Læsetid: 4 min.

Fransk demokrati er en frustrationsmaskine, der hælder brændstof på sofavælgerne

Det rekordstore antal sofavælgere i Frankrig stiller spørgsmål til selve den demokratiske proces i Frankrig. ’Det virker mere og mere som et system, der kværner det politiske udtryk,’ skriver Libération
Allerede efter valgets første runde, hvor 48,7 procent mødte op, indrømmede regeringens talsmand, Christophe Castener, at det manglende fremmøde var ’det fejlslagne ved dette valg’. Efter anden runde søndag kaldte han det ’et kollektivt problem’ for det franske demokrati. Den lave valgdeltagelse afslører tydeligt svagheden i systemets repræsentativitet.

Allerede efter valgets første runde, hvor 48,7 procent mødte op, indrømmede regeringens talsmand, Christophe Castener, at det manglende fremmøde var ’det fejlslagne ved dette valg’. Efter anden runde søndag kaldte han det ’et kollektivt problem’ for det franske demokrati. Den lave valgdeltagelse afslører tydeligt svagheden i systemets repræsentativitet.

Laurent Cipriani

20. juni 2017

Søndag blev Macrons støtteparti La République en marche (LREM) det franske parlamentsvalgs store vinder. Ganske vist var sejren lidt mindre end forventet, men med 350 sæder i Nationalforsamlingen har LREM sammen med støttepartiet MoDem et uhyre bekvemt flertal til at gennemføre de lovede reformer i Frankrig.

Ikke mindst den reform af arbejdsmarkedet, som regeringen søsætter allerede inden august, hvor hele Frankrig går på ferie.

Det er blevet forudsagt, at den store protest nu må komme fra gaden – men det er der endnu ikke tegn på.

Sidste års store demonstrationer og strejker omkring vedtagelsen af de første arbejdsmarkedsreformer under den forrige regering har sat spor.

Strejkekasserne er helt konkret slunkne, og den nye regerings tiltag er foreløbig under diskussion og tilstrækkeligt uklare til, at man ikke kan mobilisere organiseret modstand mod dem.

Men den lave valgdeltagelse på blot 42,6 procent er et veritabelt demokratisk problem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jan Weis
  • Curt Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Jørn Storgaard Andersen
  • Niels Nielsen
  • Ejvind Larsen
Jan Weis, Curt Sørensen, Eva Schwanenflügel, Hans Jørn Storgaard Andersen, Niels Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det er da ikke så underligt, at sofavælgerne ikke orkede at være med.
Macron havde vundet på forhånd i opinionen - og da vinderen tager alt, så blev yderpartiernes vælgere især borte.

Det gjaldt også ved præsidentvalgets 2.den runde, så intet nyt i det.

Curt Sørensen

Dette er Frankrigs nye gaullistisk inspirerede liberalisme: Hovedfjenden i Macons optik synes at være fagforeningerne, ikke de kapitalistiske konglomerater ej jheller den statslige maskine, som han selv repræsenterer. Nu skal den liberalistiske økonomiske politik presses igennem fra oven af en præsident der reelt kun repræsenterer 1/4 af vælgerkorpset , mod en opposition som er groft underrepræsenteret i NF og en befolkning der i sin oplevede afmagt har resigneret

Indignez-vous!
Den franske parlamentarisme er nu blevet så veludviklet, at alle, indtil videre, bare sidder og venter på responsen fra ’gadens parlament’ … ;-)

Søren Rehhoff

@ Curt Sørensen

Jeg ved ikke om Macron ligefrem ser fagforeningerne som hovedfjenden. De franske fagforeninger er blevet indbudt til forhandlinger om arbejdsmarkedsreformen. Fagforeningen CFDT, som vistnok er den mere socialdemokratiske af de franske fagforeninger, er sådan set positivt indstillede overfor reformer af arbejdsmarkedet, hvorimod CGT som er mere kommunistisk er mere skeptiske og så er de også imod Macrons plan om at gennemføre reformen via dekret, fremfor at den skal forhandles igennem i de franske lovgivende forsamlinger.
Macrons plan er åbenbart at få CFDTs tilslutning til reformen vel også for at undgå de værste uroligheder.

http://www.politico.eu/article/emmanuel-macron-dives-head-first-into-lab...

Det blev et skidt valg for Frankrig med kun 50 % deltagelse af vælgerne, og kommer vi længere ned bliver det svært at fastholde samfundsopfattelsen som "demokratisk" og dets legitimitet som troværdigt for Frankrig.

Tilbage bliver "diktaturstaten" i et svagt skær af demokrati, som enten ikke kan væltes eller væltes med en stemmeindsamling medkrav om nyvalg - hvis det så overhovedet giver mening bagefter.

- Vandt Macron så valget til præsident og til nationalforsamlingen og dens 2 kamre, Tja, det gjorde han ifølge vore demokratiske regler og opfattelse, men set i lyset af den lave vælgerdeltagelse er det en meget tvivlsom affære, at holde fast i det synspunkt, når omkring 50 % ikke deles politisk opfattelse af og med politikerne, og slet ikke med den manglende tillid og troværdighed som politikerne besidder i vælgernes bevidsthed.

Med helt nye folk på "banen" i parlamentet og dets 2 kamre, har Macron krævet loyalitet overfor præsidentens ord via krav om underskrift herpå - noget ganske usædvanligt, som nærmer sig enevældigheden hos en diktator - eller fortiden franske konger.

Noget som ikke er klædeligt for et demokrati i moderne tider, og vel nok heller ikke direkte skilter med hverken tillid eller troværdighed for et demokrati og dets ledelse.

Odin Rasmussen

Første tiltag fra de liberales ( dem lidt til venstre) yndlingspolitiker i Paris er tilsyneladende at sætte centrale dele af retsstaten permanent ud kraft ...

Hans Jørn Storgaard Andersen

Espen Bøgh mener, at ..Det blev et skidt valg for Frankrig med kun 50 % deltagelse af vælgerne. At dette skulle være udemokratisk, det ved jeg ikke noget om. I amerikanske præsidentvalg ligger man på nogenlunde samme niveau.

De er sure, de rønnebær ;-)

Som det fremgår af artiklen var valgdeltagelsen langt under 50 procent - den var på 42,6 procent.
Ikke helt uden grund, at venstrefløjens Mélenchon efter valget talte om en slags ’vælgernes generalstrejke.’