Nyhed
Læsetid: 3 min.

Europa-Parlamentet: Vis os din reformvillighed, Macron

Med Brexit og en ny fransk præsident, der taler om reform af EU, ser europaparlamentarikerne en unik chance for at overtale Frankrig til at droppe sin modstand imod at opgive de månedlige møder i Strasbourg
Forslaget om at lade parlamentet selv vælge enten Bruxelles eller Strasbourg som dets permanente base blev genfremsat af en tværpolitisk gruppe i Strasbourg-parlamentet i sidste uge. Gruppen mener, at der lige nu er en enestående mulighed for at overtale Frankrig til at opgive modstanden.

Forslaget om at lade parlamentet selv vælge enten Bruxelles eller Strasbourg som dets permanente base blev genfremsat af en tværpolitisk gruppe i Strasbourg-parlamentet i sidste uge. Gruppen mener, at der lige nu er en enestående mulighed for at overtale Frankrig til at opgive modstanden.

Markus Schreiber

Udland
10. juli 2017

STRASBOURG - Europa-Parlamentet har genoptaget kampen for at afskaffe de månedlige møder i Strasbourg, der kræver flytning af parlamentarikere, støttepersonale og arbejdsdokumenter til en pris på omkring 114 millioner euro og op mod 19.000 ton CO2-forurening om året.

Forslaget om at lade parlamentet selv vælge enten Bruxelles eller Strasbourg som dets permanente base blev genfremsat af en tværpolitisk gruppe i Strasbourg-parlamentet i sidste uge. Gruppen mener, at der lige nu er en enestående mulighed for at overtale Frankrig til at opgive modstanden.

»Der er opstået en ny mulighed med en ny ledelse i Paris, der har en proeuropæisk vision om reform af EU med borgerne i centrum. Dér mener vi, at der er en fælles sag. Derudover har vi den uheldige situation, som er Brexit, der dog også åbner muligheden for at flytte nogle agenturer,« siger svenske Anna Maria Corazza Bildt fra Det Europæiske Folkepartis Gruppe på et pressemøde.

Parlamentarikerne peger på, at der skal findes nye hjembyer for de to agenturer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA), der i øjeblikket er baseret i London.

Og de mener, at det vil være oplagt at bruge Strasbourg-parlamentet til at huse EMA, hvilket ville betyde, at 900 permanente medarbejdere ville få fast bopæl i byen. Derudover besøger omkring 36.000 eksperter hvert år EMA, oplyser gruppen i et baggrundspapir.

»Lige nu bruges denne bygning og byens hoteller og restauranter kun 48 dage om året. Vi ønsker, at de bliver brugt hele året rundt, og vi er parate til at rejse til Élyséepalæet med vores forslag og håber, at vi får en god modtagelse,« tilføjer Bildt.

Populistisk problem

Europa-Parlamentet vedtog allerede i 2013 en resolution om et såkaldt ’single seat’ med et bredt flertal på 483 stemmer for, 141 imod og 34 undladelser.

Imidlertid kan parlamentet ikke selv træffe beslutningen, idet ændringen kræver en traktatændring og dermed enighed blandt alle lande, efter at det tilbage i 1997 blev indskrevet i EU-traktaten, at Strasbourg er parlamentets permanente hjemsted.

Frankrig har hidtil modsat sig, men parlamentarikerne peger på, at det er dybt skadeligt for EU at bevare det månedlige flyttecirkus.

»Strasbourg er en historisk by, men den er blevet symbolet på alt, hvad der er galt med EU,« påpeger britiske Ashley Fox fra De Europæiske Konservative og Reformister og tilføjer, at emnet kommer op stort set hver eneste gang, han holder vælgermøde.

Spanske Beatriz Becerra Basterrechea fra den liberale gruppe ALDE påpeger, at det er populisterne, der vinder på den nuværende situation.

»Populisterne har overbevist borgerne om, at EU-institutionerne spilder penge, og i borgernes bevidsthed underminerer det vores arbejde. Det bliver vi nødt til at kæmpe imod. Vi er nødt til at blive mere effektive og reformindstillede, for hvor der er en økonomisk pris, er der også en politisk pris,« siger hun.

Parlamentarikerne håber på, at præsident Emmanuel Macron vil sætte handling bag sine ord om reform af EU.

»Det er et spørgsmål om lederskab. Vi har brug for statsoverhoveder, der har borgerne i deres tanker, og hvis han virkelig ønsker at relancere EU, må Macron vise, at han vil tage kampen mod populisterne op,« siger Bildt.

Frankrig siger nej

Landene har indtil 31. juli til at indgive deres ansøgninger om at blive hjemsted for EMA, når det flytter ud af London efter Brexit, og Frankrig har – på linje med bl.a. Danmark, Sverige, Italien og Tyskland – allerede ansøgt. Det er imidlertid Lille og ikke Strasbourg, som Frankrig har indstillet som kandidatby.

Nathalie Loiseau, Frankrigs nye EU-minister, antydede dog under et besøg i Strasbourg, at landet ikke har tænkt sig at opgive byen, som hun kalder et symbol på »Europas historiske forsoning«.

»Vi skabte ikke EU som en enhed med kun en hovedstad og et enkelt hjemsted,« tilføjede hun ifølge Politico.

Det er usikkert, om de øvrige kandidater vil gå med til at opgive deres kandidatur.

Parlamentarikerne mener imidlertid, at politikerne bør lytte til borgerne, der er tilhængere af at afskaffe rejseriet.

»Der er et meget stærkt proeuropæisk argument for et enkelt hjemsted, som vil fjerne denne kilde til latterliggørelse, som i så høj grad underminerer Europa-Parlamentet,« siger Fox.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jensen

Det ville være meget bedre hvis de valfartede til Tønder eller Padborg istedet for Strasbourg. Tænk hvad det ville gøre for ikke alene hotel- og restaurationsbranchen, underholdningsindustrien, men også byggeriet og ejendomspriser. De kunne få råd deres egen lufthavn!