Europa via hvdc ledninger til Spanien og Italien.

Michael Hullevad, Torben K L Jensen, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar