Analyse
Læsetid: 4 min.

EU og Kina hæver ambitionsniveauet i nyt klimasamarbejde og lader USA tilbage på perronen

Kina bremser sine CO2-udledninger mere, end Trumps mangel på klimapolitik vil øge USA’s
I 2016 var Kina det land i verden, der investerede mest i vedvarende energi.

I 2016 var Kina det land i verden, der investerede mest i vedvarende energi.

Ng Han Guan

Udland
2. juni 2017

Samtidig med valget af Donald Trump som ny amerikansk præsident i november sidste år indledte Kinas regering og EU-Kommissionen en række hemmelige møder for at forberede en fælles, offensiv position på klimaområdet.

Dette samarbejde om grønt klimalederskab præsenteres i dag ved et kinesisk-europæisk topmøde, der indledtes i aftes i Bruxelles. Ved således at lægge sig i slipstrømmen af Trumps udmelding i aftes om USA’s forhold til Paris-aftalen, opnår Kina og EU maksimal effekt som nyt klimapolitisk lederskab på verdensscenen.

I den forberedte, ni sider lange fælleserklæring om klima fra topmødet, som Information har fået adgang til, hedder det, at »EU og Kina ser Paris-aftalen som en historisk bedrift, der yderligere sætter fart på den irreversible globale udvikling mod lave drivhusgas-udledninger og klimamæssig resiliens«.

»Paris-aftalen er et bevis på, at en multilateral indsats baseret på fælles politisk vilje og gensidig tillid kan lykkes med at skabe fair og effektive løsninger på de mest presserende problemer i vor tid.«

»EU og Kina betragter klimahandling og omstilling til ren energi som en bydende nødvendighed, vigtigere nu end nogensinde (…) EU og Kina forpligter sig til i betydelig grad at intensivere sit politiske, tekniske, økonomiske og videnskabelige samarbejde om klimaændringer og ren energi,« lyder formuleringen i den forberedte fælleserklæring.

»Bekæmpelsen af klimaændringer er et globalt konsensus-anliggende, ikke noget der er opfundet af Kina,« sagde den kinesiske premierminister Li Keqiang i går, formentlig med adresse til et tidligere Trump-tweet om, at »begrebet global opvarmning blev opfundet af og for kineserne for at gøre amerikansk industri ikke-konkurrencedygtig.«

Den ny klimaleder

Det er mindre end et år siden, at USA’s daværende præsident Barack Obama og Xi Jinping i fællesskab – og før EU – ratificerede Paris-aftalen og skabte overskrifter verden over.

»Endnu en milepæl i præsident Obamas og præsident Xis program for klimalederskab,« skrev Det Hvide Hus ved den lejlighed.

Siden har den kinesiske præsident understreget sin position som global klimaleder med sin visionære tale på World Economic Forum i Davos i februar, mens USA’s nye præsident har markeret sit snævre fokus på USA’ egeninteresse med slagordet America First! Og nu skifter Kina altså grøn alliancepartner ved at styrke samarbejdet med EU på bekostning af USA.

Det ventes, at man fra dagens topmøde i Bruxelles vil annoncere det europæisk-kinesisk samarbejde om CO2-kvotemarkeder, ren teknologi, energimærkning, energistandarder for bl.a. bygninger m.m.

Man vil også love øget fælles støtte til klimaindsatsen i Afrika og andre fattige lande og dermed demonstrere, at u-landene kan stole på EU og Kina fremfor på USA, hvor Trump har meldt ud, at støtten til FN's klimafond skal stoppes.

Fuld fart på sol og vind

Kinas stærke satsning på grøn omstilling viser sig allerede tydeligt. I 2016 var Kina det land i verden, der investerede mest i vedvarende energi, og frem mod 2020 planlægger man yderligere investeringer for sammenlagt 360 milliarder dollar.

Sidste år installerede Kina godt fire gange så stor ny vindkraftkapacitet som Danmarks samlede kapacitet. Kina har nu mere kapacitet i vindmøller end alle EU-lande tilsammen. Verdens største vindmøllepark står i Kina, og snart vil man også kunne indvie verdens største solcellefarm. Fem af verdens seks største solcellefirmaer er kinesiske.

Parallelt med denne grønne satsning skæres der ned på kulforbruget. Ifølge forskernetværket Climate Action Tracker er Kinas kulforbrug faldet hvert år siden 2013, og med den forventede udvikling kommer Kina – endnu verdens største CO2-udleder – til at overopfylde sit mål for CO2-reduktion i Paris-aftalen.

Det samme gælder i øvrigt Indien, oplyser Climate Action Tracker.

»For fem år siden blev forestillingen om, at nogle af landene ville stoppe – eller blot dæmpe – deres kulforbrug betragtet som en uoverstigelig barriere (…) Ikke desto mindre viser nye observationer, at man nu er på vej til at overvinde denne barriere,« noterer forskergruppen.

»Tilsammen vil de positive udviklinger i Indien og Kina have en betydelig indflydelse på den forudsagte vækst i de globale drivhusgasudledninger – en reduktion på i størrelsesordnen to-tre milliarder ton CO2 i 2030 i forhold til de fremskrivninger, der blev lavet for blot et år siden.«

Climate Action Tracker har regnet på, hvad Donald Trumps planlagte tilbagerulning af USA’s klimapolitik kan betyde for den amerikanske CO2-udledning. Man når frem til en øget udledning i forhold til Obamas plan på knap 0,4 mia. ton CO2 i 2030.

Altså en negativ udvikling som imidlertid overskygges af den positive udvikling i de kinesiske og indiske indsatser.

»De opvejer i betydelig grad de potentielt negative virkninger på udledningerne af Trump-regeringens foreslåede tilbagerulning i USA,« skriver Climate Action Tracker.

Så selv om Donald Trump vender verden ryggen, skrotter klimapolitikken og forsøger at blæse liv i kulminerne, vil det ifølge forskergruppen næppe få større betydning for de globale CO2-udledninger i 2030.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jacobsen

Kina tager føringen inden for klima- og frihandelsaftaler efter Donald Trumps America First. Det kan komme til at koste USA's anseelse og økonomi dyrt at Stephen K. Bannon fik sin vilje.