Læsetid: 8 min.

I dag fejres det fortsat uopklarede kupforsøg i Tyrkiet

Trods mere end 50.000 fængslede i tyrkisk histories mest omfattende politiske udrensning er det fortsat et ubesvaret spørgsmål, hvem der planlagde kupforsøget 15. juli sidste år, der førte til en afgørende ændring af Tyrkiets politiske landskab
Det er i dag et år siden, at et kupforsøg sendte Tyrkiet ud i et døgns kaos. Efter kupmagerne var nedkæmpet gik tusindvis af tyrkere gik på gaden – her Bosporusbroen – for at fejre det.

Det er i dag et år siden, at et kupforsøg sendte Tyrkiet ud i et døgns kaos. Efter kupmagerne var nedkæmpet gik tusindvis af tyrkere gik på gaden – her Bosporusbroen – for at fejre det.

Emrah Gurel

15. juli 2017

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, vil tidligt søndag morgen markere dagen for sidste års fejlslagne militærkup med en tale til Nationalforsamlingen i Ankara. Det forventes, at han vil hylde nedkæmpelsen af kupforsøget som en sejr for tyrkisk demokrati.

Adressen er valgt med omhu – symbolpolitisk, idet kupmagerne bombede parlamentsbygningen i de dramatiske timer mellem 15. og 16. juli sidste år, men også realpolitisk, eftersom de blodige begivenheder, der kostede 248 ’martyrer’ og 65 kupmagere livet, åbnede op for Erdogans længe nærede ambition om at udskifte parlamentarismen med et præsidentielt system, der samler den politiske magt i præsidentpaladset, og som vælgerne svarede ja til ved en folkeafstemning i april.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Klüver
  • Michael Hullevad
Per Klüver og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Jacobsen

Erdogan har draget så stor fordel af dette amatør kupforsøg, at det stinker langt væk.

Flemming Berger, Lars Riber , Henrik L Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Jeg kan ikke lade være med at tænke på Iznogood. I denne historie, i vores historie, er han blevet kalif istedet for kaliffen.

Niki Dan Berthelsen

Det er der så nogle der er glade for på hans vegne - efter at have fejlet så meget i tegneserien, imens andre så syntes at historien ikke er sov længere - da balancen i historien er gået fra at være uskyldig til alvorlig.

Jacob Fenger

I efterspillet er Erdogan rede til udnytte sagen på enhver måde. Erdogan er altså ingen stor demokrat nu - ej heller før. Men han blev tidligere fremstillet og brugt af Vesten som "good guy" mod "bad guy" Assad i Syrien. Et stykke tid før kuppet kommer han i modsætningsforhold til USA. Sibel Edmons forudsiger ud fra dette kuppet. Se hendes Newsbud og se Corbettreport. At kunne forudsige er normalt et godt tegn på pålidelighed.

Foruden det taler Sibel Edmons tyrkisk, har haft en del af sin opvækst i landet, er optaget af geopolitik i regionen. Hun står bag termen: Natos Gladio C . Hun forbinder Gülens netværk til CIA og Nato. Det er altså en fra anden og bredere side påstået kontekst, der ikke er inddraget her - heller ikke alvorligt modsagt, hvis man ser på tidslinjen.
Deep State - deep politics har Peter Dale Scott brugt på USA med inspiration fra Tyrkiet. Ole Wæver og Københavnerskolen benævner det sikkerhedsstaten. Det betyder, at hvad end der hersker af folkelig participation og konstitutionel republikanisme og demokrati eller mangel på samme, så er denne offentlige sfæres indflydelse på militær- og sikkerhedspolitik begrænset.

Christian De Thurah

Jo mere man læser om udviklingen i Tyrkiet, desto mere minder den om George Orwells roman "Animal Farm". Her har man også en diktator, Napoleon, der skyder skylden for alle ulykker på sin fordrevne rival Snowball og dennes allierede. Bogen var inspireret af Stalin og Trotski, men mønsteret synes at gentage sig.

Jacob Fenger

Historien om den gode Erdogan og den lille pige Bana fra Aleppo :On 21 December, Bana and her family were officially allowed to live in Turkey, and met President Recep Tayyip Erdoğan in front of international press. On 7 April 2017, she supported the Shayrat missile strike ordered by U.S. President Donald Trump as a reaction to the alleged chemical weapons attack three days before. On 12 May 2017, she and her family were granted Turkish citizenship by Turkish President Recep Tayyip Erdogan.
https://youtu.be/MbKVoVF0gSo?t=3m37s