Klumme
Læsetid: 2 min.

Sort sol over byernes omstilling

Omstillingen må ikke blive en lukket grøn klub for de klimafrelste. Vi skal hjælpe flere til at forstå og handle, så vi kan få så mange som muligt med til at tænke og skabe det bæredygtige samfund
Udland
28. juni 2017

Når fugle flyver i flok, beskytter de hinanden og indtager specifikke positioner, som udnytter den anvendte energi optimalt. Tænk, hvis vi mennesker også kendte vores roller og kunne flyve i flok.

UNESCO Learning Cities platformen var til debat på årets Folkemøde. Kan vi fremme byernes omstilling og realisere verdensmålene på baggrund af en fælles læring? Det fik mig til at tænke på, hvor vigtigt det er, at byernes borgere lærer at flyve i flok og intuitivt samarbejder om omstillingen. For også hos os mennesker har fællesskabet store uforløste potentialer, som kan adresseres gennem fælles forståelse, nysgerrighed og lyst til at handle i flok.

Sønderborgs House of Science projekt blev etableret for knap 10 år siden. Formålet var at samarbejde om naturvidenskabelig læring på tværs af uddannelsessystemet. Efterfølgende er samarbejdet fokuseret på klima, innovation og bæredygtighed.

I vuggestuen og børnehaven er læringsrummet naturen og institutionen, og der er fokus på ressourcer og bæredygtige handlinger. I folkeskolen understøtter byrådets grønne læseplan progression og undervisning med udgangspunkt i bl.a. skolernes egne bygninger, hjemmets energianvendelse/-produktion og områdets mange grønne demonstrationsanlæg.

I ungdomsuddannelserne arbejder eleverne selvstændigt med at udvikle klima- og bæredygtighedsløsninger, som på erhvervsakademiet og universitetet kan raffineres til Bright Green Business.

På denne måde bliver områdets 16.000 børn og unge, fra vuggestue til ph.d., tilført både oplevelse, forståelse og handling. De flyvefærdige børn og unge bliver ikke kun gode omstillingsambassadører, men har også mod på at sætte personlige fingeraftryk og samskabe fremtidens bæredygtige samfund.

Den bæredygtige by lærer glokalt

UNESCO skabte i efteråret 2013 UNESCO Learning City platformen for livslang læring og udvikling. Den lærende by mobiliserer ressourcer, faciliteter nye læringsrum i virksomheder, hjemmet og samfundet, bruger moderne læringsprincipper og teknologi, understøtter livslang læring m.v. Sønderborg blev medlem i 2016 og ser samarbejdet med de øvrige 200 byer som grundlag for bæredygtig vækst og omstilling.

Indsatsen i Sønderborgs skoler/uddannelser skal igennem UNESCO Learning City platformen kobles stærkere med virksomhederne som frontløbere og skabe momentum for, at Sønderborg-familier over de kommende år engagerer sig aktivt i at realisere verdensmålene – startende hos dem selv. Samtidig med at Sønderborgs omstilling benchmarkes globalt.

40.000 spejdere og 100.000 gæster fra hele verden indtager i juli Sønderborg i forbindelse med Spejdernes Lejr 2017 og fordobler dermed centerbyens indbyggertal. I løbet af lejrens ni dage forbruges 20.000 m3 vand, 120.000 KWh strøm, 140.000 kWh varmt vand samtidig med, at der generes 500 ton affald m.v. Disse tal overgås dog af transport til/fra lejren, som forventes at bidrage med yderligere knap 2.000 ton CO2-udledning.

Spejdernes Lejr skaber således disruption i Sønderborgs omstilling, men lejren er en god mulighed for at udfordre spejderne på at finde bedre og mere bæredygtige scout-løsninger for fremtidens spejderlejre – og samtidig sætte bæredygtige spor i deres hjembyer.

SL2017 inviterer voksne ildsjæle fra hele landet til at checke ind og hjælpe spejderne med inspiration, ny luft under vingerne samt bringe de bæredygtige løsninger til Frederikshavn, Fåborg og Frederiksværk.

På Folkemødet bakkede deltagende ’folkestemmer’ op om den nødvendige klimaomstilling, men forholdt sig kritisk til måden, den sker på. Det må nemlig ikke blive en lukket grøn klub for de klimafrelste. Ambitionen må derfor være at skabe sort sol over byernes omstilling.

Peter Rathje er direktør for Sønderborgs ProjectZero

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sort show.
Med denne pyramidalske stigning på 40.000 spejdere med 100.000 gæster i nabosognets indbyggertal, og det på bare én måned, samt alle forberedelserne, renovationerne, fækaliehåndteringen, efterveerne og restitueringen – samt naturen på Kær Halvø nedtrådt til ukendelighed - har byens viseste fædre, nok mest af hensyn til lokalkommersen, givetvis skabt et megadeficit i kommunens planlagte CO2-regnskab for fremtiden, som vil sætte det store forkromede og luftige ProjektZero år tilbage – Peter Rathje kan måske fortælle os, hvor mange – inden sværmintelligensen med sort sol helt overtager ’den grønne omstilling’ og Lemmingeffekten løber helt af med herskaberne hos de klimafrelste …