Nyhed
Læsetid: 4 min.

En død amerikaner er ingenting værd for Nordkorea

En provokerende drengestreg en nytårsnat i Nordkorea for halvandet år siden endte med døden for en ung amerikaner. Årsagen til døden er ukendt, men noget tyder på, at Nordkorea fik travlt med at få ham ud af landet — før døden indtraf
Otto Warmbier, mens han stadig var i live, fotograferet under den retssag, hvor han fik en fængselsdom på 15 år. Arrestationen af den 22-årige amerikaner for en drengestreg var et særsyn i et nordkoreansk system, hvor det som regel er religiøs forkyndelse eller ulovlig grænsekrydsning, der udløser fængslinger af udlændinge.

Otto Warmbier, mens han stadig var i live, fotograferet under den retssag, hvor han fik en fængselsdom på 15 år. Arrestationen af den 22-årige amerikaner for en drengestreg var et særsyn i et nordkoreansk system, hvor det som regel er religiøs forkyndelse eller ulovlig grænsekrydsning, der udløser fængslinger af udlændinge.

Jon Chol Jin/AP

Udland
21. juni 2017

Et rødt propagandaskilt, der blev fjernet fra væggen på et nordkoreansk hotel. Det var nok til, at den 22-årige Otto Warmbier blev tilbageholdt i Nordkorea i 17 måneder.

Den unge amerikaner var i koma, da han sidste uge blev løsladt til USA. Han genvandt aldrig bevidstheden, men døde mandag, få dage efter sin hjemkomst. Hans hjerneskade skulle ifølge Nordkorea være forårsaget af en sovepille samt botulisme, eller det vi kender som pølseforgiftning. Det er der dog ingen tegn på, siger de amerikanske læger, der har tilset ham, skriver The Guardian.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch udtaler, at Otto Warmbiers død viser, at Nordkorea er villig til at »brutalisere og slå ihjel for at holde fast ved magten.«

Drengestreger

Vestlige medier skriver om Otto Warmbier, at han var en god studerende på University of Virginia, hvor han på tredje år studerede økonomi og handel. Han var ambitiøs, talentfuld, populær, nysgerrig og på vej til Hongkong for at studere, kan man læse.

Men måske var han også en drengerøv, der ikke altid tænkte på konsekvenserne af sine handlinger — måske lige nøjagtig så meget ude på drengestreger som en typisk ung mand?

Klokken to nytårsnat 2015 skulle Otto Warmbier angiveligt have listet sig ind i et område af hotellet, der var forbeholdt personalet og forsøgt at stjæle et propagandaskilt.

Det fremgår af en sløret optagelse, som de centrale koreanske nyhedsbureau har offentliggjort. Her ser man en høj, utydelig, mørk figur i en ellers veloplyst gang fjerne et stort rødt skilt fra væggen og derefter sætte det fra sig på jorden.

Otto Warmbier var rejst til Nordkorea på en tur arrangeret af Young Pioneer Tours, der er registreret i Kina, og som reklamerer for at arrangere ture »til destinationer, som din mor ville foretrække, at du blev væk fra.«

At dømme ud fra de billeder og videoer, der er blevet delt på nettet, havde gruppen af unge mennesker en sjov tur til det vinterkolde Nordkorea. Men da resten af de nye rejsekammerater rejste hjem i den 2. januar 2016, fik Otto Warmbier ikke lov til at rejse med. Han blev tilbageholdt i Pyongyangs internationale lufthavn. Angiveligt uden forudgående advarsel.

Det er usædvanligt, at tilbageholdelsen sker uden advarsel, mener DR’s Asien-korrespondent Philip Khokhar, der i efteråret 2015 oplevede, at få sit pas tilbageholdt, efter han overtrådte det nordkoreanske styres grænse for passende spørgsmål fra en vestlig journalist:

»Umiddelbart efter mit interview, som de ikke kunne lide, fik jeg at vide, at der var problemer med mit pas, og jeg blev spurgt, om jeg kunne udskyde min afrejse. Jeg opfattede det klart som en form for trussel,« siger Philip Khokhar, der peger på, at han under sit besøg til Nordkorea fik tydelige retningslinjer for, hvordan han som journalist skulle filme.

»Vi fik at vide, hvordan vi skulle forholde os til billederne på hotellet. Vi skulle fotografere hele billedet og måtte ikke bare zoome ind på dele af det, fordi det ville være en form for forbrydelse. Det samme gjaldt for billeder af Nordkoreas leder i avisen, der ikke måtte krølles,« siger Philip Khokhar, der boede på det samme hotel som Otto Warmbiers gruppe, Yanggakdo International Hotel i Pyongyang.

Gidsel i politisk konflikt

I slutningen af januar sidste år tonede Otto Warmbier frem på den statslige nordkoreanske tv-kanal, hvor han med bøjet hoved tilstod sin forbrydelse. To måneder senere blev han idømt 15 års arbejdslejr.

Det er den hårde straf for noget, der virker som en provokerende, men relativt uskyldig drengestreg, der har sat gang i spekulationer om, hvorvidt Otto Warmbier er blevet taget som gidsel i konflikten med Nordkorea og USA, fortæller journalist Flemming Ytzen, der i en årrække har beskæftiget sig med Nordkorea:

»Det er forkert at omtale tilbageholdelsen som en fængsling. Der er tale om en gidseltagning,« siger Flemming Ytzen og henviser til, at Otto Warmbiers forbrydelse stikker ud på den liste over udlændinge, der er tilbageholdt i Nordkorea, som Wikipedia’s brugere opdaterer. Her fremgår det, at flere af de øvrige tilbageholdte har været involveret i religiøse aktiviteter eller er rejst ind i landet uden tilladelse. I den optik fremstår Otto Warmbiers forbrydelse nærmest banal — som om Nordkorea bare ventede på et påskud til at tilbageholde ham, mener Flemming Ytzen:

»I den nordkoreanske optik er udlændinge et aktiv. Vesterlændinge er en kilde til kapital, fordi vi lægger penge i landet som turister. Men amerikanske turister udgør også politisk kapital, der kan bruges som afpresning.«

»Set fra et nordkoreansk perspektiv giver det ikke mening at have en død amerikaner. Det ville give mere mening at holde ham i live. Det ville tage sig mere forsonende ud, når han blev løsladt.«

Ud over Otto Warmbier er yderligere tre amerikanske statsborgere tilbageholdt i Nordkorea, hvor de har dårlige muligheder for at søge juridisk hjælp.

Det tragiske dødsfald kan få konsekvenser for amerikanske statsborgeres mulighed for at rejse til Nordkorea, lyder det fra Donald Trump, der overvejer at indføre indrejse forbud, skriver Time Magazine.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her