Læsetid: 9 min.

Der er lagt op til et usædvanligt politisk og økonomisk eksperiment i Jackson, Mississippi

Mississippis fattige hovedstad Jackson bliver i de næste fire år genstand for et økonomisk eksperiment anført af sorte aktivister og en nyvalgt progressiv borgmester. Planen er at indføre en bytteøkonomi, starte arbejderkooperativer og bygge billige lejeboliger i samarbejde med bystyret. Tea Party-republikanere og det hvide forretningsliv forventes at gøre modstand
»Jeg håber også, at Lumumba kan få ryddet de forladte huse af vejen. De bliver brugt af narkomaner. Husvilde sover i dem. Vi har også brug for mere politi på gaderne. Her er farligt at leve,« siger Chante Spae.

»Jeg håber også, at Lumumba kan få ryddet de forladte huse af vejen. De bliver brugt af narkomaner. Husvilde sover i dem. Vi har også brug for mere politi på gaderne. Her er farligt at leve,« siger Chante Spae.

Imani Khayyam/Jackson Free Press

17. juni 2017

JACKSON, MISSISSIPPI – Han famler lidt med en hængelås, og efter et øjeblik åbner brandon king (der staver sit navn med små bogstaver, red.) porten ind til en baghave. Her dyrkes der grønkål og forskellige typer salat i Mississippis subtropiske hede.

Urtehaven er døbt Freedom Farm og opkaldt efter nogle landbrugskooperativer, der blev startet i 1960’erne af den kendte sorte borgerretsforkæmper Fannie Lou Hamer.

»Planen er at ernære os selv og folk i kvarteret,« fortæller brandon king, der har en rasta-frisure skjult under sin grønne Jamaica-kasket, mens han står foran et bed med grønkål.

Indtil for nylig tjente denne baghave som legeplads for en børnehave. Så købte en gruppe sociale og politiske aktivister, der kalder sig Cooperation Jackson, bygningen og grunden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Margit Tang
  • Mikael Velschow-Rasmussen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Steffen Gliese, Margit Tang, Mikael Velschow-Rasmussen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Thomsen

Citat:
"I USA findes der en rig og lang tradition for kooperativer. Det vurderes, at 130 mio. amerikanere er medlem af et eller andet kooperativ. De omfatter andelsbanker, supermarkeder, mejerier og lokale elektricitetsværker – ja, selv butikskæden REI, der sælger udstyr til sport og udendørsaktiviteter."

Ganske interessant, at ca. 130 mio. ud af ialt ca. 325 mio. amerikanere (40%) deltager i noget kooperativt - som jo ikke just er neo-liberalt ;-)

Nike Forsander Lorentsen og Mette Poulsen anbefalede denne kommentar