Læsetid: 9 min.

I Californien kan Roundup give kræft – det kan det ikke i EU

Videnskabsfolk slås om den mulige kræftrisiko ved verdens mest solgte ukrudtsmiddel fra Monsanto. I kulissen agerer producenten for at afværge et forbud, mens over en million EU- borgere insisterer på det. EU-landene skal nu igen lægge arm om sagen. I Californien er den afgjort
I dag er dagen, hvor miljø- og forbrugeraktivister opfordrer amerikanerne til at levere deres plasticdunke og sprayflasker med Roundup tilbage til forhandleren. 7. juli er udråbt til National Return Roundup Day! Imens Californien er skredet til handling mod ukrudtsmidlet fremstillet af Monsanto, udkæmpes der i EU på tredje år en strid om fremtiden for glyfosat og Roundup.

I dag er dagen, hvor miljø- og forbrugeraktivister opfordrer amerikanerne til at levere deres plasticdunke og sprayflasker med Roundup tilbage til forhandleren. 7. juli er udråbt til National Return Roundup Day! Imens Californien er skredet til handling mod ukrudtsmidlet fremstillet af Monsanto, udkæmpes der i EU på tredje år en strid om fremtiden for glyfosat og Roundup.

Eric Risberg

7. juli 2017

Fra og med i dag er glyfosat, aktivstoffet i verdens mest solgte ukrudtsmiddel, Roundup, rubriceret som kræftfremkaldende i Californien. De californiske sundhedsmyndigheder lever dermed op til den statslige lovgivning, ifølge hvilken et produkt skal mærkes, hvis WHO’s ekspertorgan, International Agency for Research on Cancer (IARC), har karakteriseret det som mulig årsag til kræft. Det gjorde IARC i 2015.

I dag er derfor også dagen, hvor miljø- og forbrugeraktivister opfordrer amerikanerne til at levere deres plasticdunke og sprayflasker med Roundup tilbage til forhandleren. 7. juli er udråbt til National Return Roundup Day!

Imens Californien således er skredet til handling mod ukrudtsmidlet fremstillet af Monsanto, udkæmpes der i EU på tredje år en strid om fremtiden for glyfosat og Roundup. Over 1,3 mio. EU-borgere har skrevet under på et såkaldt EU-borgerinitiativ, der anmoder EU-Kommissionen om at søge sprøjtemidlet forbudt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Anne Albinus
 • Benno Hansen
 • Eva Schwanenflügel
 • Mette Poulsen
 • Esben Lykke
 • Anders Graae
 • Kristen Carsten Munk
 • Alan Strandbygaard
 • Niels Nielsen
 • Anne Eriksen
 • Maiken Guttorm
 • Torben K L Jensen
 • Holger Madsen
 • Christian Mondrup
 • Dorte Sørensen
 • Poul Anker Sørensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Troels Ken Pedersen
Anne Albinus, Benno Hansen, Eva Schwanenflügel, Mette Poulsen, Esben Lykke, Anders Graae, Kristen Carsten Munk, Alan Strandbygaard, Niels Nielsen, Anne Eriksen, Maiken Guttorm, Torben K L Jensen, Holger Madsen, Christian Mondrup, Dorte Sørensen, Poul Anker Sørensen, Lise Lotte Rahbek og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

HABILITET, må være i fokus. Inhabilitet må udelades.
EU's agenturer må se at blive habile hjælpere for EU. Medarbejderne i EFSA & ECHA lønnes ikke af EU, men lever af konsulentopgaver for industrien! Derfor ikke habile. At agrokemisk industri er inhabile og laver benspænd for CEO, er forventeligt og må vægtes derefter. At BfR går ind for glyfosfat er vel ikke overraskende, for så vidt, at Bayer købte Monsanto sidste år. Hvor habile er BfR så i den sag?
Hvor om alting er, glyfosfat udmagrer jordens bakterieflora, hvilket resulterer i lavere udbytter over tid, samt fremmer vækst af "super-ukrudt", som kræver stærkere bekæmpelsesmidler. Derudover er landmanden henvist til at købe såsæd fra Monsanto hvert år, modsat tidligere, hvor bonden kunne tage en del af høsten til udsæd efter bejdsning på den lokale mølle.
Lad dog tvivlen komme jorden til gode og stop brugen af glyfosfat.

Lise Lotte Rahbek, Poul Arne Juul Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Mette Poulsen, Mona Blenstrup, Karen Grue, Roselille Pedersen, Einar Carstensen, Thomas Carstensen, Flemming Berger, Torben Skov, Kim Houmøller, Alan Strandbygaard og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Glysofatbrusebad, hvis de også tillader GMO majs....
mener medierne skal gå politikerne mere i bedene ang hvordan de stemmer i EU i miljøsager. Så har borgerne en bedre mulighed for at bedømme deres aktioner, frem for spin.

Lise Lotte Rahbek, Poul Arne Juul Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Roselille Pedersen og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

t.o.

Round up er under mistanke for at give cøliaki:

Celiac disease, and, more generally, gluten intolerance, is a growing problem worldwide, but especially in North America and Europe, where an estimated 5% of the population now suffers from it. Symptoms include nausea, diarrhea, skin rashes, macrocytic anemia and depression. It is a multifactorial disease associated with numerous nutritional deficiencies as well as reproductive issues and increased risk to thyroid disease, kidney failure and cancer. Here, we propose that glyphosate, the active ingredient in the herbicide, Roundup®, is the most important causal factor in this epidemic.

----

Are herbicides a cause for allergies, immune incompetence and ADHD?