Nyhed
Læsetid: 2 min.

Raqqa er tæt på at være omringet

Det endelige slag om Islamisk Stats hovedby i Syrien nærmer sig. Titusinder er flygtet de seneste dage
Civile flygter i tusindvis fra Raqqa og området omkring Islamisk Stats højborg, i takt med at kampene kommer tættere på.

Civile flygter i tusindvis fra Raqqa og området omkring Islamisk Stats højborg, i takt med at kampene kommer tættere på.

Huseyin Nasir

Udland
3. juni 2017

Nedtællingen til det endelige angreb på Islamisk Stats ledere og militære hovedkvarter i Syrien er i gang. Mens USA er begyndt at levere tunge våben til sine allierede på jorden, bomber russiske fly og krydsermissiler nu IS-krigere, der forsøger at flygte i noget, der ligner en ny uformel alliance.

Ifølge New York Times har det amerikanske forsvarsministerium forsynet Syrian Democratic Forces (SDF), som bl.a. omfatter YPG, med tunge maskingeværer, panserbrydende våben og andet tungt skyts som led i den optrapning af krigen mod IS, som præsident Donald Trump bebudede i sidste måned.

Samtidig er SDF rykket frem mod Raqqa fra flere sider og befinder sig nogle steder mindre end tre kilometer fra byens centrum, mens det syriske regimes styrker udnytter situationen til at erobre områder syd og øst for byen. Raqqa er i øjeblikket omringet både fra vest, nord og øst, mens sydfronten stadig er åben. Så sent som fredag erobrede SDF byen Mansura, sydvest for Raqqa, rapporterer det kurdiske medie ANF.

Den amerikansk-ledede koalition og Assad-regimets vigtigste støtte, Rusland, har også intensiveret bombningen af de IS-kontrollerede områder.

Ud over byerne Raqqa og Deir Az-Zour har den islamistiske terrororganisation også kontrol over et område ved oldtidsbyen Palmyra og den lille by Al-Bukamal på grænsen til Irak.

I ugens løb har Rusland i al ubemærkethed bragt både krigsskibe og en ubåd i position i Middelhavet og har ifølge det russiske forsvarsministerium de seneste uger bombet en række IS-konvojer, som forsøgte at forlade Raqqa mod syd i et forsøg på at undslippe de fremrykkende landstyrker.

Ifølge ministeriet har Rusland i ugens løb bl.a. affyret fire krydsermissiler mod IS-mål i nærheden af Palmyra, hvilket markerer et skift i den russiske strategi.

Indtil nu har størstedelen af de russiske bombardementer i Syrien været rettet mod demokratiske og moderate islamistiske oprørsgrupper, der kæmper for at vælte Assad-regimet.

Belejrede byer

Flere arabiske medier melder, at mange tusinde civile de seneste dage er flygtet fra Raqqa. Enkelte medier sætter tallet så højt som 200.000, men det er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

En talsmand for den amerikanskledede koalition bekræfter dog ifølge Al-Araby, at SDF har opfordret civilbefolkningen til at forlade byen.

Læger uden Grænser har foreløbig taget imod omkring 10.000 flygtninge fra Raqqa i en stor lejr ved landsbyen Ein Issa, og omkring 800 nye ankommer hver dag, rapporterer det britiske nyhedsbureau Reuters. De internationale hjælpeorganisationer er endnu ikke på plads i området i større stil, så forholdene i lejren forringes hurtigt, skriver bureauet.

Det er uvist, hvor mange civile, der befinder sig i Islamisk Stats hovedby, der de seneste måneder har været udsat for heftige bombardementer fra koalitionens side, men ifølge Reuters var der for få uger siden omkring 200.000 civile i byen.

Også den nærliggende by Az-Zour kan formentlig snart se en ende på flere år under den ekstreme milits’ kontrol.

FN har siden 2016 været nødt til at nedkaste nødhjælp fra fly til omkring 90.000 civile, som er fanget i to små regeringskontrollerede enklaver i området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her