Læsetid: 3 min.

Macrons parti på vej mod absolut flertal i det franske parlament

Efter en valgkamp præget af udmattelse fra de gamle partier og rekordlav valgdeltagelse står den franske præsident Macrons nydannede parti LREM til at opnå et overvældende flertal i det franske parlament
Efter en valgkamp præget af udmattelse fra de gamle partier og rekordlav valgdeltagelse står den franske præsident Macrons nydannede parti LREM til at opnå et overvældende flertal i det franske parlament

Laurent Cipriani

12. juni 2017

LREM, støttepartiet for præsident Macron, vandt søndag aften en overvældende sejr ved parlamentsvalget i Frankrig.

»Det er ikke engang en bølge, men en tsunami,« konkluderede medierne allerede tidligt på aftenen, mens toppolitikere fra socialistpartiet, som formanden Jean-Christophe Cambadélis og den tidligere præsientkandidat Benoit Hamon måtte se sig besejret allerede i valget første runde.

Med over 32 procent af stemmerne bliver anden runde af valget den kommende søndag dermed med al sandsynlighed en total magtovertagelse fra Macron og den bevægelse ’En Marche’ han stiftede for kun et lille år siden. Hele tre analyseinstitutter fremskriver et mandattal i Nationalforsamlingen til LREM og støttepartiet Modem på mellem 400 og 440 sæder – et flertal på 289 er tilstrækkeligt.

Republikanerne og UDI, der engang i fællesskab udgjorde Sarkozy og senere Fillons støtteparti, opnår cirka 22 pct. af stemmerne i første runde, hvilket giver den klassiske højrefløj en smal blå stribe på mellem 35 og 132 sæder, alt efter udfaldet af duellerne den kommende søndag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gustav Alexander

Det er måske slet ikke så dårligt med et absolut flertal til Macron. Hans politik vil i endnu højere grade være hans eget ansvar, så han kan formentlig ikke tørre de kommende tiders fejlslagne Austerity-with-a-pretty-face af på politisk opposition. Det er måske hvad der er brug for, hvis folket sort på hvidt skal se, at det ikke gavner dem at stemme på såkaldt "ansvarlige" kandidater.

Pressen skriver konsekvent voldsomt meget om Marine le Pen, skønt venstrefløjen med Jean-Luc Mélenchon i spidsen yderst sjældent nævnes, selv om sidstnævnte er størst.

Torben K L Jensen

Overordnet er det godt for EU hvis det lykkes for Macron at skabe en sund og stærk økonomi der kan overtrumfe Tysklands rigide sparepolitik der har sat Eurozonen mindst fem år tilbage i forhold til de store økonomier i verden. Hvis det lykkes for Macron at får Euro-bonds indført i det fælles valutaområde er Tysklands dominans brudt. Må det lykkes. Som med QE fra ECB skal Merkel tvinges til at afvikle deres uholdbare store handelsoverskud og et godt bud er Euro-bonds.