Læsetid: 6 min.

Duterte bruger undtagelsestilstand som undskyldning for brutalitet

Marawi City i det sydlige Filippinerne har været i krigstilstand i over to uger, og op mod 200.000 civile er drevet på flugt. Katastrofen kunne have været undgået, mener lokale. I stedet er den blevet brugt til at indføre den militære undtagelsestilstand, som præsident Duterte længe har flirtet med tanken om
Et sammenstød den 23. maj mellem den filippinske regeringshær og de islamistiske Maute- og Abu Sayyaf-grupper udviklede sig i løbet af få timer til regulære krigsscener. Det har sendt hundrede tusinde civile på flugt.

Et sammenstød den 23. maj mellem den filippinske regeringshær og de islamistiske Maute- og Abu Sayyaf-grupper udviklede sig i løbet af få timer til regulære krigsscener. Det har sendt hundrede tusinde civile på flugt.

Bullit Marquez

6. juni 2017

Det burde ikke være kommet som en overraskelse, da den radikale islamistiske Maute-gruppe slog til i Marawi City i det sydlige Filippinerne forrige uge.

Ifølge lokale kilder havde rygterne svirret i byen i flere dage. Ikke kun om, at Maute ville hjælpe den islamistiske forbryderorganisation Abu Sayyaf – mest kendt for kidnapning og pengeafpresning – med at få den eftersøgte militante leder Isnilon Hapilon ud af byen. Men også om, at Maute-gruppen planlagde et mere spektakulært forsøg på lokal magtovertagelse i samme anledning.

Marawi City er en halvstor provinsby, hvor mange indbyggere har familierelationer, og hvor studerende fra hele øen bor på sovesale på det lokale Mindanao State University-campus, så rygter spredes hurtigt.

Blandt andet havde byens lgbt-aktivister fået besked på – efter sigende via flyers underskrevet ’Maute ISIS’ – at Maute ville slå hårdt ned på dem, når de havde overtaget byen.

Alligevel virkede militæret uforberedt på omfanget af de kampe, der brød ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu