Læsetid: 5 min.

Storbritannien er på vej ud af EU – bedst som Europa er på vej op

Merkel og Macron er i gang med at forberede en ’guldalder’ og har ikke tænkt sig at lade Brexit-forhandlingerne komme i vejen
Den fransk-tyske maskine er ikke først og fremmest optaget af Brexit, men snarere af konsolideringen af det 60 år gamle europæiske projekt gennem yderligere integration og samarbejde. I midten af det hele står en Macron-Merkel-alliance under konstruktion, der snart kan udgøre Europas nye drivkraft.

Den fransk-tyske maskine er ikke først og fremmest optaget af Brexit, men snarere af konsolideringen af det 60 år gamle europæiske projekt gennem yderligere integration og samarbejde. I midten af det hele står en Macron-Merkel-alliance under konstruktion, der snart kan udgøre Europas nye drivkraft.

Domenico Stinellis

20. juni 2017

Det forekommer symbolsk, at Helmut Kohl – manden, der så til, at Tyskland blev genforenet, og længe var en gigant på den europæiske scene – skulle dø, netop som Brexit-forhandlingerne blev indledt.

Den forhenværende tyske kansler fik det bedste ud af ekstraordinære omstændigheder og af den offentlige stemning, som opstod i kølvandet på kommunismens kollaps og åbningen af Østeuropa.

I dag står de europæiske ledere derimod over for særligt vanskelige omstændigheder. Trump, Putin, Erdoğan, terrorisme, uhørt store flygtningestrømme, arbejdsløshed, populismens fremvækst, og – selvfølgelig – Brexit.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Alt sammen interessant og den tydelige Fransk-Tyske alliance er en glimrende udvikling som svar til Brexit....MEN vi er nødt til at stoppe den neo-liberale dagsorden og ændre pengepolitik. Lige nu, med Macron, ser det sidste sværere ud end før.

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Christian Lucas, interessant vinkel du har. På hvilken måde skal den neo-liberale dagsorden og pengepolitik ændres i din optik?

Søren Nørgaard

@Peter Frost
Neo-liberal er et skældsord, der betegner alt, hvad der i brugerens optik ikke er venstreorienteret politik. Begrebet benyttes så bredt, at det reelt er uden indhold.
En række særligt sydeuropæiske økonomier er udfordret af, at samfundene ikke er blevet forandret sideløbende med forandringerne i verden generelt. Når så disse økonomier ikke længere kan lånefinansieres må forandringer gennemføres således, at de kommer på omgangshøjde med konkurrerende økonomier. Det vil uvægerligt gøre ondt på samme måde som det er dyrt at gøre et hus salgsklart, hvis vedligeholdelse har været negligeret igennem mange årtier.
De, der råber neo-liberal, er af den opfattelse, at det er synd for dem, der har forsømt at vedligeholde huset og de mener, at naboen, der har sørget for at vedligeholde sit hus og derfor har penge på kontoen, skal betale for renoveringen. Med andre ord - Tyskland skal betale først for den gæld, de sydeuropæiske samfund har opbygget og derefter for renovering af økonomierne - og vil de ikke det, så er de NEO-LIBERALE.

Jørgen Mathiasen

Madame Nougayrède var ikke særligt sikker i sin vurdering af Marine le Pens valgchancer, og om hun er er det i sin vurdering af især finansminister Schäuble er tvivlsomt, men rigtigt er ihvertfald, at ændringer i den tyske opfattelse af en "finansunion" kan få stor betydning for præs. Macron.

Magtforholdene mellem Schäble og Merkel har nærmest været, at førstnævnte kunne fyre sidstnævnte, mens det modsatte næppe var muligt, og i øvrigt har kansleren stået bag den tyske europolitik. For nærværende er der ingen tegn på ændringer, og på denne side af forbundsdagsvalget skal man heller ikke forvente det.

Søren Nørgaard, nå så det er en form for straf overfor de økonomier der udviser global indsigt og rettidig omhu? jeg tror minsandten at du har ret :-)

Gosh!

Det nærmer sig majestætsfornærmelse, altså - og så netop nu, hvor GB er på vej ud, EU på vej op og HK på vej ned ... ;-)

Jørgen Mathiasen

Den europæiske mindehøjtidelighed er ikke en erstatning for en tysk statsbegravelse. Der ville også blive det sidste, hvis Kohls enke ville tillade det, men det vil hun ikke. Man kunne i dag læse et inserat fra unionen (CDU/CSU) i anledning af Kohls død underskrevet af Angela Merkel i Bild Zeitung, og det var vist det.