Nyhed
Læsetid: 2 min.

DR Congos præsident afsløret i at eje store formuer

En rapport udgivet af New York Universitet har afsløret præsident Joseph Kabilas formuenetværk i det fattige afrikanske land
Udland
22. juli 2017

Borgerne i DR Congo havde egentlig forberedt sig på præsidentvalget i november 2016, men valget blev aflyst i sidste minut af præsident Joseph Kabila, fordi landet angiveligt »ikke havde råd til at afholde valg«.

Nu har en gruppe forskere fra New York Universitet påvist, hvad der muligvis kan være årsag til den knappe økonomi. Dokumenter viser, at den congolesiske præsident ejer et omfattende netværk af landbesiddelser og virksomheder, der menes at have genereret flere millioner amerikanske dollars til ham selv og hans familie siden 2003.

Sammen med sin tvillingesøster og lillebror ejer præsident Kabila flere end 80 virksomheder i både Congo og udlandet. Derudover har familien rettighederne til minedrift på en 450 km lang strækning langs landets sydlige grænse.

Endelig ejer Joseph Kabila og hans børn 71.000 hektar landbrugsjord, hvilket svarer til et område lige så stort som Bornholm og Læsø lagt sammen.

I december 2016 underskrev Kabilas regering en erklæring, der gav oppositionen lov til at arbejde sammen med regeringen i en overgangsperiode indtil næste valg, der er planlagt til slutningen af 2017. Men i april i år udpegede Kabila alligevel en ny premierminister, hvilket sår tvivl om erklæringen fra december vil blive overholdt.

Jason Stearns, hovedforfatter til den nye rapport, siger til The Guardian at, »dette er den første rapport i en serie af rapporter, hvor vi prøver at holde lederne af landet ansvarlige for deres egen lovgivning – og i særdeleshed holde dem ansvarlige for den økonomiske forvaltning af landet«.

Det er ifølge congolesisk lov ikke ulovligt for en præsident at pleje private forretningsinteresser ved siden af sit embede. Alligevel sætter rapportens forfattere spørgsmålstegn ved, hvordan præsidentens familie har opbygget deres enorme formue gennem de sidste to årtier.

DR Congo har længe lidt under politisk tumult. Efter selvstændigheden fra Belgien i 1960 blev Patrice Lumumba indsat som landets første premierminister. Han blev dog myrdet allerede i 1961 af militæret med hjælp fra USA og Belgien.

I 1965 tog Mobutu Sese Seko magten i et nyt kup og ledte landet frem til 1997, hvor han selv blev væltet af den nuværende præsidents far. Faderen, Laurent-Désiré Kabila, blev myrdet i 2001.

På trods af store forekomster af naturressourcer og mineraler er DR Congo et af de fattigste lande i verden. Omkring halvdelen af landets befolkning på 81 mio. mennesker lever for under én amerikansk dollar om dagen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her