Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kina øger kontrollen i cyberspace

Med tre nye love skærper Kina kontrollen med digitale nyhedstjenester og sikkerheden på nettet. Det sker i et forsøg på at hævde Kinas nationale suverænitet i cyberspace
Udland
3. juni 2017

Strammere kontrol med digitale medier og netværkstjenester og en ny lov om cybersikkerhed skal hævde kinesisk »suverænitet i cyberspace«.

Fremover skal alle virksomheder, der udgiver, deler eller redigerer nyheder have en officiel tilladelse, og deres øverste ledelse skal godkendes af myndighederne.

Virksomheder, der ikke lever op til de krav, har ikke mulighed for at dele nyheder om politik, økonomi, militære og internationale anliggender eller »andre områder af offentlig interesse«, skriver BBC.

Internettet i Kina har trods en høj grad af censur i en årrække befundet sig i en lovgivningsmæssig gråzone, hvor ansvaret for kontrol med Kinas digitale medier har været fordelt på flere statsorganer.

Det gør Kina op med nu ved samtidig med de nye love at samle ansvaret for regulering af internettet hos Kinas Cyberspaceadministration under Den Centrale Styregruppe for Cyberspaceanliggender, som ledes af præsident Xi Jinping.

I forbindelse med sit formandskab for den Centrale Styregruppe for Cyberspace Anliggender har Xi Jinping gentagne gange siden 2014 understreget behovet for mere kontrol med internettet gennem forbedret lovgivning.

Det betyder, at vi formentlig kan forvente endnu flere love, der skal være med til at sikre Kinas Cyberspaceadministrations øgede dominans, skriver David Bandurski, der forsker i Kinas medier ved China Media Project.

Mere kontrol

Lovgivningen om internetmedier kommer, samtidig med at Kina strammer reglerne for cybersikkerhed og pålægger internetoperatører at lagre data på kinesisk grund samt give kinesiske myndigheder mulighed for at foretage stikprøvekontrol.

Det vækker bekymring blandt internationale virksomheder i Kina, der frygter for større kontrol med deres data og øget risiko for tyveri af intellektuel ejendom. De bekymringer har fået det Europæiske Handelskammer i Beijing til at kritisere lovteksten for at være for vagt formuleret og opfordre til at udskyde implementeringen, skriver Reuters.

Uagtet kritikken trådte loven i kraft som planlagt i denne uge. I en officiel udtalelse på Kinas Cyberspace Administrations hjemmeside bliver det understreget, at:

»Formålet er at beskytte [Kinas] nationale cyberspace suverænitet og nationale sikkerhed … fremfor at begrænse udenlandske virksomheder i Kina.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her