Nyhed
Læsetid: 5 min.

I Raqqa flygter de civile både fra IS og koalitionen

Flygtede syrere fra Raqqa beretter om daglige artilleri- og luftangreb fra den internationale koalition mod deres gamle beboelseskvarterer. Selv de både, de bruger til at flygte fra IS over Eufrat-floden, bliver bombet af koalitionen, fortæller de
Beboere i Raqqa flygter fra de daglige artilleri- og luftangreb mod byen.

Beboere i Raqqa flygter fra de daglige artilleri- og luftangreb mod byen.

Huseyin Nasir

Udland
22. juni 2017

Meshaal har barberet sit skæg af, og hans kone, 45- årige Fatema, smidt den sorte chador. De er netop ankommet til Istanbul i Tyrkiet fra Raqqa med deres tre børn, som også har fået nyt tøj.

»Vi levede i stenalderen. Hvis du havde mødt mig for ti dage siden, ville du ikke have genkendt mig,« siger 55-årige Meshaal med henvisning til det strenge regime, som Islamisk Stat (IS) har påtvunget beboerne i deres syriske hovedby, Raqqa.

Dele af hans familie befinder sig stadig i byen, så Meshaal har hverken lyst til at få sit efternavn eller billede i avisen.

Men ligesom en række andre nyligt flygtede syrere fra Raqqa, fortæller han om den dobbelte trussel fra IS og de daglige bombardementer fra den internationale koalition, der angiveligt har dræbt hundredevis af civile i løbet af få måneder.

»Vi ville bare væk fra det helvede så hurtigt som muligt,« fortæller Meshaal fra sin søsters lejlighed i Aksaray-kvarteret i Istanbul, hvor mange af de syriske flygtninge bor.

De frygtede enten, at IS ville tvinge deres to teenagedrenge til at kæmpe, eller at de fremrykkende kurdiske og amerikanske styrker ville ramme dem ved et uheld, som det er sket for så mange andre.

»Daesh (IS, red.) bruger civile som menneskeskjold. De samler dem, der er tilbage, i centrum af byen,« siger Fatema.

Da IS erobrede Raqqa i 2014, boede der omkring 300.000 mennesker i byen, inklusiv 80.000 internt fordrevne fra andre dele af Syrien. De seneste måneder er mange tusinde flygtet, men ifølge det seneste estimat fra FN er der op mod 100.000 civile tilbage i byen.

De lider under manglen på elektricitet og vand, lukkede butikker og ingen adgang medicin. IS har ryddet byen for alle former for medicin for at kunne behandle deres egne sårede soldater, skriver Meshaals familie i Whatsapp-beskeder, mens vi er sammen med ham.

Lokale aktivister fra gruppen Raqqa is Being Silently Slaughtered har dokumenteret, at flere end 650 civile er blevet dræbt siden midten af marts. Dertil er der angiveligt sket adskillige andre massakrer, gruppen endnu ikke har kunnet dokumentere på grund af mangel på internet og kilder.

Tidligere på måneden vurderede den London-baserede organisation Airwars, at mere end 600 civile er blevet dræbt i Raqqa-området i mere end 150 flyangreb, gennemført af den amerikanskledede koalition i løbet af marts, april og maj.

Den største af de kendte massakrer fandt sted den 20. marts, da Badiya-skolen i landsbyen Mansoura vest for Raqqa blev ramt af et luftangreb fra den internationale koalition, og flere end 200 civile blev dræbt ifølge FN’s undersøgelser. Angiveligt husede skolen op mod 100 flygtningefamilier.

Kilder i Raqqa fortæller over Whatsapp til Information, at byens centrum dagligt angribes med artilleri og luftbombardementer af den internationale koalition.

Så sent som i mandags bombede koalitionen en internetcafé i centrum, som primært var besøgt af civile, der var i færd med at kommunikere med familie og bekendte uden for Raqqa.

Kilderne fortæller, at IS bevæger sig i tunneller, som de har gravet, inden befrielsen af Raqqa begyndte den 6. juni. Derfor rammer bombardementerne 
ofte civile.

Meshaals familie har boet hele deres liv i Raqqa, men nu er de fleste af deres gamle naboer flygtet.

»Nogle har forladt Raqqa, mens andre er flyttet ind til slægtninge i centrum,« siger Meshaal.

Bomber flygtningebåde

I den lille tyrkiske by Rehanly, kun en kilometer fra den syriske grænse, møder vi en anden flygtning fra Raqqa.

24-årige Hossam blev af sin familie tvunget til at flygte, fordi han er den eneste søn, og de frygtede for hans liv, når de kurdiske styrker nåede frem.

»Hvis kurderne kom og så mig i byen, ville de tro, jeg var Daesh-medlem,« siger Hossam.

Det er imidlertid også livsfarligt at flygte fra Raqqa, og folk er skrækslagne, når de forsøger at krydse Eufrat-floden, hvad enten det sker i både eller over nogle af de sønderbombede broer syd for Raqqa.

Hossam er netop en af dem, der kun akkurat overlevede sejlturen over floden.

»Vi flygtede, mens koalitionen udførte intensive luftangreb mod byen. De angreb også vores både, selv om alle i dem var civile. Mindst 14 blev dræbt. Jeg er heldig at være i live. Men jeg kan stadig høre folks skrig og børnenes gråd i mit hoved. Det var en forfærdelig dag,« fortæller Hossam med tårer i øjnene.

Episoden fandt sted omkring klokken 7 om morgenen den 5. juni nær den gamle Raqqa-bro.

»Alle var civile, der var ikke nogen Daesh-folk iblandt os. Vi ville bare flygte for at starte nye liv. Det lykkedes for nogle og ikke for andre. De døde undervejs,« siger Hossam.

I et skriftligt svar til Information bekræfter en talsperson for koalitionen, at de har udført bombeangreb på Eufrat-floden nær Raqqa den 5.juni. Dog var det ikke klokken syv.

»Koalitionen angreb vandfartøjer den morgen omkring kl. 03.30.«

Ifølge talspersonen tager koalitionen ekstraordinære forholdsregler for at minimere risikoen for civile tab, og for at skelne mellem civile og IS-krigere benytter man sig blandt andet af luftovervågning.

»At undgå civile tab er vores højeste prioritet, når vi udfører angreb mod legitime militære mål,« skriver talspersonen.

Ifølge koalitionens egne daglige angrebsrapporter udførte kampfly den 5. juni 24 angreb nær Raqqa mod 18 IS-enheder, hvor 19 både blev ødelagt.

Organisationen Airwars har tidligere rapporteret om et angreb samme dag, hvor koalitionens kampfly har skudt på civile, der var samlet omkring både langs Eufrat-floden. Mindst 11 civile skulle være blevet dræbt.

Også Raqqa is Being Silently Slaughtered og andre lokale aktivistgrupper melder om bombeangreb mod både og om dræbte civile denne dag:

Skiftende meldinger

Op til angrebet på Raqqa har koalitionen ifølge en koalitionstalsmand kastet flyveblade ned for at få de civile til at forlade byen, hvis det stadig er sikkert. Men da de amerikanskstøttede Syrian Democratic Forces (SDF) nåede ind i Raqqa den 6. juni, skiftede koalitionen taktik og rådede folk fra at flygte.

»Efterhånden som SDF kommer ind i byen, vil de ikke have, at civile bliver fanget i skudlinjen, og de opfordrer dem til at blive indendøre og holde sig væk fra IS-positioner,« siger koalitionstalspersonen oberst Joseph Scrocca til organisationen Airwars.

Tidligere på året kastede koalitionsfly ifølge nyhedsbureauet AP også flyveblade ud, der advarede om, at man ville angribe både, der forsøgte at krydse Eufrat.

De flygtninge fra Raqqa, som Information har talt med, opfordrer koalitionen til at tage langt større hensyn til de mange tusinde civile, der fortsat er fanget i byen eller i færd med at flygte derfra.

»Den internationale koalition har ingen interesse vist i at anvise sikre korridorer for civile, men har i stedet bombet biler og både, som civile har forsøgt at flygte i. Kvinder og børn bliver dræbt,« siger 25-årige Sara, der også netop er ankommet til Tyrkiet, stadig iført sin sorte chador.

Sara græder og viser billeder af sin 11-årige nevø, der gik i chok og døde af et hjertestop midt under et luftbombardement i Raqqa.

»Hvad har dette barn gjort, at han skal dø på den måde? Bare fordi han er fra Raqqa?«

Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gustav Alexander

Som det nok er bekendt har både koalitionen og den Irakiske hær anvendt Hvid Fosfor - Både islamisk stat og civile irakkere har foto- samt video bevis på det. Den irakiske hær har også været ude og forbyde publikation af sådanne optagelser.

Det er, mig bekendt, ikke en krigsforbrydelse ifgl international lov at anvende i såkaldte 'smoke munitions' - hvorfor aner jeg virkelig ikke, da titusindvis af civile stadig er i fare for alvorlige brandsår. Den amerikanske hær råder angiveligt også til kun at anvende det i områder, hvor man kan være sikker på, at der ikke er store mængder civile. Det tror jeg vi alle ved, at der er i Mosul pt.

Det er mig et under at amerikanerne og deres allierede kan anvende hvid fosfor fuldstændig uden seriøs omtale i vestlige medier (udover neutrale overskrifer som 'Coalition may have used white phosphorus in Mosul') mens Russerne anklages for gentagne krigsforbrydelser blot for at bruge fuldstændig konventionelle og uregulerede guidede- og uguidede bomber i urbane områder.

Dennis Jensen undrer du dig ikke også over at vi aldrig hører om civile tab når Russerne bomber? jeg synes helt ærligt at vi skulle ringe til Russerne og høre hvad det er de gør så godt at INGEN civile dør under deres angreb. måske kan vi købe deres teknologi.
Hvid fosfor, napalm og lignende er ikke forbudt at bruge, dog må det ikke bruges såfremt det primære formål er at brænde mennesker, bygninger etc. Protokollerne skriver primære, og dermed er der den kattelem man skal bruge.
Problemet ved krig er at der er overvejende risiko for både civile og militære tab.

Gustav Alexander

Frost,

Det er jo heller ikke sandt - medmindre du har kategorisk ignoreret hver éneste vestlige medie de sidste 2 år. Jeg ærindrer for et lille år siden, at vestlige medier 3-4 gange snakkede om hvorledes Russerne nu havde bombet Aleppo's "sidste" hospital. Det var åbenbart det "sidste" hver gang. SOHR - som vestlige medier citerer refleksionsløst og impulsivt og uden andre bekræftende kilder - taler næsten heller ikke om andet end civile tab, når russerne bomber. Man skulle næsten tro, at det kun var civile i rebellernes områder, hvis vores egne medier er at tro!

Man kan jo også tilføje at det har været en réel påstand fra vestlige mediers side, at Rusland/Assad bevidst bomber civile for at "straffe" dem. At Russerne samt Assad ikke bekymrer sig synderligt over at ramme civile, kan vi ret åbenlyst se - men det samme gælder jo for USA (jvf den hvide fosfor, el bombeangrebet i mosul fornyligt, der kostede over 100 civile livet ifgl visse kilder).

Det er vestlig hykleri af værste skuffe, når USA/Vesten harmer over russernes engagement i Aleppo, for derefter selv at smide hvid fosfor på civile i Mosul. Det klæder ikke folk at internalisere det her narrativ om russernes bomber som "onde" mens amerikanernes hvid fosfor åbenbart emmer af demokrati og frihed.

Jeg ønsker bare at folk har et lidt mere realistisk forhold til væbnet konflikt: Der er to parter som er forholdsvis ligeglade med civile tab men hverken USA eller Russerne ønsker at slå civile ihjel - de er bare begge villige til at gradbøje international lov og spinne historier i medierne, når det alligevel sker.

Det er farligt at internalisere den amerikanske propaganda som sandhed. Både Russerne og amerikanerne propaganderer løs.

Dennis Jensen, absolut enig med dig.

Poul Sørensen

Når tusindvis af civile tab ikke betyder noget for koalitionen, så kan koalitionen ikke være sig selv bekendt. Jeg hørte at 1000 civile blev slået ihjel i marts måned....
- men selvfølgelig når befolkningen vælger politikere, der ønsker at tæppebombe og som mener, at man ikke skal prioritere at undgå civile tab, så ender det med mord på civile.

Poul Solrart Sørensen, man havde med sikkerhed undgået civile tab hvis IS var indstillet på at mødes i åben kamp - eksempelvis i ørkenen.

Poul Sørensen

Peter Frost
Åben kamp holdt med at eksistere for mange mange år siden og vi kan ikke tilside sætte civile rettigheder, fordi terroristerne gør det.

Poul Solrart Sørensen, enig og derfor må man forvente civile tab i kampsituationer. Det er naivt at tro andet.
jeg har nu ikke selv hørt om tusind døde civile, men det skal nu nok passe. Det er bare sådan som krig er, og vi kan være glade for at man trods alt ikke ser samme civile tabstal som under 2. verdenskrig.