Nyhed
Læsetid: 4 min.

Enhedslisten beskylder Claus Hjort for at vildlede Folketinget i fangesag

Forsvaret har handlet helt korrekt i sag om mulig tortur på Asad-basen i Irak, mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Enhedslisten er uenige og kalder ministeren i samråd
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skriver i et mailsvar om fangesagen, at ’det danske forsvar har søgt at forfølge sagen i den udstrækning, som det har været muligt.’

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skriver i et mailsvar om fangesagen, at ’det danske forsvar har søgt at forfølge sagen i den udstrækning, som det har været muligt.’

Mikkel Tariq Khan

Udland
29. juni 2017

Forsvaret har gjort alt, hvad der står i deres magt, for at forfølge en mistanke om tortur på Asad Airbase i Irak.

Det siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter Information onsdag har sat spørgsmålstegn ved forsvarets håndtering af en række oplysninger, som tyder på, at der muligvis foregår tortur i et fængsel, som den berygtede irakiske specialstyrke Counter Terrorism Service (STS) driver i lejren.

Ifølge en række indberetninger, som Information har fået aktindsigt i, har den danske styrke i løbet af april 2017 fået at vide af en irakisk kilde, at der foregår tortur »hver nat« på den fælles base.

Få dage efter ser danskerne en gruppe bagbundne fanger med bind for øjnene blive transporteret ud fra basen af CTS, heriblandt en fange »med blod på sin skjorte efter, hvad der lignede et sår i nakke«.

Alligevel undlader den danske styrke i Irak bevidst at undersøge mistanken for ikke at »støde« de irakiske samarbejdspartnere, og nøjes i stedet med at indberette oplysningerne til Værnsfælles Forsvarskommando i Karup og til den amerikanske lejrledelse på Asad-basen. 

Ifølge forsvarsministeren har de danske soldater handlet helt korrekt.

»Det danske forsvar har søgt at forfølge sagen i den udstrækning, som det har været muligt,« skriver Claus Hjort Frederiksen i et mailsvar til Information.

»Soldaterne på basen har via den amerikanske ledelse på al Asad basen rejst sagen over for de stedlige irakiske chefer,« skriver han og understreger, at soldaterne har overholdt deres juridiske forpligtelser til at rapportere opad i systemet.

»Helt utilstrækkeligt«

Hverken Enhedslisten eller SF mener imidlertid, at forsvaret har gjort tilstrækkeligt for at opklare, om der foregår overgreb i CTS's fængsel, der ligger blot et stenkast fra den danske lejr på Asad-basen, som huser både danske, amerikanske og irakiske styrker.

De har nemlig ikke – sådan som Claus Hjort Frederiksen tidligere har udtalt i et samråd – taget det direkte op med de irakiske ansvarlige på selve Asad-basen.

»Det er helt utilstrækkeligt blot at kontakte koalitionen og rapportere til forsvarsledelsen herhjemme,« siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Willumsen og tilføjer:

»Det er jo hverken i Bagdad eller i Danmark, man kan opklare, om der foregår tortur i et fængsel på Asad-basen eller ej. Det skal jo undersøges på selve basen.«

Også SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen mener, at danskernes måde at håndtere mistanken om tortur på den fælles base er under al kritik.

»Danmark har lukket øjnene for tortur og fangemishandling, lige siden vi første gang satte fod i Irak i 2003,« siger han. »Det her er et eksempel på, at denne politik fortsætter.«

Både Holger K. Nielsen og Nikolaj Villumsen mener, at danskerne selv skulle have taget sagen op med den irakiske styrkes leder.

»Hvis der skulle være aftaler eller andet, der forhindrer danskerne i at gå direkte til irakerne, bør de omgående laves om, så vi kan få undersøgt om der foregår overgreb i det fængsel eller ej,« siger Nikolaj Willumsen.

Vildledning?

Ifølge Nikolaj Willumsen kan det betegnes som vildledning af Folketinget, når forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen giver indtryk af, at de danske soldater gør alt, hvad der står i deres magt, for at forhindre overgreb.

»Forsvarsministeren har jo givet os det indtryk, at Danmark gør alt, hvad vi kan, for at sætte ind over for eventuelle overgreb. Men den her sag tegner et helt andet billede. Den viser, at i praksis sidder Danmark på hænderne og er mere interesseret i at holde sig på god fod med irakerne end i at stoppe eventuelle overgreb,« siger han.

Så sent som den 13. juni 2017 sagde Claus Hjort Frederiksen i et samråd om fangemishandling i forbindelse med befrielsen af Mosul, at de danske soldater gør alt, hvad de kan, for at gribe ind, hvis de bliver bekendt med overgreb eller formodede overgreb.

»Vi griber ind, hver gang de her sager opstår. Det bliver taget meget, meget alvorligt,« sagde han til Forsvarsudvalget.

»Hver gang vi støder på noget, så bliver det rejst. Det bliver taget op på Asad-basen og over for irakiske generaler på basen. Vi tager det også højere op. Vi tager det op på koalitionsplan, vi beder USA presse irakerne, og vi rejser det selv over for irakerne i Bagdad,« sagde han under det timelange samråd. »Jeg har svært ved at se, at vi kan gøre andet end det, vi rent faktisk gør.«

Også Holger K. Nielsen ønsker klare svar fra forsvarsministeren.

»Danmark har hele tiden været forsigtig med ikke at se for meget. Da vi kom til Irak i 2003 lukkede vi øjnene for, at der foregik tortur, og senere tørrede vi ansvaret af på briterne med den såkaldte britefinte. Dette er blot endnu en version af denne politik« siger han og bebuder en række spørgsmål, blandet andet om Forsvarsministeriets rolle i håndteringen af sagen fra Asad-basen.

»Det er i sidste ende forsvarsministeren, der er ansvarlig for, hvordan Danmark tackler det her.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da godt, at der i det mindste er to politikere, der udtrykker anstændige synspunkter i debatten om den danske ligegyldighed overfor vore partneres tortur.

Holger Madsen, Eva Schwanenflügel og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar

Var der ikke en gang, i den ikke helt så fjerne fortid, hvor den ene af de to skrivebordshelte ligefrem anbefalede, at Danmark marcherede ind i Irak for at danskere også fik mulighed for at lide 'den Heldentod' ...

High Noon i forsvarsudvalget.
Frederiksen kunne jo starte mødet med at lægge et par ladte seksløbere på bordet, hans spidskompetence – Willumsen bevæbner sig bare med slangebøsser, ligesom i de gode gamle dage ... ;-)

"... i praksis sidder Danmark på hænderne og er mere interesseret i at holde sig på god fod med irakerne end i at stoppe eventuelle overgreb,« siger [Nikolaj Willumsen].

Skændig optræden fra officiel dansk side.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

at stole på Claus Hjort er som, at stole på vejrudsigten, og det er synd for dansk politik, og det er synd for os der gerne så et bedre land.

Holger Madsen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Teodora Hansen anbefalede denne kommentar
Thomas H. Pedersen

Jeg syntes at Nikolaj Willumsen skal tage til Al Asad Air Base og vise disse barbariske hedninge hvordan man behandler sine fanger ved at marchere derover og sparke døren ind til den øverste general på stedet og fortælle ham at sådan noget griseri må altså ikke finde sted og hvis de ikke frivillige opgiver disse barbariske metoder så vil vi skrive et vredt brev til FN og sige "fy fy" i mere end 5 minutter. Det er da lige meget om de danske soldater har gjort det de skal nemlig melde det til Værnsfælles Forsvarskommando og til de amerikanske styrker som er på basen, nej Danmark med sine 120 soldater på en base med over 10.000 irakiske styrker skal straks gennemsøge denne lejr for sådan nogle barbariske metoder, sparke døre ind og pege med våben som i de gode gamle dage i Irak og Afghanistan...... Vi skal jo ikke lade Irakere være irakere, det ville jo være barbarisk overfor dem, også selvom vi i 15 år har sagt "fy fy" til dem over flere gange

Henrik holm hansen

ikke overraskende var samme mandsperson ikke beskæftigelsminister engang hvor Jesper Tunell hudflettede en søforklaring!!!!! så beskæmmende, fustrende men kun forventeligt

Søren Kristensen

Jeg tror gerne på at de danske styrke har gjort alt hvad de kan - og at det ikke er ret meget, bla. fordi de ikke er ret mange.

Touhami Bennour

Tal har overhovedet ingen betydning, det er ikke en isoleret bande, der trængte ind i basen, det et helt land, Danmark, og i danmarks navn soldaterne skulle klage hvis de ville det. det er bare sø forklaring. Man skal vide at Danmark er der ,fordi det er medlem af NATO; det er det gør forskel Husk at Irak er noget, du har et "ord" man bruger for kvinde tøj i Danmark og det hedder "musslin" fransk Mousseline" som fik navnet efter den by "Mossel" i Irak. Den gang Irak var "verdensby". Men kan det godt kommer igen.