Nyhed
Læsetid: 4 min.

FBI mistænker Trump for at have begået en kriminel handling

Der synes at være belæg for de sidste par dages rygter om, at præsidenten planlægger at fyre særlige anklager Robert Mueller. Washington Post gav i går en mulig forklaring. Trump skal for første gang være kommet i FBI’s søgelys
Efter kun fem måneder i embedet er præsident Donald Trump, rådgivere fra hans valgkampagne og forretningspartnere fra Trump Organization blevet viklet ind i et edderkoppespind af efterforskninger, der kan føre til sagsanlæg og – for præsidenten – en mulig rigsretssag i Kongressen

Efter kun fem måneder i embedet er præsident Donald Trump, rådgivere fra hans valgkampagne og forretningspartnere fra Trump Organization blevet viklet ind i et edderkoppespind af efterforskninger, der kan føre til sagsanlæg og – for præsidenten – en mulig rigsretssag i Kongressen

Susan Walsh

Udland
16. juni 2017

BOSTON – Efter kun fem måneder i embedet er præsident Donald Trump, rådgivere fra hans valgkampagne og forretningspartnere fra Trump Organization blevet viklet ind i et edderkoppespind af efterforskninger, der kan føre til sagsanlæg og – for præsidenten – en mulig rigsretssag i Kongressen.

Det fremgår af en opsigtsvækkende artikel i Washington Post offentliggjort onsdag aften på avisens website.

Allerede få dage efter Trumps fyring af FBI-chef James Comey den 9. maj skal forbundspolitiet have startet en undersøgelse af, hvorvidt præsidentens motiv var at lægge hindringer i vejen for FBI’s pågående efterforskning af en mulig koordinering mellem Trump-kampagnen og russiske agenter af Wikileaks frigivelse af e-mail hacket fra det demokratiske parti i sidste års præsidentvalgkamp.

Alt afhængig af omstændighederne er det kriminelt, hvis en præsident søger at stoppe efterforskning af en mulig forbrydelse. Det til trods for, at det er indenfor hans myndighed at fyre FBI-chefen og den særlige anklager. Der er præcedens for en sådan situation.

Præsident Richard Nixon trådte tilbage i 1973, da det blev klart, at han i en rigsretssag ville blive sigtet for at have lagt hindringer i vejen for en særlig anklagers efterforskning af to lejesvendes indbrud i det demokratiske partis hovedkvarter i Watergate-bygningen i Washington, D.C.

I præsident Trumps tilfælde er han i fare for at blive impliceret i noget kriminelt, bl.a. fordi han i et tv-interview selv har kædet fyringen af Comey sammen med FBI’s efterforskning af Russia-gate.

I et lækket memo fra Trumps møde med den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak den 10. maj hedder det endvidere, at Trump overfor sine gæster begrundede afskedigelsen med FBI’s efterforskning af de lyssky forbindelser mellem hans kampagnemedarbejdere og Rusland.

Men ifølge Washington Post fokuserer særlig anklager Robert Mueller – en tidligere FBI-chef – også på andre aspekter af sagen om Russia-gate, som kan implicere præsidenten og flere andre personer i kriminelle handlinger.

Et længe uafklaret spørgsmål er, hvorvidt der kan være en sammenhæng mellem på den ene side Trump Organizations angivelige forretningsforbindelser til russiske oligarker og banker og på anden side mistanken om en koordinering mellem russiske agenter og Trumps valgkampagne. Kan Trump have været udsat for en eller anden form for russisk afpresning?

Anonyme kilder bekræfter over for hovedstadsavisen, at den særlige anklager efterforsker  forbrydelser af finansiel karakter. Det bestyrkes endvidere af, at Mueller har hyret juridiske eksperter i bedrageri, bestikkelse, organiseret kriminalitet og hvidvask af illegitime indtægter.

Finansielle forbrydelser

I den særlige anklagers opdrag fra vicejustitsminister Rod Rosenstein er Mueller bemyndiget til at efterforske forbrydelser, der er begået i forbindelse med Russia-gate. De kan således være af finansiel art, men det kan også dreje sig om mened under forhør – endog præsidentens angivelige usande udtalelser på tv og twitter – samt andre forsøg på at obstruere FBI’s efterforskning.

Det fremgår endvidere af Washington Post, at Robert Mueller ikke alene har stævnet Trumps tidligere kampagnemedarbejdere og rådgivere, men også forretningsforbindelser og venner.  Den særlige anklager vil formentlig gerne vide, hvad Trump har sagt til de sidstnævnte om FBI’s efterforskning.

Det er også stærkt problematisk for Trump, at to af hans efterretningschefer er blevet stævnet af Mueller.

Ifølge en tidligere artikel i The Washington Post skal Trump efter et møde med repræsentanter for efterretningstjenesterne den 22. marts i Det Hvide Hus have anmodet CIA-chef Mike Pompeo og hans koordinator af de 16 efterretningsagenturer, Dan Coats, om at blive. Ved den lejlighed skal han have bedt Coats om at overtale FBI til at droppe efterforskningen af tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Dagen efter ringede præsidenten ifølge avisen til Coats og chefen for aflytningstjenesten, NSA, Mike Rogers. Her skal han have opfordret dem til at stå offentligt frem og benægte, der findes beviser på, at Trump-kampagnen koordinerede frigivelsen af det demokratiske partis e-mails med Rusland.

Washington Post oplyser, at Coats og Rogers har indvilliget i at blive forhørt under ed om deres samtaler med præsidenten. I en senatshøring i sidste uge afviste de to herrer, at Trump skulle have pålagt dem pres, men de ville ikke give et ordret referat af samtalernes indhold. Det har de efter alt at dømme indvilget i at gøre i forhør med den særlige anklager.

I går reagerede præsident Trump i en tweet på artiklen i Washington Post.

»De fabrikerede en falsk påstand om koordinering i Rusland-historien, ingen beviser fundet, så nu går de efter obstruktion af en falsk historie. Nice.«

Den konservative kommentator Bill Kristol tweetede kort efter: »Hvis der ikke er nogen koordinering, ej heller nogen obstruktion, har Trump ingen grund til at være ængstelig. Men han er bekymret.«

Præsidenten er således i fare for at lide samme skæbne som Richard Nixon.

Det er muligt, at Trump ikke personligt har været involveret eller vidende om kampagnemedarbejderes eller forretningsforbindelsers lyssky kontakter til russiske agenter – hvis de altså har fundet sted. Men fordi præsidenten i sin iver for at få kål på FBI’s efterforskning (som han anser for at være en and) har begået nogle hovedløse selvmål, risikerer han at blive fanget i et net af andre lovovertrædelser.

Det er i det lys, man skal forstå de sidste dages forlydender om, at præsidenten overvejer af fyre Mueller kun nogle få uger efter, han blev sat på jobbet af vicejustitsminister Rosenstein. Indtil videre skal det være lykkedes Trumps nærmeste medarbejdere i Det Hvide Hus at overtale ham til at holde sig fra at begå endnu et selvmål, der utvivlsomt vil blive tolket som et ’politisk selvmord’.

»Hvis Trump prøver at fyre Mueller, vil det kaste benzin på bålet og øge risikoen for en rigsretssag,« skriver den konservative klummeskribent Jennifer Rubin i Washington Post.

»Men Trump har i hvert fald forstået en ting: Hans præsidentskab er i overhængende fare, så længe Mueller påtvinger vidner at aflægge vidnesbyrd, indsamler dokumentation og opsporer en myriade af forbindelser mellem Trumps kampagne og russerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kunne næsten ønske at Rumpf vil fyre Mueller. Sker det, vil vi desto hurtigere slippe af med den store svindler.

Torben Skov, Poul Sørensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Som Kandidat lovede Trump at han ville være uforudsigelig og talte varmt for snigangreb i Syrien....så ingen ved hvad han kan finde på.... tænk hvis det var den danske statsminister, som vi skulle være nervøs for, hvergang han twittede eller tog et initiativ....