Læsetid: 5 min.

Frankrig på vej mod enevælde og konstant undtagelsestilstand

Alle afventer søndagens parlamentsvalg som nærmest en skæbnesejr til Macrons støttepartier, mens protester mod en terrorlov, der vil gøre undtagelsestilstanden permanent, især kommer fra udlandet
Ikke alene har den nye franske regering under præsident Macron efter terrorangrebet i Storbritannien forlænget undtagelsestilstanden i Frankrig til november, hvilket vil sige, at visse helt grundliggende personrettigheder i to år har været suspenderet. Ifølge Le Monde afslører notater om den terrorlov, som er under udarbejdelse, at den ganske enkelt gør undtagelsen til reglen.

Ikke alene har den nye franske regering under præsident Macron efter terrorangrebet i Storbritannien forlænget undtagelsestilstanden i Frankrig til november, hvilket vil sige, at visse helt grundliggende personrettigheder i to år har været suspenderet. Ifølge Le Monde afslører notater om den terrorlov, som er under udarbejdelse, at den ganske enkelt gør undtagelsen til reglen.

Francois Mori

17. juni 2017

Aldrig i mands minde har Frankrig set en anden runde af en parlamentsvalgkampagne som den, man i denne uge har været vidne til.

Det virker, som om der slet ikke er mere at diskutere her før valgets anden omgang, der langt de fleste steder bliver en konfrontation mellem en repræsentant fra støttepartiet for Macron, LREM, og en kandidat fra et af de andre partier.

Det ligner nærmest ikke længere et parlamentsvalg, men et personvalg: ’Hvor er stemmesedlen for Macron?’ spurgte adskillige vælgere sidste søndag, når de skulle finde deres lokale LREM-kandidat. Det kunne man læse i Le Figaro.

I langt de fleste tilfælde spås der sejr til LREM-kandidaten, prognoserne er før valget overvældende, med op til 455 sæder i parlamentet til LREM og støttepartiet Modem ud af de 577 sæder i den franske nationalforsamling.

De store franske avisers forsider handlede torsdag om, at nu skal studenterne op i eksamen i filosofi. Fredag var det genoptagelsen af en 33 år gammel mordsag på en fireårig dreng, som fyldte forsiderne.

Men valget? Det må man langt ind i aviserne for at læse om af flere forskellige grunde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Hans Larsen
  • Jan Weis
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
Torben K L Jensen, Hans Larsen, Jan Weis, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Neoliberalismens næste EU-projekt, nu som populistisk enevælde under en permanent undtagelsestilstand.

En marche!, på vej imod? – netop dér, hvor tyskerne i adskillige år har forlangt Frankrig at bevæge sig hen imod: indføre ’reformer’, hvis følger bliver ’den sociale massegrav’ i et neo-prekariat, og dele skæbne med Grækenland uden at gøre ligesom Storbritannien …

Michael Kongstad Nielsen

Jeg under da Macron sejren, for alt det gamle har fået som fortjent.
At vælgerne så får noget forfærdeligt bras i stedet for det gamle forfærdelige bras er blot ærgerligt.
De havde mod, men ikke mod nok til Mélènchon. Det, de får, er desværre mere af det, de smed væk.

Per Torbensen, Torben Skov, Torben K L Jensen, Per Jongberg og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar

Hvis nu makronen går til makronerne og klarer ærterne, kan han blive den nye stærke mand i Europa som den store elefant i sikker takt med Merkel mod nye tider for os alle, valgt demokratisk gennem fire valg.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Ej hvor de er glæder mig på Frankrig og Europas vegne, at Macron vandt endnu et valg.
Har står solidt i midten.
Med hjertet til venstre.
Og hjernen til højre.

Sådan!

PS! Der bliver udgydt pinefulde tårer hos de bastante kommunistiske sympatisører og illusionister ...