Nyhed
Læsetid: 1 min.

IS har sprængt ikonisk moské i luften

Mosuls vartegn Al-Nuri moskeen er jævnet med jorden som en sidste hilsen fra Islamisk Stat
Al-Nuri moskeen i Mosul, Irak blev ødelagt af IS  i onsdags. 

Al-Nuri moskeen i Mosul, Irak blev ødelagt af IS  i onsdags. 

U.S. CENTCOM via AP

Udland
24. juni 2017

Islamisk Stat har sprængt den 850 år gamle Al-Nuri moské i luften som en af sine sidste handlinger i Mosul. Det skete i onsdags og IS har siden forsøgt at bilde irakerne ind, at det er koalitionen, der har bombet den. Videooptagelser, frigivet af det irakiske forsvar, viser imidlertid, at moskeen blev sprængt i luften indefra.

Al-Nuri moskeen med dens skæve minaret har været Mosuls vartegn i århundreder, og ødelæggelsen af byens mest markante historiske bygning har vakt stor vrede blandt byens indbyggere, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

På kanten af kollaps

Det store spørgsmål er fortsat, hvorfor den fundamentalistiske bevægelse har valgt at ødelægge en betydelig sunnimuslimsk helligdom, hvor IS’s øverste åndelige leder, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte sit såkaldte islamiske kalifat i 2014.

Moskeen har haft stor symbolsk betydning for IS. Flere eksperter vurderer derfor, at bevægelsen har sprængt den i luften for at undgå, at den falder i hænderne på den irakiske regering eller koalitionen.

Moskeen har også stor betydning for Mosuls indbyggere, der har givet den skæve minaret tilnavnet Al-Hadba, den pukkelryggede.

Det er også muligt, at IS har ønsket at ødelægge moskeen, der gennem århundreder har repræsenteret en tolerant udgave af islam, som den ultrakonservative bevægelse ikke anerkender.

Sprængningen af moskeen med det skæve tårn skal muligvis blot ses som et forsøg på at demonstrere Islamisk Stats magt i krigens sidste fase.

Den irakiske hær har i ugens løb gjort væsentlige fremskridt og er nu tæt på at erobre de sidste lommer af byen, hvor Islamisk Stat har forskanset sig. Sprængningen af moskeen skete i forbindelse med, at den irakiske hær nåede frem til området omkring moskeen.

Eksperter ser derfor sprængningen som et udtryk for, at IS er presset maksimalt og på kanten af kollaps.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her