Læsetid: 8 min.

Problemet er ikke, at Tyskland eksporterer for meget. Problemet er, at Tyskland investerer alt for lidt

Det tyske handelsoverskud er skadeligt – også for Tyskland selv, siger den førende tyske økonom Marcel Fratzscher. Løsningen er ikke at eksportere mindre, men at investere og importere langt mere. Desværre tyder den tyske valgkamp ikke på, at Europas stærkeste økonomi agter at tage ansvaret for Europas fremtid på sig
Problemet er ikke, at Tyskland eksporterer for meget. Problemet er, at Tyskland investerer alt for lidt og dermed skaber for lidt efterspørgsel og import, siger den anerkendte tyske økonom Marcel Fratzscher.

Problemet er ikke, at Tyskland eksporterer for meget. Problemet er, at Tyskland investerer alt for lidt og dermed skaber for lidt efterspørgsel og import, siger den anerkendte tyske økonom Marcel Fratzscher.

Hermann Bredehorst

20. juni 2017

»The Germans are bad, very bad

Ja, det sagde han faktisk, USA’s præsident, Donald Trump, da talen ved sidste måneds G7-møde faldt på USA’s handelsunderskud over for Tyskland.

At flere tyske medier oversatte bad Germans til böse Deutsche (onde tyskere, red.) gjorde ikke sagen bedre.

Men det ændrer ikke ved Trumps pointe: det er ’unfair’, at tyskerne eksporterer så meget mere, end de eksporterer – sådan at der for eksempel kører mange tyske BMW’er og Mercedeser rundt på de amerikanske veje, mens man ikke ser nær så mange amerikansk producerede biler på de europæiske veje.

Fra tysk side blev Trumps kritik mødt med skuldertræk og kommentarer om, at amerikanerne måske skulle fabrikere nogle bedre biler. Til gengæld ignorerede den tyske regering stort set den egentlige debat om, hvorvidt Tysklands handelsoverskud reelt er for stort.

Den verbale skudveksling var symptomatisk for striden mellem USA og Tyskland. På den ene side står fortællingen om Donald Trump, der med protektionisme vil redde industrijobs fra det 20. århundrede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

niels astrup

"»The Germans are bad, very bad.«"

Står det ikke på Informations dåbsattest?

Dennis Jensen, Alvin Jensen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Man kan jo sige det samme om Danmark. Danmarks overskud på de løbende poster er af samme størrelsesorden pr. BNP som Tysklands. Kan det virkelige betale sig for os at sende alle de penge til forrentning i udlandet? Ville det ikke være meget bedre at investere dem i Danmark?

Jens Winther

@Poul Erik Riis, det ville have været godt for os alle, hvis det havde været bedre at investere i Danmark end i udlandet.

Men det kunne bl.a. politikerne jo gøre noget for. De tror desværre, at investeringer og vækst kommer, hvis man taler om det. At gøre noget for at fremme investeringer og vækst - det kunne mærkeligt nok ikke falde dem ind.

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Jens Winther
Investeringer og vækst kommer jo af sig selv, når man øger arbejdsudbuddet, sænker topskatten og selskabsskatten, og skærer ned på offentlige udgifter - især overførselsindkomster.

Ivan Breinholt Leth

"Der findes kun opsparing og overskud i Tyskland, fordi andre er villige til at optage gæld. Tyskerne skælder gerne ud på lande, som gældsætter sig, men uden dem kunne tyskerne jo ikke skabe overskud og spare op."

Endelig en neoliberal økonom, som tør sige offentligt, hvordan ubalancen i EU er kommet i stand. Så mangler vi bare også at få understreget, at en uansvarlig 'debitor' forudsætter en 'uansvarlig' kreditor, og at kreditvurdering er en helt fundamental forudsætning for ethvert udlån.

At ubalancen i EU intet har at gøre med de lave tyske lønninger og Hartz reformerne, er dog en besynderlig påstand. Tyske ansatte i de væsentlige tyske eksportsektorer får ligeså meget i løn, som ansatte i de lande, som Tyskland konkurrerer med, påstår professoren. Den stærke tyske konkurrenceevne skyldes de lave oliepriser! Køber Tyskland da olie til en særlig lav pris? At eurokursen er lav er en mere plausibel forklaring, men det har jo intet at gøre med prisen på tyske varer i euro-zonen.

Ifølge Institute for Employment Research arbejdede 24,2% af den tyske arbejdsstyrke i 2010 for mindre en 9,54 euro i timen. Ansatte i såkaldte mini-jobs tjente 450 euro per måned - i såkaldte midi-jobs 850 euro per måned. (Siden har Tyskland indført en statsfastsat mindsteløn på ca, 65 kroner i timen.) Det var op til 2010, at Tyskland oparbejdede sit enorme overskud overfor en række EU land. Siden har Tyskland reduceret sin eksport til EU til ca. 30% af Tysklands samlede eksport, mens eksporten til Kina, Indien, Mexico og Brasilien er steget. Det virker usandsynligt, at en fjerdedel af den tyske arbejdsstyrke ikke arbejdede i eksportsektoren, da Tyskland oparbejdede sit overskud i EU.

Søren Roepstorff, Torben K L Jensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Ivan Breinholt Leth. "Investeringer og vækst kommer jo af sig selv, når man øger arbejdsudbuddet, sænker topskatten og selskabsskatten, og skærer ned på offentlige udgifter - især overførselsindkomster."
Sikke noget vrøvl.

Aktuel bugner bankernes kasser af opsparede midler der ikke investeres. Det er derfor renten er ødelæggende lav/negativ.
Selvom virksomhederne har store indestående i bankerne, investerer de ikke/meget meget lidt.
Privatøkonomisk er mange danskere så krisebevidste at de sparer op til dårligere tider.

Ivan Breinholt Leth

Henning Kjær
Ironi - henvendt til Jens Winther.

Men at den private opsparing er høj, har intet at gøre med krisebevidshed. Flertallet af danskere mener, at DK er ude af krisen. Opsparingen i den private sektor (husholdninger og erhvervsliv) svarer altid til underskuddet i den offentlige sektor, når der ses bort fra et evt. overskud eller underskud

Ivan Breinholt Leth

Henning Kjær
Ironi - henvendt til Jens Winther.

Men at den private opsparing er høj, har intet at gøre med krisebevidshed. Flertallet af danskere mener, at DK er ude af krisen. Opsparingen i den private sektor (husholdninger og erhvervsliv) svarer altid til underskuddet i den offentlige sektor, når der ses bort fra et evt. overskud eller underskud