Nyhed
Læsetid: 4 min.

Luftangreb koster op mod 200 civile livet i Mosul

Flere lokale kilder i Mosul beskylder koalitionen for at stå bag et luftangreb, som menes at have dræbt mere end 200 civile irakere i det vestlige Mosul
Udland
2. juni 2017

Mere end 200 civile er angiveligt blevet dræbt ved et luftangreb i Zanjili-distriktet i det vestlige Mosul i tirsdags. Det siger flere lokale kilder fra Mosul uafhængigt af hinanden til Information.

»Koalitionen står formentlig bag endnu en voldsom bombning af den gamle bydel i Mosul. En hel blok er fuldstændig jævnet med jorden. Det er helt vanvittigt,« siger medlem af Mosuls bystyre Mohammed Hasan til Information.

Angrebet sker, efter den amerikanske forsvarminister James Mattis i søndags bekendtgjorde, at USA nu har accelereret sine taktikker mod IS. Man er gået fra »attrition« til en politik, der hedder »udslettelse«.

Da forsvarsministeren blev spurgt, om han ikke var bekymret for et stigende antal civile tab som følge af den nye politik, svarede han, at »civile tab var en del af livet i sådan en situation«. 

På landjorden i Mosul er det tydeligt, at slaget om byen er blevet mere intenst. De irakiske sikkerhedsstyrker forsøger at indtage de sidste IS-kontrollerede dele i Mosuls gamle by. I mellemtiden forsøger IS-krigerne at forskanse sig omkring al-Nuri moskeen, hvor den selvudråbte kalif al-Baghdadi erklærede etableringen af kalifatet tilbage i 2014.

Riyadh al-Hamdani, lokaljournalist fra Mosul har fulgt kampene om Zanjili over de seneste dage og han siger, at luftangrebene formentlig skyldes sikkerhedsstyrkernes manglende evne til at indtage Zanjili.

»Regeringsstyrkerne har kæmpet om Zanjili i fem dage uden at kunne indtage distriktet. De har haft svært ved at knække IS’ forsvarslinjer, og disse voldsomme luftangreb var formentlig den eneste løsning for en hurtigere fremrykning. Zanjili er nu under regeringens kontrol,« siger al-Hamdani.

Intense angreb

Beenar Barznjy, en nødhjælpsmedarbejder fra den internationale nødhjælpsorganisation Samaritan Purse, som har talt med vidner og fordrevne fra det vestlige Mosul, bekræfter, at der har været et intenst luftangreb på Zinjali, men kunne ikke med sikkerhed sige, hvor mange ofre der havde været ved angrebet.

»Det kan være 70, 100, 150 civile, som har mistet livet ved angrebet. Det er svært at vide, fordi de ligger under murbrokkerne, og der er stadig kampe i området,« forklarer nødhjælpsarbejderen.

Luftangrebene bekræftes også af en irakisk hærofficer, som ønsker at være anonym, fordi han ikke er autoriseret til at tale med medier. Hærofficeren bekræfter, at et luftangreb har fundet sted, men kunne ikke bekræfte, hvem der stod bag luftangrebene.

»Det er korrekt, at der har været intense luftangreb ved Zinjili-distriktet, men jeg kan ikke med sikkerhed sige, om det var koalitionens bombefly eller irakiske bombefly,« siger den anonyme officer.

Ammar Haddad, en ingeniør ved kommunen i Mosul som ligger i byens vestlige del, siger, at han så »usædvanligt tykke røgslør stige til vejrs« over Zanjili-kvarteret den 30. maj 2017.

Den velrenommerede organisation Airwars, der systematisk opgør civile dræbte og sårede for koalitionens bomber i Syrien og Irak, rapporterer også om 200 dræbte. Organisationens tal er baseret på lokale udsagn.

»Lokale kilder rapporterer, at op mod 200 civile blev dræbt og flere sårede, da deres huse blev ramt ved et luftangreb i Zanjili-kvarteret i det vestlige Mosul.«

Stigende kritik af koalitionens luftkrig

Den amerikanske centralkommando CENTCOM erkender i en kortfattet mail til Information, at koalitionen udførte luftangreb ved Zanjili-området i det vestlige Mosul den 30. Maj 2017, men centralkommandoen ville dog hverken kommentere på intensiteten, eller om der har været civile tab.

»Luftangrebene vil blive evalueret for at afgøre validiteten af anklagerne om civile tab,« lød det kortfattet i mailen.

Danske kampfly har ikke deltaget i luftangrebene i Zanjili-distriktet. De danske kampfly vendte hjem til Danmark i december 2016. Den danske regering har indtil videre valgt ikke at forlænge kampflybidraget mod IS.

Men internationale medier har på det seneste været ude med en heftig kritik af koalitionens treårige luftkrig mod IS i Irak og Syrien. Danmarks bidrag er også blevet kritiseret i det amerikanske magasin Foreign Policy.

Ifølge Foreign Policy er amerikanske embedsmænd frustrerede over, at koalitionspartnerne ikke har ønsket at erkende deres fejlbombninger. Amerikanske embedsmænd indrømmer, at 80 civile med sikkerhed er blevet dræbt af ikkeamerikanske bombefly. I teorien kunne det være danske kampfly, der stod bag nogle af fejlbombningerne.

Sammen med Airwars’ efterforskningshold har Foreign Policy forsøgt at kontakte samtlige medlemmer af koalitionen for at vide, om nogle af dem vil tage ansvar. Danmark er et af de lande, der kategorisk har nægtet sig skyldig, skriver Foreign Policy.

Lukkethed stadig et problem

Siden luftkrigen mod IS begyndte i august 2014, har koalitionen kun taget skylden for i alt 352 civile drab i både Irak og Syrien. Men disse tal er muligvis kun toppen af isbjerget. Ifølge Airwars kan tallet være 10 gange højere.

Organisationen anslår, at mindst 3.800 mennesker er blevet dræbt af koalitionens luftangreb i Irak og Syrien.

Den manglende transparens er stadig et af de største problemer i koalitionens luftkrig mod IS. Hvis pårørende til irakiske civile mener, at koalitionens kampfly har såret eller slået deres kære ihjel, skal de først bevise, at koalitionen stod bag angrebet.

Derefter skal de overbevise en dommer om, at angrebet var i strid med krigens love. Det vil sige, om skaden mod civile er proportional med den militære gevinst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her