Læsetid: 7 min.

Helmut Kohl var genforeningskansleren med det blakkede eftermæle

Helmut Kohl gjorde genforeningen af Tyskland til sit store politiske projekt, og det lykkedes ham at etablere et fredeligt, proeuropæisk Tyskland bundet ind i et reformeret EU. Men hans omdømme led uoprettelig skade af den skandale, som banede vej for Angela Merkel. Helmut Kohl døde fredag, 87 år
Helmut Kohl satte alt ind på at overbevise såvel øst- og vesttyskere som internationale statsledere om, at en hurtig genforening af de to tysklande var at foretrække. Her ses han ved et vælgermøde ved det første og sidste frie valg i DDR, som det konservative parti vandt. Det betragtede Kohl som en tillidserklæring. 

Helmut Kohl satte alt ind på at overbevise såvel øst- og vesttyskere som internationale statsledere om, at en hurtig genforening af de to tysklande var at foretrække. Her ses han ved et vælgermøde ved det første og sidste frie valg i DDR, som det konservative parti vandt. Det betragtede Kohl som en tillidserklæring. 

Mark Olivier Multhaup

17. juni 2017

3. oktober 1990. Kansler Helmut Kohl står foran rigsdagsbygningen i Berlin, der er orkestermusik og fyrværkeri. Det, ingen havde troet muligt blot 12 månede forinden, er en realitet. Vesttyskland og DDR er genforenet som et samlet Tyskland. Med kansler Helmut Kohl som den helt afgørende fødselshjælper.

Det ellers så forsigtige Vestyskland overrumplede resten af verden, da kansler Helmut Kohl få måneder efter Berlinmurens fald 9. november 1989 erklærede, at han sigtede efter at genforene de to tysklande, der siden Anden Verdenskrig havde været delt i øst og vest. Både Frankrig og Storbritanien for slet ikke at nævne Sovjetunionen var lodret imod, og selv den den nærmeste allierede, den daværende præsident George Bush, blev taget på sengen af Kohls ti-punktsplan for genforeningen.

At gennemføre genforeningen krævede en mesterlig læsning og omsætning af det storpolitiske spil, en skarp og dygtigt eksekveret taktik, fremragende diplomatiske evner, nære kontakter til alle de ledende politikere på den verdenspolitiske scene og en formidabel evne til at tage chancer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Soll Sunde

Flot rune du rister over Helmuth Kohl - en af europas store statsmænd.

En dansk vinkel kunne være Marianne Jelveds arbejdsforhold til Kohl; men det fortæller hun forhåbentligt selv om. Jeg mindes, at hun engang på TV fortalte, at man som lille land kunne få hans hjælp til at overtale resten af Det europæiske Råd.

Som EU-aficionado har jeg svært ved at forstå det danske NEJ til Maastrichtaftalen med alle dens historiske overtoner for freden i Europa.

Lidt mere i den dur:

I 1940 overrendte Nazi-Tyskland det belgiske Fort Eben-Emael, hvis hovedopgave var at skyde broerne over Albert-kanaler i stykker, når og hvis tyskerne angreb Belgien. Nazi-Tyskland angreb fortet med faldskærmstyrker og total opnåede taktisk overraskelse; hvilket man sagtens kan undres over.
En del af forklaringen er, at tyskerne kom fra den forkerte side !! - igennem hollandsk territorium i den finger, der strækker sig ned mellem Tyskland og Belgien, og hvis største by er Maastricht.

Så der var symbolik på alle tangenter, da daværende EF ledere i 1991 mødtes i Maastricht og lagde sidste hånd på Maastricht-traktaten. Vi hørte ikke meget om al det dengang i 1992, da vi skulle stemme om traktaten.

olivier goulin

Tysklands naboer har altid været nervøse, hver gang de er blevet for store.
Med visse gode historiske grunde, må man sige.

/O

DDR blev lovet "blühende Landschaften" af Kohl men det skete i form af tilgroede, forladte industriarealer, hvilket man i Tyskland ironiserede en del over. Det østlige Tyskland halter stadig næsten 30 år efter på adskillige, bl.a. de økonomike parametre i forhold til det vestlige Tyskland. De politiske forhold kan have været en af årsagerne til en de facto forening af de 2 lande, men kønt var det ikke.

jens peter hansen

Jamen selvfølgelig skulle Trabanterne blive ved med at tøffe og brunkulsbruddene levere energi. Nej det er rigtigt at alt ikke var lige kønt efter genforeningen, men ud over Stasi så var der vel til sidst ikke såååå meget der fungerede ret godt i DDR.

<7>Blühende Landschaften blev det vist ikke til i så stort et omfang som håbet. Og selv i dag - så mange år efter Murens fald er der forskel på lønninger og pensioner i Øst- og Vesttyskland.

Mange tror det ikke, når man nævner, at der helt officielt tales om østløn og østpensiion - Ostlohn og Ostrente, der er en del lavere end i Vest.

David Henriksen

Nu skal russer-garden herpå ikke glemme at INGEN tyskere ønskede en deling af Tyskland efter krigen og at ingen tyskere overhovedet blev spurgt.

Men der kan man bare se. Selv ikke 30 års opsving kan gøre skaden efter 45 års hjernedød kommunisme god igen. Der skal gå meget længere tid.

Russerne malkede og malkede løs på Østtyskland indtil stort set alle borgere ville forlade landet. Dejlige er russerne, så dejlige at alle naboer helst ville være foruden dem. Selv i dag foregår der en flugt mod vest fra de tidligere øst-lande. Mere end 25 år efter Sovjets ynkelige sammenbrud har deres voldtægt af østeuropa stadig negative konsekvenser for borgerne der.

Annektering af DDR... må jeg være fri. DDR var en syg patient kun holdt i live af et modbydeligt statsapparat som til sidst måtte overgive sig.
Muren mod veste tværs ned gennem Europa var for at holde befolkningerne inde og holde dem i et jerngreb. De som mindes disse bedre tider, er romantiske idioter. De mennesker som selv levede under kommunismen og som i dag mindes kommunismen med lys i øjnene, er oftest de som er nederst i samfundet. De glemmer at det er pga. kommunismen at man ikke har samme levestandard som i vesten.
Jaaamen vi havde alle arbejde, pasningsordninger osv osv. Arbejde til sulteløn, pasningsordninger fordi alle var nødt til at arbejde for at bevare illusionen om at der ikke var arbejdsløshed i den røde blok.
Vi kunne jo alle komme på sygehuset - det skal vi betale for idag. Det gjorde I også dengang medmindre i var ligeglade med at blive behandlet af kompetente læger og sygeplejersker.
Kommunismen var ikke andet end en ny undskyldning for at undertrykke mennesker og tilrane sig magten i en snæver kreds.

Mikkel Kristensen

efter, at have boet i Tyskland i en årrække - vil jeg gerne komme med mit besyv - i vesttyskland siges der gerne, - i vesttyskland havde vi meget med kunne intet købe, i østtyskland have man intet men kunne købe det hele - men minus og plus bliver som sagt minus. man gjorde samme fejl vedrørende genforening - som når man i Danmark sælger offentlige virksomheder, man ser bort fra den virkelige værdi - meget blev opkøbt alt for billigt, hvilket har smadret troen på det bedre. arbejdsløsheden eksploderede i øst og lønningerne vedblevet lave i vest - sjovt nok på grund af høj arbejdsløshed i øst.