Læsetid: 17 min.

’Trump er en idiot – men undervurdér ikke, hvor god han er til at være det’

USA har en præsident, som personificerer mange af de ting, forfatteren og venstrefløjsikonet Naomi Klein har advaret imod i årevis. Hun er aktuel med en ny bog, ’Nej er ikke nok’, hvor hun analyserer Trumps helt personlige tilegnelse af chokdoktrinen og opfordrer til samling på en venstrefløj, der er splittet af enkeltsager
I 2010 talte Naomi Klein til 3.000 mennesker foran politihovedkvarteret iToronto i protest mod anholdelserne under G20-topmødet i byen. Klein er aktuel med en ny bog, ’Nej er ikke nok’, hvor hun analyserer Trumps helt personlige tilegnelse af chokdoktrinen og opfordrer til samling på en venstrefløj, der er splittet af enkeltsager.

I 2010 talte Naomi Klein til 3.000 mennesker foran politihovedkvarteret iToronto i protest mod anholdelserne under G20-topmødet i byen. Klein er aktuel med en ny bog, ’Nej er ikke nok’, hvor hun analyserer Trumps helt personlige tilegnelse af chokdoktrinen og opfordrer til samling på en venstrefløj, der er splittet af enkeltsager.

Lucas Oleniuk

16. juni 2017

Det giver ikke Naomi Klein nogen glæde, at hun forudsagde de kræfter, der kan forklare, hvordan en Donald Trump kunne komme til magten.

17 år er gået, siden Klein, dengang 30, udgav sin første bog, No Logo – en forførende velskrevet bandbulle mod de globale koncerners varemærkefeticherende forbrugerisme – en bog, som med ét slag gjorde hende til den »mest markante og indflydelsesrige skikkelse på amerikansk venstrefløj«, som magasinet New Yorker skrev.

Hun afsluttede bogen med, hvad der dengang lød som »den vanvittige idé, at vi hver især kan blive vores eget personlige brand«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mads Berg
 • Holger Madsen
 • Poul Erik Pedersen
 • Torben Bruhn Andersen
 • Jan Weis
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Kristen Carsten Munk
 • Hans Jørn Storgaard Andersen
 • Steen Sohn
 • Niels Risager
 • Benno Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Toke Andersen
 • Olaf Tehrani
 • john andy houbo Pedersen
 • Niels Nielsen
Mads Berg, Holger Madsen, Poul Erik Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Jan Weis, Mikael Velschow-Rasmussen, Kristen Carsten Munk, Hans Jørn Storgaard Andersen, Steen Sohn, Niels Risager, Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Toke Andersen, Olaf Tehrani, john andy houbo Pedersen og Niels Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Virkelig god og meget tankevækkende artikel. Tror jeg må have fat i Naomi Kleins bøger!

Poul Erik Pedersen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Naomi Klein skriver imponerende velovervejet og informativt.
Men kriser udnyttes ikke kun opportunistisk. De skabes ofte aktivt og målrettet, med henblik på netop det disruptive potentiale der beskrives i 'Chokdoktrinen'.

Ligeledes er Trump hverken den første eller eneste der har forstået, at man relativt let kan styre den kritiske diskurs og endda efterforskning af åbenlyst kriminelle forhold, ved en konstant strøm af absurde og vildledende postulater.

Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Hanne Ribens, Hans Jørn Storgaard Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Bogens fulde navn er egentlig: No Is Not Enough: Resisting Trump's Shock Politics and Winning the World We Need

Hans Jørn Storgaard Andersen

Glimrende titel af Naomi - den fanger øjnene.
Jeg må hen på biblioteket for at læse den ...

Poul Solrart Sørensen

Det lyder som om at Naomi Klein skriver om alle de ting som vi i forvejen kan se. Der er ikke nævnt en eneste ting i artiklen som ikke i forvejen var oppe og vende da det kom frem... lidt som når Ulla Terkelsen forklare os hvad vi kan se på skærmen....
Venstrefløjen kan ikke bare sådan lige uden videre finde sammen på tværs af baggrund og ideologi - det er tåbe snak.

Ruth Gjesing

Jeg synes, man skal gøre, som Katherine Richardson anbefaler i dagens information "Glem Trumps bizarre indfald og fokusér på klimaet".

Niels Nielsen

Poul Solrart Sørensen: "Venstrefløjen kan ikke bare sådan lige uden videre finde sammen på tværs af baggrund og ideologi..."

Måske ikke, men jeg synes alligevel, at vi skal prøve.

Mads Berg, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Sup Aya Laya, Poul Erik Pedersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Mange lader sig indfange i mainstream-opinionens opfattelse af USA´s nye præsident.
Han er en idiot, siger koryfæet Naomi Klein.
Nu ligger det sådan, at det ikke er Naomi Klein, der er præsident, men ham der Trump. Og en idiot er ikke nødvendigvis en dårlig præsident, men en anderledes en.
(kommer af græsk: 'særegen')

At de i egen opfattelse progressive og demokratiske indehavere af bedre forstand på politik og præsidentembedets rette udførelse desværre ikke vandt valget, kan man kun give demokratiet skylden for. Det vil Naomi dog næppe anfægte, med mindre hun har fundet ud af, at alle Trumps vælgere er idioter.

Sådan ser optimisme ud.
En moderne Cassandra - en ualmindelig sympatisk profet, der er i stand til at ’høre fremtiden’, og ramme mere præcist end så mange andre mandlige galpe-, gabe- og grødhoveder …
Bogen kan fås for 169,95 hos Busck.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Sup Aya Laya, Niels Nielsen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

I en artikel med titlen (link:) "What’s more frightening than an evil world leader? A stupid one", beskrives hvordan den stupide er langt farligere end "banditten", da man med en "bandit"/slyngel trods alt opfatter, at man har at gøre med et voksent menneske, hvorimod stupiditet

"… offers no such consolation. It’s unsettling to realise that any given terrible news development might serve no one’s best interests. And that our efforts to understand what’s going on, or what might happen next, are virtually guaranteed to fail – because we’re trying to puzzle out the rules of the game, when the real problem is that there aren’t any."

Beskrivelsen passer meget godt på Donald Trump og hans handlinger, selvom artiklen faktisk bygger på iagttagelser gjort af den italienske økonom Carlo Cipolla (1922-2000) tilbage i 1976, beskrevet i et længere essay, her sammenfattet til (link:) "The five universal laws of human stupidity":

Law 1: Always and inevitably everyone underestimates the number of stupid individuals in circulation.

Law 2: The probability that a certain person be stupid is independent of any other characteristic of that person.

Law 3. A stupid person is a person who causes losses to another person or to a group of persons while himself deriving no gain and even possibly incurring losses.

Law 4: Non-stupid people always underestimate the damaging power of stupid individuals. In particular non-stupid people constantly forget that at all times and places and under any circumstances to deal and/or associate with stupid people always turns out to be a costly mistake.

Law 5: A stupid person is the most dangerous type of person.

Konklusion:

"… change in the composition of the non-stupid population inevitably strengthens the destructive power of the [stupid] fraction and makes decline a certainty,” Cipolla concludes. “And the country goes to Hell.”

Som et mere tragisk end komisk apropos i den sammenhæng: En nylig undersøgelse har vist, at 7%, over 17 millioner, voksne amerikanere tror, at chokolademælk kommer fra brune køer.

Karsten Aaen, Niels Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Og i disse Trump-tider, og selv om citatet er snart 100 år gammelt, er det aldrig helt uaktuelt også at minde om H.L. Menckens forudsigelse:

"As democracy is perfected, the office represents, more and more closely, the inner soul of the people. We move toward a lofty ideal. On some great and glorious day the plain folks of the land will reach their heart's desire at last, and the White House will be adorned by a downright moron."

Karsten Aaen, Niels Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Klovnene, narrene, idioterne, commedia del artes pjerrot, der egentlig kom fra Lilleasien (kan en tyrkersag være på vej) - alle dem, som muntrer de kloge stivstikkere ved hof og regering på Capitol Hill op, så de kan se det latterlige ved sig selv, alle dem skal man værne om og nyde, for de er guld værd, som Klods Hans i eventyret.

Michael Kongstad Nielsen

Undskyld forresten, at jeg foretrækker at skrive på dansk,
but that's unfortunately my mother tongue,
in which I can say, what I have in mind,
Contrary to english, where I first must have in mind, what I can say.

Frit efter Niels Davidsen-Nielsen
Professer i engelsk på CBS til 2005.
Formand for Dansk Sprognævn til 2009

Michael Kongstad Nielsen

Hvis man i en dansk debat lader sine argumenter i vidt omfang hvile på engelske tekster, mener jeg faktisk at man bør opsummere teksternes indhold på dansk. Derved opnås, at man selv bidrager men en fortolkning, og eventuelt konkluderer noget nyt.

Endvidere får man sagen bragt ned på jorden, hvor flere interesserede læsere kan være med, Det gælder om at være dernede, hvor der er farligt at være, fordi almuen kan finde på at blande sig..