Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danske soldater har mistanke om tortur på fællesbase i Irak

Der foregår muligvis regelmæssig tortur på en koalitionsbase i Irak, men af frygt for forholdet til de irakiske samarbejdspartnere har Forsvaret ikke undersøgt mistanken, viser aktindsigt. Forsvarsministeren sagde for to uger siden, at danskerne skal gribe ind over for formodede overgreb, men ifølge Forsvaret kan danskerne ikke efterforske interne irakiske anliggende
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen besøgte i marts den danske del af Asad-basen i Irak. Det er på denne base, at de danske soldater har fået mistanke om, at irakerne bruger tortur.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen besøgte i marts den danske del af Asad-basen i Irak. Det er på denne base, at de danske soldater har fået mistanke om, at irakerne bruger tortur.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Udland
28. juni 2017

Forsvaret har de seneste måneder haft mistanke om, at fanger bliver tortureret på Al-Asad Airbase i Irak, hvor 200 danske soldater er udstationeret. Det viser en række indberetninger fra den danske Irak-styrke, som Information har fået aktindsigt i.

Ifølge indberetningerne får de danske soldater i løbet af april i år flere indikationer på, at der muligvis foregår fangemishandling i et fængsel, som den berygtede irakiske specialstyrke Counter Terrorism Service (CTS) driver på basen.

En irakisk kilde på basen fortæller den 10. april danskerne, at der foregår tortur »hver nat« på basen. Og få dage senere ser danskerne en gruppe bagbundne fanger med bind for øjnene blive transporteret ud fra basen, heriblandt en fange med »blod på sin skjorte efter, hvad der lignede et sår i nakken«.

Danskerne indberetter begge hændelser til Værnsfælles Forsvarskommando hjemme i Danmark og til den amerikanske lejrledelse i Irak. Men de gør ikke selv noget aktivt for at opklare, om der er hold i mistanken.

Ifølge aktindsigten ønsker de ikke at »støde« deres irakiske samarbejdspartnere og nøjes derfor med at rapportere ad kommandovejen samt »forsigtigt og diskret« at spørge vagterne ved et par af vejspærringerne i den store lejr, om de har hørt eller set noget. Det har vagterne ikke, men de er dog enige om, at der foregår jævnlige fangetransporter ind og ud af lejren, og at fangerne formentlig får tæsk.

Den irakiske specialstyrke CTS er på grund af sin brutalitet kendt som ’Den beskidte Brigade’ i Irak, og Amnesty International mener slet ikke, at det danske forsvar har gjort tilstrækkeligt for at undersøge mistanken om fangemishandling på basen, der huser både danske, amerikanske og irakiske styrker.

»Danskerne forsøger ikke reelt at opklare, om der foregår tortur eller anden mishandling på Al-Asad basen. Tværtimod virker det, som om de helst ikke vil undersøge mistanken nærmere af frygt for konsekvenserne,« siger Amnestys juridiske rådgiver Claus Juul.

Intet mandat

Den kritik afviser Forsvaret imidlertid. Ifølge oberst Jens Lønborg, chef for internationale operationer ved Værnsfælles Kommando, har danskerne slet ikke mandat til at undersøge mistanker om tortur nærmere.

»De danske styrker befinder sig i Irak på baggrund af en invitation fra den irakiske regering,« skriver Jens Lønborg i et mailsvar til Information. »Forsvaret har ikke bemyndigelse til aktivt at efterforske sager internt hos de irakiske sikkerhedsstyrker.« 

På et samråd den 13. juni om irakiske enheders overgreb på fanger forsikrede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at de danske soldater gør alt, hvad de kan for at gribe ind, hvis de bliver bekendt med overgreb eller formodede overgreb.

»Hver gang vi støder på noget, så bliver det taget op på Asad-basen og over for irakiske generaler på basen. Vi tager det også højere op. Vi tager det op på koalitionsplan, vi beder USA presse irakerne, og vi rejser det selv over for irakerne i Bagdad,« sagde han under det timelange samråd.

Moralsk forpligtelse

Danske soldater har pligt til at indberette til deres overordnede, hvis de får kendskab til eller mistanke om, at nogen begår overgreb eller har til hensigt at gøre det. De skal også gribe ind og forhindre overgreb, hvor det kan ske uden at bringe dem selv eller den danske styrke i fare.

Denne handlepligt har de danske soldater ikke overtrådt i denne sag, mener folkeretsekspert Anders Henriksen, Københavns Universitet, da de ikke har været direkte vidner til overgreb.

Det er Amnestys juridiske rådgiver enig i.

»Rent juridisk er danskerne kun forpligtet til at gribe ind, hvis de ser eller hører tortur eller skrig,« siger Claus Juul. Alligevel mener han, at de danske soldater til gengæld har en moralsk forpligtelse, og der har de ikke gjort »alt hvad de kunne« for at opklare og standse eventuelle overgreb.

»Hvis der virkelig foregår tortur på Asad-basen, kan det jo få den konsekvens, at Danmark ikke længere kan samarbejde med irakerne. Spørgsmålet er, om vi på denne måde i stedet kommer til at legitimere eventuelle overgreb,« siger han.

Netop dette dilemma er ifølge Anders Henriksen det interessante i denne sag.

»Det er naivt at tro, at Danmark kan få irakere til at holde op med at banke irakere,« siger han.

»Men i sidste ende er det et spørgsmål om, hvorvidt vi skal blive i Irak i håb om at påvirke udviklingen på længere sigt, eller om vi skal rejse hjem, fordi vi ikke kan leve med det, der foregår.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jacobsen

Hjort behøver ingen skudsikker vest. Der er alligevel intet, som kan trænge igennem.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, John Andersen, Lis djørup, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Holger Madsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

"På et samråd den 13. juni om irakiske enheders overgreb på fanger forsikrede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at de danske soldater gør alt, hvad de kan for at gribe ind, hvis de bliver bekendt med overgreb eller formodede overgreb".

Velkommen til den mørkeste og mest afstumpede del af Danmarkshistorien, der er fri adgang til tortur og umenneskelig samt nedværdigende behandling i hele systemet. Inkvisitionen er på dette tidspunkt helt inkorporeret i dansk lov, og alle borgere skal nu følge dommene fra Inkvisitorernes Stormestre. Guden Mammon hersker nu over liv og død i hele riget.

Vi skal have et opgør med de 15 års krig, som politikerne har tvunget os ind i, med mellem 2 og 2 1/2 millioner mennesker dræbt, samt et stop for samarbejdet med torturstaten USA, med torturlejre overalt på kloden, dette samarbejde er uhørt i Danmarkshistorien. Udlicitering af tortur er monstrøst. Først skal vi have filtreret de afstumpede sociopater i de politiske partierne fra.

Thomas Petersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Elise Berg, Janus Agerbo, Jacob Jensen, Marianne Stockmarr og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Så vi har altså endnu en minister der lyver om de faktiske forhold, da de ikke 'kan' gribe ind. Det er den tredje minister på en uge.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, John Andersen, Janus Agerbo og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Hvordan kan man kun have en "mistanke" 14 dage efter at en tysk avis har lavet en reportage om omfattende tortur af mennesker i Mosul? Hvad kan et par journalister som vores 200 eksperter og rådgivere på basen ikke kan?

Og er det ikke naivt i det hele taget at bidrage med krigshjælp hver gang den ene part "banker" den anden?

Arne Albatros Olsen

En krigsførende nation med berøringsangst, det er så typisk dansk.

Arne Albatros Olsen

En krigsførende nation med berøringsangst, det er så typisk dansk.

Karl Aage Thomsen

Det er sygt at se vores krigsminister vade rundt blandt soldaterne i Irak for at fortælle dem, at de endelig må indberette hvis de ser tegn på tortur, men gør det kun hvis I hører skrig, for vi skulle jo nødigt fornærme vore amerikanske og irakiske venner, for husk at vi er inviteret derned. Hold da helt plat, hvor absurd kan det være, at være inviteret til at slå folk ihjel. Jeg græmmes mere og mere over vores regering og vores krigsministerium.

Eva Schwanenflügel, John Andersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Anders Samuelsen d. 02/5 "Direkte adspurgt, om ministeren har kendskab til, at der skulle være begået overgreb på civile, svarer ministeren:

- Så ville vi være i en situation, hvor vi skulle tilbagekalde støtten."
https://www.information.dk/telegram/2017/05/minister-haaber-paa-hurtigt-...

De egentlige forbrydere i denne sammenhæng er de politikere, tænketanke og klakørerne i pressen, der støttede smadringen af Irak i 2003 og dermed lagde grundstenen til IS og de problemer, vi står i nu.

Daniel Joelsen, Thomas Petersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, lars søgaard-jensen, John Andersen, Carsten Munk, Janus Agerbo, Niels Duus Nielsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

NØJ, hvor den mand bare bliver federe og federe. Matcher arrogancen ganske godt efterhånden. #RoleModel

Poul Sørensen

Jeg tror jeg vil skrive en artikel om en krig, hvor jeg ikke tror der forekommer tortur, men der nok ingen der gider læse om en krig der går efter reglerne.....der er selvfølgelig nok mere explosivt at skrive om en krig, hvor man mistænker de krigsførende parter for ikke helt, at spille efter reglerne som Syrien.... (Ironisk)
- Nu kan jeg bedre forstå hvorfor millioner flygter ude af Syrien og Irak, hvis "deres" krig ikke køre efter reglerne så er det fuldt forståeligt..... heldigvis har danske soldater ikke rigtigt set noget (men de har hørt skrigene, så der er et dilema).... så de danske soldater og forvarsministeren kan åbenbart ikke rigtigt slippe mistanken........ super ægerligt hvis krigen ikke køres efter reglerne.....(ironisk)

Christoffer Pedersen

Suprise

Thomas H. Pedersen

Man skal lige huske på at den danske lejr ligger inde i den amerikanske lejr som så igen lægger inde i den irakiske lejr.. altså Camp Havoc er et lille område i en kæmpe irakisk lejr Al asad air base...
Hvis der er nogen som tror at danske soldater bare kan vade ind i en stor irakiske base og sig fy fy så er de godt nok naive...

tror i selv på at vi kan komme fra vesten og sige fy fy i må ikke torturere hinanden som i har gjort siden 1960´erne, måske endda før, også irakerene siger "nååååå det må man ikke, nej det er jeg ked af".. Det er Mellemøsten sådan har det altid været dernede og sådan vil det forsætte med...

Arne Albatros Olsen og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvad i alverden skulle vi i Irak? Fogh Rasmussen vil stå i historien som en sort ulykkesfugl.

Poul Sørensen, Arne Albatros Olsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Læs følgende om hvorfor politikerne nedlagde Irak-undersøgelsen. https://www.information.dk/indland/2012/04/usynlige-pennefoerere

"Nogle af de samme embedsmænd, som var med til at støbe de juridiske kugler, der førte Danmark i krig mod Saddam Hussein og senere designede de regler, der gjorde det muligt at udlevere mange hundrede fanger til torturfængsler i Irak og Afghanistan".

Lars Bo Jensen, Poul Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Peter Sterling, netop.