Onsdag sluttede tre dages møde i Organisationen af Amerikanske Stater, OAS, i badebyen Cancún i Mexico. Her var det stort set eneste punkt på dagordenen den tiltagende politiske og økonomiske krise i det sydamerikanske olieland Venezuela, der de seneste to måneder har kostet 75 mennesker livet som følge af voldelige demonstrationer mellem styre og opposition.
Trods massivt pres fra blandt andre Peru, Uruguay, Costa Rica, Canada, USA og ikke mindst værtslandet Mexico, der alle ønsker, at OAS samlet reagerer på den venezuelanske krise, endte mødet mellem udenrigsministrene fra de amerikanske kontinenter uden et entydigt resultat. Bolivia, Ecuador og flere caribiske nationer, heriblandt Den Dominikanske Republik og Cuba, der er allierede med Venezuela, ønsker ikke, at OAS blander sig i Venezuelas interne forhold.
Alligevel øges presset på præsident Nicolas Maduro og resten af det venezuelanske styre, og flere af de deltagende udenrigsministre udtrykte deres uforbeholdne kritik af de venezuelanske magthavere, der blev sammenlignet med et diktatur.
Især oppositionens krav om nyvalg, som Venezuelas forfatning giver mulighed for, kræves respekteret, ligesom præsident Maduros planer om at skrive en ny forfatning, der yderligere koncentrerer magten, blev stærkt kritiseret.
»Mexicos syn på situationen i Venezuela ændrer sig ikke. Vurderingen er, at det repræsentative demokrati er den eneste acceptable styreform på den vestlige halvkugle,« lød det efter mødet fra den mexicanske udenrigsminister Luis Videgaray, der som de fleste andre OAS-medlemmer mener, at et nyvalg i Venezuela er den eneste vej ud af krisen.
Manuel Gonzales, Costa Ricas udenrigsminister, sagde ved samme lejlighed, at OAS »ikke kan forholde sig passivt over for en regering, der aflyser valg, som de lyster«, og som »opfører sig, som var de hævet over loven«.
USA’s skødehunde
Samme kritiske toner lyder fra den katolske kirkes overhoved, pave Frans, der gentagende gange har forsøgt at opfordre til dialog i Venezuela. I et brev til OAS, offentliggjort onsdag, gentager Vatikanet sin opfordring til, at der udskrives valg, og at præsident Nicolas Maduro opgiver sine planer om at ændre landets forfatning.
»Den seneste beslutning om at ændre landet forfatning i stedet for at forsøge at løse problemerne udgør en risiko for at forværre situationen og sætter selve demokratiet på spil,« lyder det blandt andet fra Vatikanet.
Den venezuelanske udenrigsminister, Delcy Rodríguez, afviste alle anklager og kaldte udenrigsministrene fra Canada, Peru og Costa Rica for »imperiets skødehunde« med henvisning til, at de støtter samme linje over for Venezuela som USA.
I Venezuela afviser præsident Maduro ligeledes alle beskyldninger om, at demokratiet skulle være i fare. Præsidenten understreger i stedet for, at Venezuela konstant udsættes for smædekampagner anført af USA, der i årevis har haft som mål at omstyrte den siddende regering.