Nyhed
Læsetid: 6 min.

Theresa May tog en chance – og tabte

Theresa May udskrev valg for at få et klart mandat for Brexit. Hendes kolleger er allerede ved at slibe knivene, vurderer iagttagere, der også forudser snarligt nyvalg og sandsynligvis en anden type Brexit-aftale
Selv om Theresa May i går erklærede, at hun agter at fortsætte som premierminister for en mindretalsregering med støtte fra det nordirske Demokratiske Unionist Parti, DUP, betyder valgresultatet, at det hurtigt kan vise sig meget svært for May at blive siddende som leder af det konservative parti.

Selv om Theresa May i går erklærede, at hun agter at fortsætte som premierminister for en mindretalsregering med støtte fra det nordirske Demokratiske Unionist Parti, DUP, betyder valgresultatet, at det hurtigt kan vise sig meget svært for May at blive siddende som leder af det konservative parti.

JONATHAN BRADY

Udland
10. juni 2017

LONDON – Torsdagens britiske valg gav ikke premierminister Theresa May det styrkede mandat til at gennemføre en hård brexit, som hun udtrykkeligt bad briterne om, da hun udskrev lynvalg den 18. april. Tværtimod endte hendes konservative parti med at miste 12 mandater og dermed det lille flertal, hendes forgænger, David Cameron, overraskende sikrede i 2015.

Selv om Theresa May i går erklærede, at hun agter at fortsætte som premierminister for en mindetalsregering med støtte fra det nordirske Demokratiske Unionist Parti, DUP, betyder valgresultatet, at det hurtigt kan vise sig meget svært for May at blive siddende som leder af det konservative parti.

Det vurderer blandt andre Anand Menon, professor i europæisk politik og udenrigspolitik ved King’s College London. Han mener, at Det Konservative Parti vil vise sig skånelsesløst.

»De Konservative bakkede op om Theresa May, selv om mange var uenige med hende om Brexit. Mange mente, at det indre marked var en rød linje. De støttede hende, så længe hun kunne sælge sig selv som en vinder. Det kan hun ikke længere, og det var den eneste grund til, at mange støttede hende,« siger han.

Spørgsmålet er, om De Konservative i givet fald kan og vil vente med at give May sparket. Partiet har ry for nådesløst at skille sig af med upopulære ledere, og allerede i løbet af valgnatten begyndte Brexit-frontfiguren Boris Johnson at røre på sig, og bookmakernes odds for, at han bliver partiets næste leder, faldt dramatisk.

I går morges mødtes nyvalgte konservative parlamentarikere – ifølge The Independent og andre britiske medier – for at konsultere hinanden angående mulige formandsnavne og timing.

Flere konservative parlamentarikere lagde ikke skjul på, at de mener, at Theresa May selv bør tage ansvar for en katastrofal valgkamp.

»Der ser skidt ud. Hun befinder sig i en meget svær position. Hun er nu naturligvis nødt til at overveje sin position,« sagde Anna Soubry til BBC.

Tidligere undervisningsminister Nicky Morgan mener, at May bør blive på posten og påbegynde Brexit-forhandlingerne, men adspurgt, om hun fortsat har tiltro til Theresa Mays lederskab, svarer hun:

»Jeg synes, at Theresa May er en kompetent og en yderst egnet premierminister og leder for Det Konservative Parti, men det har tydeligvis været et fejlskøn fra starten at tro, at De Konservative ville få en storsejr. Det skete ikke, og vi må undersøge hvorfor.«

Matthew Goodwin vurderer, at Theresa May kan få lov til at blive et stykke tid og »påbegynde Brexit-forhandlingerne om 11 dage«, mens Tim Bale, professor i politik ved Queen Mary, University of London, tror, at »Theresa May må gå«, men påpeger, at »det vil være svært at erstatte en leder, lige før begyndelsen på EU-forhandlingerne.«

Nyvalg og blød brexit?

Valgresultatet betyder ikke kun, at en konservativ regering vil få uhyre svært ved at regere, men også at det bliver vanskeligt at få Brexit igennem parlamentet. Og af den grund mener iagttagerne, at der er stor risiko for, at briterne vil skulle til valg igen inden alt for længe.

»Jeg tror, det er uundgåeligt, at vi vil ende med et nyt valg,« vurderer Cordelia Hay, research-direktør for Britain Thinks.

Tim Bale, professor i politik ved Queen Mary, University of London, er enig.

»Det er svært at se, hvordan De Konservative kan forme en holdbar koalition,« siger Tim Bale og tilføjer, at det »er muligt, at vi er tilbage om seks måneder«.

Tidligere UKIP-formand Nigel Farage vurderede også på valgnatten, at Brexit ikke længere var sikker, og andre iagttagere er enige i, at valgresultatet meget vel kan påvirke i hvert fald hvilken type Brexit, det ender med.

»May har lovet den hårdeste hårde Brexit. Jeg tror ikke, at det faktisk var, hvad et flertal af vælgerne ønskede, og der er dem i hendes eget parti, der mener, at Brexit ikke bør handle om immigration, men mere om suverænitet. Jeg kan se disse stemmer inden for Tory-partiet, der har været stille indtil nu, sige: Vi ønskede faktisk ikke denne hårde Brexit, så det kan ende med en mindre hård Brexit,« siger professor Simon Hix fra LSE’s Europa-afdeling.

Anand Menon er enig:

»Det er meget muligt, at vi ender med en konservativ regering, der må gennemføre en meget anderledes Brexit end den, som May unilateralt har påduttet landet. Det er muligt, at vi nu får en ordentlig Brexit-debat,« siger han.

Det Demokratiske Unionistparti

  • Det nordirske parti Det Demokratiske Unionistparti, DUP, ser ud til at blive dronningemager, efter at lederen af De Konservative i Storbritannien, Theresa May, fredag meddeler, at hun vil danne en ny regering.
  • Med sine ti mandater ser partiet ud til at kunne sikre den nuværende premierministers parti magten oven på torsdagens parlamentsvalg, hvor De Konservative står til at miste 12 mandater og dermed sit flertal.
  • DUP er det største parti i Nordirland, men et af de mindre partier i Underhuset. Det blev grundlagt af Ian Paisley i 1971.
  • I 2016 indgik DUP i en uformel koalition med De Konservative, der dengang havde et meget lille flertal i det britiske parlament.
  • Partiet støtter – i modsætning til flertallet af de nordirske vælgere – beslutningen om at forlade EU og betragter resultatet af sidste års afstemning som urørligt. Men DUP støtter ikke et ’hårdt brexit’, sådan som De Konservative har lagt op til forud for valget.
  • Partiet ønsker at holde grænsen til EU-medlemslandet Irland åben efter brexit, der skal forhandles fra næste uge med EU.
  • Der ventes blandt andet uenighed mellem DUP og De Konservative på pensionsområdet.
  • Derudover er DUP modstander af homoægteskaber og fri abort – DUP’s holdning til førstnævnte tog den tidligere konservative premierminister David Cameron kraftigt afstand fra i sin tid som britisk leder.

Kilder: Reuters, AFP, AP, BBC, The Guardian, The Telegraph og Sky News.

Krav fra Nordirland

Trods det ringe valgresultat skal Theresa May og hendes konservative parti forsøge at finde en politisk vej frem sammen med det nordirske demokratiske parti, DUP. Det er der foreløbig opbakning til blandt hendes partifæller.

Nicky Morgan sagde således til BBC, efter valgresultatet lå klar fredag – og efter at det stod klart, at De Konservative vil være afhængige af støtte fra DUP – at »resultatet åbenlyst hverken blev det, som hun eller nogen af os andre havde håbet på«.

»Og det vil gøre livet svært, men jeg synes at hun skal fortsætte. Hun har som premierminister til opgave at se, om hun kan danne en regering. Folk ønsker klarhed om det politiske lederskab; vi har de meget vigtige Brexit-forhandlinger, der begynder om 11 dage,« siger Morgan.

Når de nordirske unionister ønsker at være støtteparti for De Konservative, handler det om at holde Labour, og især partiets leder, Jeremy Corbyn, fra magten, siger en kilde i partiet ifølge det britiske dagblad Guardian.

»Vi ønsker, at der skal dannes en regering – og vi har samarbejdet fint med May. Alternativet kan ikke tolereres. For så længe Corbyn er leder for Labour, vil vi sikre, at premierministeren er fra De Konservative.«

Nigel Dodds, der blev genvalgt for DUP i det nordlige Belfast, slår dog fast, at det naturligvis ikke kun handler om at holde Labour fra fedtefadet. DUP har nemlig selv et markant ønske i forhold til Brexit-forhandlingerne, og det er, at Nordirland ikke forsøger at få en særstatus indenfor EU-samarbejdet, som eksempelvis skotterne har talt om.

Det er et ønske, som det nordirske uafhængighedsparti, Sinn Féin, har fremsat, men som DUP er modstander af, da de frygter, at det vil føre til en de facto-genforening med Irland.

»Med hensyn til kravet om særstatus inden for den Europæiske Union, nej! Det ville skabe toldmure og barrierer mellem Nordirland og vores absolut største marked, som er det resterende Storbritannien,« siger Nigel Dodds ifølge Guardian.

Sinn Fein ønsker netop særstatus for at blive fritaget fra eventuelle forskellige på toldrater mellem Nordirland og Irland efter Brexit, der vil kræve en form for fysisk grænsekontrol.

Ifølge Tony Blairs forhenværende stabschef, Jonathan Powell, der var involveret i forhandlingerne op til indgåelsen af Langfredagsfredsaftalen i Nordirland, vil en pagt mellem De Konservative og DUP være ensbetydende med, at den britiske regering ikke længere er neutral i forhold til konflikten.

»Hvis vi tager side, hvordan i alverden vil vi så kunne mægle mellem unionisterne og nationalisterne,« spørger Powell i et interview med Sky News.

»Vi har en politisk krise deroppe. Vil vi virkelig forværre den politiske krise, bare for at regeringen kan vakle videre?«

Konsekvensen af DUP's rolle som støtteparti for Mays mindretalsregering kan derved skabe grobund for nye uoverensstemmelser mellem parterne i Nordirland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Finn Thøgersen

Tja, visse amerikanske medier (CNN, Time...) har våde drømme om Boris Johnson som en british Trump, men den er der nok ikke mange der hopper på hvis man kigger på hans opbakning ved sidste ledervalg for et års tid siden...

Kommer der et "kup" bliver det hurtigt, indenfor en uge eller max 2.
Når først forhandlingerne med EU starter er det løb reelt kørt, hvilken lederkandidat har lyst til at hoppe ind midt i (og reelt forsinke eller det der er værre) en la-a-a-ng og presset forhandlingsprocess som vedkommende formodentligt kun er halvt briefet om og dermed påtage sig skylden for alt hvad der måtte gå galt ?
Så hellere lade May hænge på det problem og dermed resultatet, godt eller skidt.
Efter skilsmissen i foråret/sommeren 2019 er en anden sag, især hvis det går dårligt

Rent parlamentarisk er 318 + 10 lidt snævert, men der er mere spillerum end det umiddelbart ser ud til.
Sinn Fein sidder på 7 mandater, men har indtil nu aldrig indtaget dem, da det ville kræve at de pågældende skulle sværge troskab til dronningen - ingen grund til at tro det skulle ændre sig.
Dermed er der "kun" 315 mandater på oppositionssiden mod 318 konservative + 10 DUPer

Opgaven bliver så at finde fælles fodslag internt blandt de konservative MPer, men intet fremmer koncentrationen som visheden om at man skal hænges næste morgen :-)
Ingen konservative ønsker et valg foreløbigt, så viljen er der formodentligt

Men der er mindre manøvrerum, så det kan blive svært at give de upopulære/ømtålelige indrømmelser der måtte kræves for at sikre en aftale.
Dermed er risikoen for et sammenbrud og dermed et totalt brud steget.

Men fremlægger regeringen først en aftale om et hard Brexit som hovedparten af de konservetive MPer kan støtte, hvad vil oppositionen og soft Brexit tilhængerne så gøre ?
Hvis de nedstemmer aftalen får de jo reelt et sammenbrud fordi artikel 50 uret vil være løbet ud, og dermed det hårdest tænkelige Brexit - No Deal

Sandsynligvis vil partilederne & koryfæer i den situation tordne og partierne officielt stemme nej, men uheldigvis vil et stort antal backbenchere desværre være forhindret i at møde op til afstemningen pga et uopsætteligt møde i Foreningen af Alkoholiserede Stamgæster i Westminsters Puber så forslaget vedtages

Maj-Britt Kent Hansen

Tog en chance! Det er det, der på dansk kaldes at løbe en risiko.