Læsetid: 2 min.

Dom i sag om nyere tids ’mest prominente politiske mord i Rusland’

De fem mænd, der er blevet dømt for mordet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov, får op til 20 års fængsel. Nemtsov-tilhængere er utilfredse
Ifølge domstolen dræbte Zaur Dadajev og fire andre tjetjenere Putin-kritikeren Boris Nemtsov for at få en dusør på 15 millioner rubler, der svarer til knap 1,7 millioner danske kroner. Dog står det ikke klart, hvem der bestilte mordet, og Nemtsov-tilhængere har kritiseret efterforskerne for ikke at gøre nok for at finde svaret

Ifølge domstolen dræbte Zaur Dadajev og fire andre tjetjenere Putin-kritikeren Boris Nemtsov for at få en dusør på 15 millioner rubler, der svarer til knap 1,7 millioner danske kroner. Dog står det ikke klart, hvem der bestilte mordet, og Nemtsov-tilhængere har kritiseret efterforskerne for ikke at gøre nok for at finde svaret

IVAN SEKRETAREV

15. juli 2017

20 års fængsel. Sådan lyder dommen til den tjetjenske mand, der skød og likviderede en af Ruslands førende oppositionspolitikere og Putin-kritiker Boris Nemtsov i 2015. De fire øvrige medskyldige er blevet idømt straffe på mellem 11 og 19 år. Det afgjorde en russisk domstol i torsdags.

Ifølge domstolen dræbte mændene Nemtsov for at få en dusør på 15 millioner rubler, der svarer til knap 1,7 millioner danske kroner. Det skriver Reuters. Dog står det ikke klart, hvem der bestilte mordet, og Nemtsov-tilhængere har kritiseret efterforskerne for ikke at gøre nok for at finde svaret. Ligeledes har de kritiseret sagens udfald, fordi de mener, at det er de forkerte mænd, der er blevet kendt skyldige.

»Vi kan ikke sige, at vi er tilfredse med dommen,« lød det fra den afdødes advokat, Vadim Prokhorov.

»Hovedsagen er, at hverken dem, der organiserede drabet, eller dem, der bestilte det, er blevet fundet,« siger han ifølge The Guardian.

Politisk undertekst

Nemtsov blev dræbt en sen februaraften i Moskva, da han var på vej hjem fra et restaurantbesøg med sin kæreste. En hvid varevogn dukkede op, og der blev affyret fire skud, som dræbte Nemtsov på stedet.

Nemtsov var en karismatisk person i russisk politik og en velkendt kritiker af Putin, som han mente havde fået »alt for megen magt« på hænderne.

Derfor hævder flere, at mordet var politisk. New York Times kaldte mordet for det mest prominente politiske mord i Rusland, siden Putin kom til magten i 1999. Og Nemtsovs datter sagde efter domsafsigelsen, at »i Rusland og verden er folk overbevist om, at mordet havde en politisk undertekst, men vores efterforskere og domstol benægter det indlysende«.

Umiddelbart efter mordet understregede Putins talsmand, at Nemtsov »ikke udgjorde nogen trussel mod den nuværende ledelse i Rusland«. Det skrev The Guardian tilbage i 2015.

Præsidentielle forbindelser

Manden, der blev dømt for at skyde Nemtsov, er Zaur Dadajev, der har arbejdet som officer i sikkerhedsstyrkerne i Tjetjenien. Her tjente han under landets prorussiske præsident, Ramzan Kadyrov.

Efter anholdelsen af Dadajev roste præsident Kadyrov den tidligere officer for at være »oprigtigt klar til at give sit liv for moderlandet«. Det skriver BBC. Derudover bliver Dadajev beskrevet som en hengiven muslim.

De fire andre dømte var også alle fra den overvejende muslimske republik Tjetjenien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Ole Nielsen

> De fire andre dømte var også alle fra den overvejende muslimske republik Tjetjenien.

Jeg kan ikke se noget i artiklen, der forklarer relevansen af de dømtes religion?

Niels Duus Nielsen

Niels Ole Nielsen, sætningen lige inden den, du citerer, lyder:

"Efter anholdelsen af Dadajev roste præsident Kadyrov den tidligere officer for at være »oprigtigt klar til at give sit liv for moderlandet«. Det skriver BBC. Derudover bliver Dadajev beskrevet som en hengiven muslim."

Så når BBC gør Tjetjenien til en provins i Muslimistan peger det jo unægteligt på en alternativ forklaring på mordet - nemlig at det var et bestillingsarbejde fra præsident Kadyrov.

Peger på, men det er ren spekulation. Ligesom alle teorierne om, at det var Putin personligt, der skød. At russerne bruger subtil propaganda undrer mig ikke, hvem gør ikke det i disse betændte tider, hvor fake news sluges råt. Men at BBC for en gangs skyld falder for den russiske propaganda er da interessant.

At New York Times gør mordet på en lille dissident, der ikke på nogen måde var en trussel mod regimet, til "det mest prominente mord i Rusland, siden Putin kom til magten" er blot et udtryk for, hvordan russernes modparter indenfor propagandaindustrien arbejder. Fake news er åbenbart kun fake, hvis de modsiger læsernes følelser om emnet. Konfirmationsbias hedder det med et fint ord.

De direkte skyldige er nu blevet dømt, og bagmændene går fri - som sædvanlig. Det er ikke noget specielt for Rusland, bagmandspolitiet her i landet har heller ikke en opklaringsrate, der kan komme i Guiness Book of Records..