Læsetid: 5 min.

Deling af Syrien er ikke på tapetet – og dog

De forskellige aftaler om våbenhviler i dele af Syrien er indgået af borgerkrigens udenlandske sponsorer og peger på en nord-syd-opdeling af landet i russisk-iranske og amerikansk-tyrkisk-arabiske interesseområder – med Israel som en uberegnelig faktor på sidelinjen
Putin og Trump mødtes i Hamborg i begyndelsen af juli, hvor de blev enige om fælles strategi for dele af Syrien.

Putin og Trump mødtes i Hamborg i begyndelsen af juli, hvor de blev enige om fælles strategi for dele af Syrien.

Steffen Kugler

25. juli 2017

Nyheden om Donald Trumps lukning af CIA’s støtteprogram til en ’moderat’ syrisk milits med base i Jordan, har vakt bekymring i den syriske opposition.

Men beslutningen synes snarere at være en del af en større plan, der peger mod en deling af Syrien i flere interessesfærer: En russisk-iransk shia-alawitsfære mod syd adskilt af Eufrat-floden til en nordlig sunnisfære med tyrkiske og kurdisk-amerikansk-golf-arabiske interesseområder. Med et lammet FN, et rådvildt Europa og et stedse mere irriteret Israel på sidelinjerne.

Lukningen af CIA-programmet, som Information skrev om i går, synes at være aftalt mellem Donald Trump og Vladimir Putin på G20-topmødet i Hamborg 7. juli, hvor de enedes om en våbenhvile i de sydlige provinser Dara’a og Quneitra, der grænser op til Jordan og de israelsk besatte Golan-højder. Oprørerne og regimets tropper fastfryser deres positioner, herunder ophør af luftangreb, i en periode på seks måneder

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er komplet umuligt at se, hvilken gavn danske tropper kan gøre i det syriske cluster-fuck.

Lad os få alle mand hjem fra Mellemøsten - de skulle aldrig have været sendt af sted.

Flemming Berger, Torben K L Jensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror ikke der er nogen vej udenom en tredeling af Syrien, som artiklen også antydningsvis peger på.
1) En shia - alawi del omkring Damaskus og med adgang til havet, men næppe korridor til Irak.
2) En kurdisk mod nordøst nord for Eufrat og
3) Resten som en overvejende sunni.

Desværre er kortet, som vises i e-udgaven og papiravisen, ikke med her.

Karsten Aaen

Og det er lige præcis det som USA, og Israel, altid har været interesseret i! Fordi så kan Syrien ikke længere genere Israel så meget! Fordi, for USA, briterne, og resten af Vesten, kommer for forsvaret af Israel - næsten uanset hvad Israel gør! - altid i forreste, og i første række!

René Arestrup

Det forekommer næsten utopisk, at der nogensinde skal blive fred inden for rammerne af den syriske enhedsstat. Vi er langt forbi det punkt, hvor alawitter/shiamuslimerr, sunnier og kurdere kan tale sig til rette om en eller anden form for fredelig sameksistens, udmærket illustreret ved, at parterne end ikke er i stand til at sidde i samme forhandlingslokale. Desuden er den udenlandske indblanding så massiv - og modsatrettet konfliktfyldt - at nye grænser, slået efter etnisk/religiøse/politiske majoritetsforhold, synes at være eneste farbare vej mod en holdbar fred.

Touhami Bennour

Og hvad med det "arabiske forår", eller debattøter ved bedre. Det begyndte med revolte mod regimet. Det kan ikke tage et nederlag for en løsning. Vesten kludrer som altid.

Touhami Bennour

Jeg vil mene blandt "alawitter og chiitter lige også kurderer nogle der vil går videre med deres liv og væk fra nationalismen.De har lært meget fra det det skete i MøllemØsten i det sidste 20-30.-år. Desuden de sidste begivenheder i golf området viser at "det arabiske forår" er ikke dødt. Jeg læser i øvrigt, at rebellerne fortsatte kampen i Syrien.

En tre-deling af Syrien byggende videre på den de-facto tre-deling af Irak (og hvis tur bliver det for de næste tre-delinger?), er Vestens vilde ønske om et andet Israel i Mellemøsten. Tyrkiet er stadig Jokeren i det store poker-spil (der er ikke længere tale om et skak spil, desværre) og om at "Vesten" kan realisere det våde drøm afhænger af det næste STORE bluff og øvrige MEGA satsninger, desværre...

Torben Lindegaard

@Recep INAL

Dit indlæg er stort set uforståeligt for mig.

Jeg går ud fra, at jeg er en del af "Vesten"; men hvorfor skulle det være interessant for "Vesten", at der dannes et andet Israel i Mellemøsten ?? og hvordan bluffer "Vesten" ?? samtidig med at "Vesten" MEGA-satser ??

Touhami Bennour

Oprettelse af Israel er forståeligt. eller var forståeligt set fra WW2 og holocaust?`så var det ikke din skyld. Og "Syko Picot" efter den WW1 var det forståelig. Det drejer sig om "kanon diplomati" og det fortsætter....Jeg har selv hørt det mange gange om at lave et nyt geo-kort til Mellemøsten, siden Irak- krig.

Det andet Israel er nom-de-guerre for en Stor-Kurdistan foreløbig begrænset til Irak og Syrien med det absolutte mål om en korridor til Middelhavet for at by-passe Tyrkiet for de FOSSILLES frie adgang til den vestlige verden, og for at minimere Vestens afhængighed af russisk gas, som jo er den primære årsag til al den elendighed vi i dag oplever i Syrien, Tyrkiet og Europa i form af krig, kaos, FLYGTNINGEKRISEN m.v. Syrien nægtede en korridor for de enorme mængder Qtariske gas til Europa på bekostning af sine Russiske og Iranske allierede, og netop derfor den store KRISE som stadig truer verdensfreden, og TREDJE verdenskrig blev ytret flere gange. Er det værd et pokerspil med BLUFF og MEGA satsninger?