Som den længst regerende kansler i forbundsrepublikkens historie har millioner af nulevende tyskere levet hele deres barndom og mange også deres halve voksenliv med Helmut Kohl som landets leder.
Da nyheden om hans død nåede den tyske presse fredag eftermiddag, blev den afdøde kansler straks mindet og hyldet med ekstraudsendelser, livestreams og hele artikelserier om Kohls politiske og private liv og levned.
Kohl var helt frem til sin død en stridbar figur. Men hele hans kanslerskab og de første reaktioner på hans død betoner hans rolle i Berlinmurens fald og Tysklands genforening, hvis forløb stadig diskuteres og kritiseres, men som i det store billede står som en af de mest bevægende og lykkelige begivenheder i det 20. århundrede.
Vi har samlet en række reaktioner fra tyske politikere og medier:
- Forbundskansler Angela Merkel (CDU): »Kohl er et menneske, der vil gå over i historien. (...) Vi tænker med respekt og taknemmelighed på hans liv og virke. Det vil vare længe, før vi kan måle, hvad vi har mistet med Kohl,« lød det fredag aften fra Angela Merkel, der omtalte Kohl som »en stor statsmand i Tysklands historiske time«, der formåede at »udføre den højeste statskunst i fredens og menneskenes tjeneste«.
- Vicekansler og udenrigsminister Sigmar Gabriel (SPD): »Kohl var en stor statsmand, en stor politiker og frem for alt en stor europæer, der ikke bare har gjort meget for den tyske genforening, men også for at Europa er vokset sammen.«
- Justizminister Heiko Maas (SPD): »’Den evige kansler’ og den store europæer er gået fra os. Hans bedrift for tysk enhed vil blive stående.«
- Cem Özdemir (formand for De Grønne): »Trods al strid – i én henseende har vi altid bøjet os i støvet for ham: en stor europæer er gået bort.«
- Katja Kipping (formand for Die Linke) valgte i en kort mindetale at citere en tale fra Kohl i 1998: »Et samfunds menneskelighed kan man ikke mindst måle på, hvordan det behandler sine svageste.«
- Tysklands største avis, formiddagsavisen BILD skriver, at Helmut Kohl er død, men at »han lever videre i alle østtyskere, der har fået deres frihed«: »Bild bøjer sig for en stor tysker og en endnu større europæer. Hans løfte om blomstrende landskaber er blevet til virkelighed.«
- Nyhedsmagasinet Der Spiegel, som Kohl lå i krig med gennem hele sin politiske karriere, publicerede i sin onlineversion få minutter efter nyheden om Kohls død en hyldest til den afdøde kansler i seks kapitler.
- »Kohl har gjort sig fortjent til hyldest, også selvom der falder skygger på hans værk,« lød det i indledningen.
- Ugeavisen Die Zeit skriver i sin onlineudgave, at »Kohl prægede den tyske og europæiske historie med fantasi og lidenskab« og hylder »en stor statsmand og et komplekst magtmenneske«.
- Avisen TAZ hylder Kohl som »europæer« og »evig kansler« under overskriften: »Han er historie«.
- I Frankfurter Allgemeine hyldes Kohl for at »efterlade sig et gevaldigt politisk værk. Som ingen anden forstod han at bruge chancen for den tyske genforeni og væve den sammen med foreningen af Europa.«