Baggrund
Læsetid: 5 min.

FBI-chefens foruroligende private middag hos Trump i Det Hvide Hus

I en ekstraordinær skriftlig redegørelse for sin omgang med præsidenten beskriver James Comey i fascinerende detaljer om tre personlige møder og to telefonsamtaler med Trump. Dokumentet blev offentliggjort onsdag – kun timer inden FBI-chefen skal vidne i en høring i Senatet kl. 16 torsdag dansk tid
Normalt er FBI’s neutralitet afgørende, men præsident Trump inviterede FBI-chef Comey på en personlig middag, mens Russiagate blev undersøgt. Nu kommer detaljer ud om, hvad de har talt om.

Normalt er FBI’s neutralitet afgørende, men præsident Trump inviterede FBI-chef Comey på en personlig middag, mens Russiagate blev undersøgt. Nu kommer detaljer ud om, hvad de har talt om.

Carolyn Kaster/Ritzau Scanpix

Udland
8. juni 2017

BOSTON – Det er lidt over frokost 27. januar – en uge efter indsættelsen af Donald Trump som USA’s 45. præsident. I FBI-chef James Comeys kontor halvanden kilometer øst for Det Hvide Hus i Washington, D.C. kimer telefonen. Det er USA’s præsident i røret.

Trump inviterer Comey til middag samme aften. Han siger, det er en personlig invitation. Næste gang kan familien komme med. Indbydelsen er højst usædvanlig. USA’s forbundspoliti er af gode, historiske grunde formelt uafhængig af præsidenten og regeringen. Uden det vil offentligheden ikke kunne stole på FBI’s politiske neutralitet, hvis præsidenten eller ministrene mistænkes for at have overtrådt loven.

Og det er præcist situationen. Flere af Trumps kampagnemedarbejdere er under mistanke for at have koordineret frigivelsen af emails fra det demokratiske partis landsudvalg med russiske agenter. Dog er Trump ikke genstand for nogen politimæssig efterforskning. Det har Comey allerede bekræftet over for præsidenten under et møde i Trump Tower i New York den 6. januar.

Ikke desto mindre vil Trump have Comey til middag. Under bespisningen går det gradvist op for FBI-chefen, hvorfor præsidenten vil se ham alene.

I et dokument sendt til Senatets efterretningsudvalg i går og offentliggjort kort efter beskriver Comey i fascinerende detaljer samtalen med præsidenten under en mindeværdig middag i The Green Room.

Skriftlig erklæring

Det syv sider lange dokument er en redegørelse for, hvad Comey agter at sige i sin indledning under høringen i Senatets efterretningsudvalg, der starter torsdag kl. 16 dansk tid. Seancen vil blive sendt direkte af alle amerikanske tv-stationer. Det er første gang, det sker, siden kongreshøringer om en rigsretssag mod præsident Bill Clinton i 1998.

Høringen forventes med åndeløs spænding i USA. Det forlyder, at Trump vil bruge Twitter til at forsvare sig under høringen. Det Hvide Hus og det republikanske parti planlægger at gå efter eventuelle modsigelser eller svagheder i Comeys udlægning af forløbet og samtalernes indhold.

James Comey blev afsat af Trump i sidste måned. Præsidenten har på egen hånd i et interview med NBC bekræftet sit motiv: Russia-gate. Overfor Comey og to andre ledere fra USA’s efterretningsvæsen skal han ydermere have udtrykt ønske om at få sat en stopper for efterforskningen af hans tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der er mistænkt for at have løjet om sine samtaler med russiske forbindelser.

I sin skriftlige indledning forsøger Comey ikke at gætte på, hvad der kan ligge bag præsident Trumps troskab overfor Flynn. Mellem linjerne forstår man, hvor besynderligt det er, at Trump ikke insisterer på, at andre mistænkte kampagnemedarbejdere bør slippe for videre tiltale. Deres skæbne synes ikke at interessere præsidenten. Det er Flynn, der for alt i verden skal beskyttes.

Godfather

For præsidenten er det egentlige formål med invitationen tydelig nok at sikre sig Comeys personlige loyalitet. FBI-chefen forventes at sætte sit troskab til præsidenten højere end til forbundspolitiet og de demokratiske institutioner.

Som tv-værten Chris Matthews sagde på MSNBC onsdag aften: »Det minder mig om Francis Ford Coppolas film Godfather, hvor soldater og andre folk erklærer troskab overfor il padrone

Ifølge et memo nedfældet af Comey på vej hjem den aften indledte Trump middagen med at spørge ham, om han var interesseret i at fortsætte som chef for FBI.

»Det fandt jeg besynderligt. Han havde ved to tidligere lejligheder bedt mig om at blive i stillingen, og det havde jeg bekræftet,« skriver Comey.

FBI-chefen fortsætter: »Instinktivt fik jeg indtryk af, at Trump havde arrangeret denne tete á tete for at få mig til at bede om at blive i mit job og opbygge et klientforhold, hvor jeg ville være afhængig af ham. Det foruroligede mig virkeligt, fordi FBI er en uafhængig institution indenfor regeringen.«

Ærlig loyalitet

Herefter forklarer Comey præsidenten, at han ikke kan gå ud fra, at en FBI-chef er en ’pålidelig makker’ svarende til hans politisk udnævnte ministre og embedsfolk. Dog ville han altid kunne regne med, at Comey ville tale sandheden.

»Jeg støtter hverken den ene eller den anden side i politik,« pointerede FBI-chefen.

Hertil replicerer Trump: »Jeg har behov for loyalitet. Jeg forventer loyalitet.«

Comey fortsætter: »Jeg sad helt stille. Jeg sagde ikke noget og skiftede ikke ansigtsudtryk i den efterfølgende akavede stilhed mellem os. Vi kiggede bare hinanden i øjnene uden at ytre et ord. Herefter genoptog vi konversationen.«

Henimod slutningen af aftenen afkræver Trump igen Comey et løfte om troskab. FBI-chefen svarer: »De kan kun få ærlighed. Trump: Det er, hvad jeg vil have – ærlig loyalitet. Comey: Det kan de så få.«

Efterfølgende spekulerer Comey på, om Trump og han deler definitionen af ’ærlig loyalitet’. Muligvis  er FBI-chefen gået for langt i et forsøg på at redde sit job, der er kronen på hans karriere. Han har kun tjent to år ud af en ti år lang embedsperiode.

Fortrolig samtale

Tre uger senere indkaldes Comey påny til et møde i Det Hvide Hus. Dennegang er justitsminister Jeff Sessions, Trumps svigersøn Jared Kushner og andre regeringsrådgivere til stede. Det er dagen, efter at Trump har fyret sikkerhedsrådgiver Flynn. Henimod slutningen af mødet sker der, hvad Comey har frygtet: Præsidenten beder alle andre om at forlade rummet, så han kan føreen fortrolig samtale med FBI-chefen.

Denne gang opfordrer præsidenten ham indtrængende til at sætte en stopper for efterforskningen af Flynn, der skulle være ’en virkelig guttermand’. Ifølge det skriflige dokument udfattet af Comey skal Trump ikke have forklaret hvorfor. Comeys eneste svar lyder: »Jeg er enig i, at Flynn er en flink fyr.«

Præsidentens kampagne på vegne af Flynn fortsætter med to telefonopkald til Comey 30. marts og 11. april, hvor FBI-chefen igen tager udførlige noter. I det første spørger han, hvad Comey har gjort for at få det bragt ud til offentligheden, at præsidenten ikke er mistænkt for lovbrud i Russia-gate.

Trump vil have en mørk sky, der hænger over regeringen, væk. FBI’s efterforskning skulle lægge hindringer i vejen for hans evne til at føre sit politiske program ud i livet.

Den sidste samtale slutter med, at Trump minder Comey om, at »jeg har været meget loyal, meget loyal overfor Dem, og vi havde den aftale, som De ved«.

Comey slutter sit skriftlige vidneudsagn med kommentaren, at han ikke var på rede med, hvilken aftale Trump henviste til.

Godt en måned efter bliver Comey uden forvarsel afskediget.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Rasmussen

Preet Bharara, anklageren fra New York, der nægtede at indgive sin afskedsansøgning sammen med 46 andre anklagere og efterfølgende blev fyret, skønt Donald Trump tidligere havde bedt ham om at fortsætte i jobbet, siger om situationen, hvor alle andre bliver bedt om at forlade lokalet: Hvis præsidenten beder alle andre om at gå, så rejser man sig og forlader lokalet sammen med dem!

I øvrigt angående sammenligningen med Godfather synes der længe at have været almindelig enighed om, at rollen som "Fredo" tilfalder Eric Trump. Efterhånden er det dog gået op for flere og flere, at hele familien Trump er "Fredo".

Emil Eiberg-Jensen

Under hele præsidentvalgkampen roste Trump russerne for deres kamp mod Islamisk Stat i Syrien.

Derfor har Trump og hans stab selvfølgeligt været interesserede i at etablere et godt samarbejdes forhold til russerne i deres kamp mod IS i Syrien.

Også selv om Obama beskyldte Rusland for at have røbet Clinton demokraternes interne kampagne mod Hillary Clintons demokratiske modkandidat Berney Sanders via Wikileak.

Kampen mod IS har været et vigtigt tema i Trumps nylige rejse til Mellemøsten.
Og dette er helt i overensstemmelse med Donald Trumps præsident valgkamps udmeldinger.

En af årsagerne til at Trump vandt præsidentvalget var:
- at Trump højlydt og indædt i hele valgkampen, kritiserede præsident Obama,
- (og Hillary Clinton der var USAs udenrigsminister fra 2009 til 2013),
- for at have banet vejen for IS, ved at have trukket USAs tropper helt ud af Irak i 2011,
- den at efterlade tilstrækkeligt med fx luft støtte til Iraks hær til at modstå IS.

Trump opfatter uden tvivl Obama, Clinton, medierne og Comeys parløb om russiagate, som et angreb på den udenrigspolitik som Trump udmeldte i valgkampen og som han nu er begyndt at gennemføre.

Politichefen er en lus mellem to negle, og han fik vel sin oprejsning så han kan komme videre.
Han blev vel ofret, da Trump regeringen havde luret at de ville køre hårdt på med russer-sagen.
IT folk har forlængst sagt at russiske aftryk/navn, kan være afsat af hvem som helst.
Men politiet gør jo sit arbejde, og så går der politik i det, og han bliver en lus mellem to negle.

Ja, det er uhyggelig læsning, også at Trump beder Attorney General, som FBI-direktøren refererer til, om at forlade lokalet.

” Efterfølgende spekulerer Comey på, om Trump og han deler definitionen af ’ærlig loyalitet’. Muligvis er FBI-chefen gået for langt i et forsøg på at redde sit job, der er kronen på hans karriere. Han har kun tjent to år ud af en ti år lang embedsperiode.” Tjah, måske. Af Comeys egen redegørelse fremgår, at han ikke fandt det formålstjenligt at fortsætte eller gentage forsøget med at klargøre for Trump, at hans loyalitet bestod i, at præsidenten altid kunne regne med, at han var ærlig. På jævnt dansk lader Comey til at finde Trump uden for pædagogisk rækkevidde eller simpelthen ikke fatte pointen.

Sup Aya Laya

Til dem der ikke fik set høringen live:
https://www.youtube.com/watch?v=67-iTpIqZrU