Læsetid: 5 min.

Saudiernes Qatar-blokade vil gavne de mest ekstreme islamister

Saudi-Arabiens blokade af Qatar er et forsøg på at kvæle den politiske islamisme, der står historisk svagt i regionen. Men angrebet vil snarere styrke de mere ekstreme grupper, som har frasagt sig parlamentarisme og demokrati, advarer eksperter
Qatar er i konflikt med Saudi-Arabien og en håndfuld af dets arabske allierede. Det skyldes ikke mindst det lille, men ekstremt velhavende lands støtte til Det Muslimske Broderskab. Det er ellers ikke mere end halvanden måned siden, at Saudi-Arabiens kong Salman tog imod Qatars emir (t.v.) i Jeddah.

Qatar er i konflikt med Saudi-Arabien og en håndfuld af dets arabske allierede. Det skyldes ikke mindst det lille, men ekstremt velhavende lands støtte til Det Muslimske Broderskab. Det er ellers ikke mere end halvanden måned siden, at Saudi-Arabiens kong Salman tog imod Qatars emir (t.v.) i Jeddah.

Ritzau Foto

20. juni 2017

De får fløjet 4.000 køer ind fra Australien for at producere frisk mælk, og der er etableret en daglig luftbro med friske fødevarer fra Tyrkiet og Iran.

Situationen omkring golfstaten Qatar kan minde om det Vestberlin, der blev isoleret af Sovjetunionen og Østtyskland i 1948 i en ideologisk konfrontation, der havde som mål at tvinge enklaven til underkastelse.

Saudi-Arabien og dets allierede har lukket landegrænsen til Qatar og dermed den normale leverance af fødevarer via landevej. Der er blevet givet forskellige begrundelser for den pludselige og voldsomme isolation af den lille, men utroligt velhavende og indflydelsesrige oliestat, men det er først og fremmest en ideologisk konfrontation, konstaterer iagttagere af konflikten. 

»Det handler om politisk islamisme og Qatars støtte til samme i regionen, som har udgjort et fundament under den. Blokaden er reelt et forsøg på at slå støtten ihjel ved at eliminere Qatars udenrigspolitik,« konstaterer Peter Salisbury, seniorforsker ved tænketanken Chatham House med speciale i golflandene og den regionale konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu