Nyhed
Læsetid: 1 min.

FN: Tilstanden i Gaza er værre end forventet

Ny FN-rapport viser fortsat faldende levestandarder i Gaza, der kan ende i totalt kollaps, medmindre verdenssamfundet griber ind
’Gaza har fortsat kurs mod totalt forfald, i mange tilfælde endnu hurtigere end vi havde forudset,’ siger Robert Piper, der er FN-koordinator for humanitær bistand og udvikling

’Gaza har fortsat kurs mod totalt forfald, i mange tilfælde endnu hurtigere end vi havde forudset,’ siger Robert Piper, der er FN-koordinator for humanitær bistand og udvikling

Khalil Hamra

Udland
15. juli 2017

Levestandarden for de to millioner indbyggere i Gaza-striben går støt nedad, blandt andet på grund af Israels fortsatte blokade og den administrative adskillelse fra Vestbredden. Det konkluderer FN i en ny rapport i anledning af tiåret for Hamas’ magtovertagelse i området.

»Gaza har fortsat kurs mod totalt forfald, i mange tilfælde endnu hurtigere end vi havde forudset,« siger Robert Piper, FN-koordinator for humanitær bistand og udvikling, i en pressemeddelelse i anledning af rapportens udgivelse.

Den nye rapport bygger videre på en rapport fra 2012, der forudså, at Gaza vil være ubeboeligt i 2020 på grund af forringede levevilkår. Siden da er BNP per indbygger faldet yderligere, og FN’s anbefaling om bedre sundhedsservice er ikke blevet mødt, da der stadig er udbredt mangel på sundhedspersonale og sengepladser.

Dog har uddannelsessystemet holdt et forholdsvist højt niveau, selv om børn i gennemsnit kun går i skole ned til fire timer om dagen, lyder det i rapporten, der desuden antager, at Gazas eneste vandforsyning er udtømt i 2020.

FN anbefaler, at både Israel, det palæstinensiske selvstyre, Hamas og det internationale samfund arbejder for at fremme bæredygtige investeringer i området. Samtidig anbefaler rapporten, at Gazas tilbageværende produktive sektorer støttes, blandt andet ved at øge mobiliteten for både mennesker og varer. Endelig skal der mere fokus på overholdelse af menneskerettighederne.

FN advarer om de negative konsekvenser, udviklingen i området vil medføre, hvis der ikke bliver grebet ind i tide.

»Alternativet er et Gaza, der bliver mere isoleret og mere desperat. Truslen for en ny ødelæggende eskalering af situationen vil vokse, og udsigten til en inter-Palæstinensisk forsoning vil svinde ind – og med den, håbet om fred mellem Israel og Palæstina,« siger Robert Piper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marianne Borgvardt

- og det kan jo ikke være det mål, Israel har for øje!!!

Sus johnsen, Vibeke Hansen, Flemming Berger, Hanne Pedersen, Anders Graae og Karen Grue anbefalede denne kommentar

næ nej, slet ikke

Det mål Israel har for øje er på samme tid 2 forskellige.

1. Regeringen, der er et apartheid regime, består både af konservative- og ultrakonservative politiske partier, og vil for enhver pris forsøge at holde sammen. Også hvor de ultrakonservative vil holde Palæstina helt nede, - eller helst vil smide dem ud af landet.

2. Israel importerer fortsat borgere fra hele verden, hvilket ingen udenforstående kan blande sig i. Men det zionistiske befolkningstal på besat område og i besat Jerusalem er nu så stort, at Israel ikke vil kunne give besatte områder tilbage. Man vil simpelt hen både mangle plads til boliger samt dyrkningsbare arealer til fødevareproduktion.

Mens den ulovlige blokade af Gaza, med tusinde af traumatiserede, syge og handikappede fra de konstante bombardementer af Israel samt forværringen med minimalt drikkevand og el, ikke er nyhederne, ryder det forsiden når et par israelere dræber israelere. For alle på Al - Aqsa moskeen var israelere.
Det spind som med alverdens medier bliver spundet omkring Israels overtrædelser af utallige konventioner er stærkt.
Man kan undre sig hvorfor næsten alle store medier er så tavse. Er det racisme? Er det ejerne af mediehusene? Er det politisk?
Enkelindivider som f.eks. Journalister som sættes i fængsel ulovligt, få stor mediebevågenhed, og godt for det. Men hvordan kan det ikke oversættes til Gaza hvor et par millioner lider samme skæbne?
Her er der ikke tale om krig eller naturkatastrofe. Blot politisk uvilje til at støde en stat som har været en karastrofe for alle i Palestina, bortset fra de jødiske israelere.

John Andersen, erling jensen, Torben Arendal og Hanne Pedersen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Tragisk situation, som en del forsøger at råbe op om uden der sker en dyt. Overgrebene mod palæstinenserne omtales stort set ikke i medier, men kommer der desperate angreb mod israelske soldater så omtales det straks i diverse nyheder. Hævnen fra Israel sker jo prompte uden diskussion,for det er jo deres "ret"

John Andersen, erling jensen og Hanne Pedersen anbefalede denne kommentar
David Henriksen

Israel skal såmænd nok lære det en dag. Der er langt vigtigere lande i Mellemøsten end Israel og det bliver kun mere udtalt i de næste årtier. Den evige israelske klynk klinger mere og mere hul. Aldrig er et land sluppet afsted med at undertrykke et helt folk så længe og så grusomt men verden er efterhånden ved at vågne op til dåd. Obama gad ikke Netanyahu. Jeg tvivler også på at Merkel eller Macron er specielt imponerede. Isolation er et godt sted at parkere et land der overtræder samtlige FN-konventioner på 50. år.

Torben Arendal, John Andersen, erling jensen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Allan Bartroff

Og det ville være en utænkelig tanke at de enorme beløb der bliver foræret til Gaza regimet fra EU, FN osv blev brugt på noget mere konstruktivt end raketter, finansiering af selvmordsterroister og racistisk propaganda..

Dorte Sørensen

Allan Bartroff
Mon ikke flere penge er blevet brugt til genopbygning efter Israel har bombet i Gaza.
Mon ikke du ikke kunne blive harm, hvis dine muligheder skulle bestemmes og styres fra Israel?
Jeg forstår ikke hvorfor Israel kan slippe for handelsblokader mv. når de i over 50 år har set stort på FN konventioner.

David Henriksen

Allan Bartroff. Racistisk propaganda er Israel verdensmester i.... bare lige så du ikke glemmer det!