Læsetid: 7 min.

Engang talte man også om tyskere som dovne og tyvagtige

At bruge kulturforskelle til at forklare global ulighed er at vende op og ned på årsag og virkning, siger den sydkoreanske stjerneøkonom Ha-Joon Chang. Det er bedre materielle forhold, der ændrer vores kultur – ikke omvendt
Hvis man vil forstå verdens ulighed, må man ifølge økonomen Ha-Joon Chang både tage historiske, geografiske, demografiske og især politiske faktorer i betragtning.

Hvis man vil forstå verdens ulighed, må man ifølge økonomen Ha-Joon Chang både tage historiske, geografiske, demografiske og især politiske faktorer i betragtning.

Sille Veilmark

27. juni 2017

Der findes en fortælling om, at vi i Norden skulle have en særlig tillidsfuld kultur, og at det er grunden til, at vi har kunnet bygge på én gang rige og solidariske velfærdssamfund.

»Hovedårsagen til de skandinaviske landes økonomiske succes skal findes i den særlige nordiske kultur,« sagde for eksempel den iransk-svenske forfatter Nima Sanandaji, der er formand for tænketanken European Centre for Entrepreneurship and Policy Reform, og hvis bog, Scandinavian Unexceptionalism, blev flittigt citeret i amerikanske medier som Wall Street Journal, Chicago Tribune, The Economist og Forbes under den amerikanske valgkamp sidste år.

I bogen forsøger han at afdække årsagerne bag velstanden i de nordiske lande, og den amerikanske liberale højrefløj brugte hans argumenter til at modgå Bernie Sanders og venstrefløjens forherligelse af den skandinaviske velfærdsmodel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Duus Nielsen
 • Torben K L Jensen
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Henrik Brøndum
 • Nils Sørensen
 • Niki Dan Berthelsen
Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Henrik Brøndum, Nils Sørensen og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Britta Hansen

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.
Erst muss es möglich sein auch armen Leuten,
Vom grossen Brotlaib sich ihr Teil zu schneiden.

First comes food, then comes the morals.
And it also must be possible for the poor,
To cut themselves a slice of the bread.

Bertold Brecht, Dreigroschenoper
http://dreigroschenopersongtext.blogspot.dk/2009/04/ballade-uber-die-fra...

Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Michael Hullevad, Torben Skov, Christel Gruner-Olesen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Der sneg sig en lige i højre ind til "lighed med hensyn til resultater" feministerne - observationen i Sumatra?

Robert Ørsted-Jensen

Smukt. Når man førhen talte om noget som værende af ekstrem dårlig kvalitet talte man ofte i fortiden om "Nürnberg kram". Senere hed det "made in Japan" og atter senere "made in Hongkong"

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Der er enormt mange faktorere der gør sig gældende; Har et land fredelige naboer, er der mange natur katastrofer, kan landet brødføde sig selv, elsker folk deres land fordi de er hjernevaskede, er religion kørt ud på et sidespor fordi folk tror de skal arbejde for at gode ting skal kunne ske osv.

Alt kultur er en reaktion på noget; ude på vestkysten blev kristendom populært fordi man havde et stort druk problem og som reation på det blev folk kristne. Det betyder alså ikke at folk var specielt hellige, det var snare en reaktion på at de netop ikke var hellige.
- Alt kultur er en reaktion, hvis et land har et smukt sprog kan det være fordi dets historie er broget og at landet derfor har behøvet et smukt sprog til at holde moralen oppe, det er ikke fordi befolkningen nødvendigvis tænker i smukke baner som helhed, men nogen i populutionen som i alle populotioner har kunnet tænke smukt og er blevet mere vel modtaget på grund af evt. store problemer.
- Den græske kejser der indførte kristendommen som statseligion var hedning og blev begravet som hedning, men han behøvede en ny religion til at distrahere befolkning fra at opdage at hans rige var i store problemer.