Analyse
Læsetid: 3 min.

G20: Donald Trump blev sat i skammekrogen

Donald Trump formåede ikke at skabe ravage i G20-samarbejdet med sin klimaskepsis. Men selvom verdens 19 største økonomier trodser USA og holder fast ved deres tilslutning til Paris-aftalen, lykkedes det ikke at nå til enighed om en hurtig udfasning af tilskud til fossile brændsler
Donald Trump formåede ikke at skabe ravage i G20-samarbejdet med sin klimaskepsis. Men selvom verdens 19 største økonomier trodser USA og holder fast ved deres tilslutning til Paris-aftalen, lykkedes det ikke at nå til enighed om en hurtig udfasning af tilskud til fossile brændsler

MICHAEL KAPPELER

Udland
10. juli 2017

Et råbåndsknob, der bliver stærkere, jo mere man hiver i hvert sin ende af båndet. Det var det symbol, Tysklands kansler Angela Merkel henviste til i sin indledende tale til dette års G20-topmøde i Hamborg.

Det var Angela Merkels ambition, at G20-samarbejdet ikke kun skulle bygge bro, som Kinas præsident Xi Jinping understregede ved G20-topmødet i Hangzhou sidste år, men i stedet gå et skridt videre og knytte landene sammen til et stærkt samarbejde trods uoverensstemmelser.

Allerede forud for G20-topmødet i Hamborg så det ud til at blive vanskeligt. G20-landene stod splittet på store dagsordener som klima, migration og handel.

Det blev især tydeligt, da Donald Trump på G7-landenes møde i maj erklærede, at han ønskede at trække sig fra Paris-aftalen, der blev indgået under præsident Barack Obama.

Lørdag eftermiddag stod det klart, at Donald Trump stod alene. Han havde ikke fået held til at splitte de øvrige lande i G20-samarbejdet.

På handelsområdet nåede G20-landene til enighed om at bekæmpe protektionisme og holde deres markeder åbne. Og uenigheden mellem USA og de øvrige lande fik på klimaområdet ikke lov til at forpurre en aftale.

I stedet valgte de resterende 18 lande plus EU at stå sammen og sætte den amerikanske præsident i skammekrogen med hans udmeldelse af Paris-aftalen.

Det skete med vedtagelsen af ’G20 klima- og energihandlingsplanen for vækst’ og en fælles udtalelse, et kommuniké med undertitlen ’Udformning af en forbundet verden’, der blev offentliggjordt lørdag eftermiddag, hvor de øvrige 18 lande plus EU eksplicit brød med Donald Trump.

I afsnittet om klima bliver USA’s beslutning om at trække sig fra Paris-aftalen ’noteret’, mens de øvrige lande understreger, at Paris-aftalen er »uomstødelig«.

Kommunikéet inkluderer dog også en lille indrømmelse til Donald Trump om fossile brændstoffer ved at påpege, at »USA erklærer, at det vil bestræbe sig på at arbejde tæt sammen med andre lande for at hjælpe dem med at få adgang til og bruge fossile brændstoffer mere rent og effektivt«.

Hvis G19-landenes beslutning om fortsat at bakke op om Paris-aftalen ikke skyldes idealisme, så har de i det mindste forstået, at klimavenlige investeringer kan fremme vækst i udviklingsøkonomier, som en ny rapport fra Verdensbankens International Finance Corporation ganske belejligt viser.

Trods de lokkende millioner af dollars, der angiveligt er at hente i grønne investeringer, lykkedes det ikke for G19-landene at nå til enighed om en hurtig udfasning af fossile brændsler.

Klimaforkæmpere og miljøorganisationer har ellers længe kritiseret verdens største økonomier for fortsat at subsidiere fossile brændsler og dermed indirekte skade den grønne energisektor. Den kritik blev gentaget igen forud for dette års G20-topmøde i Hamborg.

Det skete blandt andet i en aktuel rapport udgivet af Oil Change International, Friends of the Earth US, Sierra Club og WWF Europe. Rapporten viser, at G20-landene trods gentagne klimaløfter fortsat giver fire gange så meget i offentlig støtte til fossile brændsler som til vedvarende energi. Med rapporten opfordrede de fem ngo’er G20-landene til af »skifte de offentlige finansieringer fra ’brune’ til ’grønne’ aktiviteter«.

Det kom ikke til at ske på G20-topmødet i Hamborg.

For læser man handlingsplanen for klima og energi, der blev offentliggjort efter G20-mødet lørdag, er det heller ikke uden om Donald Trump lykkedes for de resterende lande at nå til enighed om at sætte en dato for en udfasning af subsidier til fossile brændsler.

I handlingsplanen erkender G19-landene problemet: Subsidier til fossile brændsler forstyrrer energimarkedet og hæmmer investeringer i ren energi. Alligevel synes G19-landene at vurdere, at hensynet til at opretholde en grundlæggende energiforsyning gennem målrettede investeringer i fossile brændsler »fortsat er vigtigt«.

Selvom Tyskland og de øvrige EU lande måske kunne have ønsket sig en mere ambitiøs handlingsplan på klima- og energiområdet, så er det med G20-samarbejdet som alt andet internationalt samarbejde et spørgsmål om at finde kompromiser, der holder.

Det ved Angela Merkel. Med sine stærke forhandlingsevner og diplomatiske snilde har hun afsluttet dette års G20-topmøde med en aftale, der tager højde for, at Donald Trump går enegang, men fortsat knytter de resterende lande sammen.

På klimaområdet er det med den fælles udtalelse uden om Donald Trump lykkedes for Merkel at knytte G19-landene sammen i et råbåndsknob.

Men selvom G19-landene er blevet enige om at stå sammen, og selvom de bevæger sig i den rigtige retning på klimaområdet, så er det fortsat laveste fællesnævner, der definerer deres samarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Klimaaftalen er død, nu foruden USA vil Tyrkiet formodentlig træde ud Tyrkiet’s President Tayyip Erdoğan vil formodentlig ikke ratificere klimaaftalen fra Paris og Danmark har i handling ved, at søge nye olie og gas forekomster, trukket sig ud af Paris aftalen.

EU's klimapolitik.
"European states have progressively turned their backs on a search and rescue strategy that was reducing mortality at sea in favour of one that has seen thousands drown.

Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International

Link: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/07/central-mediterranean-dea...

Menneskesmugling er kun en forretning, fordi der 'ikke' er tiltro til EU og nationale folkevalgte regeringer, vil løse klimaproblematikkerne og derved skabe tilllid, til en fremtid i Afrika mf.

Historien er ved at gentage sig, massemord er ved at blive dagligdag og fjenden er selvskabt politisk.

Fakta drukner altid i det sædvanlige politiske sludder og vrøvl.
UN/FN estimerede snarligt kommende, virkelig store klimaflygtninge strømme vil møder EU’s ydre grænser, 250 millioner klimaflygtninge i verden forventes de kommende få årtier og muligvis flere.

Det er forkasteligt, at løgnen 'Kapitalisme og liberalisering får mennesker ud af fattigdom', b.la. EU og Donald Trump's udlægning af kapitalisme, ikke er blevet manet i jorden af pressen, det er denne løgn, ellers blevet for længe siden af videnskaben.

100 års advarsler.
Fortællingen om kapitalisme drevet af den økonomisk forbrugsdrevet vækst, har ikke givet mening siden 1896, da Svante Arrhenius (1859-1927) beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

Der har været gjort flere forsøg på regulering af den kapitalistiske vildfarelses, først en CO2 afgift regulering af økonomisk forbrugsdrevet vækst i 1920’erne, en afgift lagt på den enkelte vare for afbrænding af kul, olie og gas, men det blev opgivet.

Alle senere forsøg på effektiv regulering af kapitalisme, er ligeledes blevet opgivet, nu senest i rækken FNs klimamål i Paris-aftalen.

Der er den dag i dag, kun en EU klimaplan, politikernes undertrygelse af fakta og fortsatte løgne, en trist nedtælling med indbygget udløbsdato i form af menneskeskabte klimaforandringer.

"First proposed by Arthur Pigou Arthur Pigou in 1920 is for the product in this case, CO2 emissions to be charged at a price equal to the monetary value of the damage caused by the emissions."
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Carbon_price

Som sagt bør situationen ikke druknes i den almindelige politiske udenomssnak, for politikerne kender naturligvis til klimaudviklingen i Afrika, hvor det i store dele af denne verdensdel, i årevis har regnet for meget, regnet for lidt og ikke regnet som det plejer med årstiderne, et mere ustadigt og ustabilt klima, er forlængst blevet det nye normale, med mellemliggende lange, lige så uforudsigelige tørkeperioder.

Politikerne kender naturligvis til alt dette samt, at problemerne er endt i uro, vold og krig om resurserne og ’derfor’ flygte de stærkeste nu, en flugt der accelerere i takt med udviklingen i de menneskeskabte klimaforandringer forstærkes.
Ingen behøver at skrive til de såkalte folkevalgte politikere eller EU, for de ved det udemærket godt, de passer bare ikke deres arbejde, de finder ingen holdbare løsninger, men arbejder alene for kapitalisme og kapitalakkumulation, de kortsigtede økonomiske interesser, men for en god orden skyld, så skal fakta ikke udelades af debatten her på Information.

Touhami Bennour

Climat problematikken ryster mange sjæle og af gode grunde, Men fossile varer og specielt olie rå vare er et strategiske produkt på lige fod som hvede og gødning. Den der dominerer marked kontrollerer hele verdensøkonomi. Det kan Rusland følger Paris aftalen mens Amerika gør det ikke . Olie marked er det samme som verdensorden, der nu er ledet af USA, og hvis USA slipper olie marked, vil verdensorden blive unødvendig. Men er det ikke andre løsninger. For ex. Verden har funde på "penicilline" mod mange sygdomme, kan man ikke også finde en løsning mod co2 ved at afforerening fossile produkter? tage co2 væk. Det man har fundet mod smittesygdomme, kan man også finde ved at gøre olie ren. Det var bare en ide, for Amerika rokker sig ikke,. I øvrigt Trump har talt om den løsning: at gøre olie mere ren. Politik er ikke bare mad til folket.

Philip B. Johnsen

"USA går ind for brug af fossile brændstoffer, for at beskytte amerikanske borgeres interesser."
Donald Trump.

Hvad får så mange kristne republikanere til, at tilslutte sig Donald Trump?

Gud har givet mennesket jorden og alt på jorden, til mennesket 'Gud skabte mennesket skabt i sit billed'
Første Mosebog 26-27-28

Det er denne tilgang til verden, der gør det umuligt, at føre en intelegent dialog med store dele af republikanerne, som altid med Gud's ord i hånden, vil benægte meneskeskabte klimaforandringer, de ikke er mulige, det står i biblen, at det er USA's Gud's givende ret, at regere verden, Gud's ord i Første Mosebog 26-27-28, danner det kristne fundamentalistiske grundlag, for den liberale tilgang til kapitalisme.

In God We Trust (Vi stoler på Gud), der er USA's nationale motto, det blev ved lov vedtaget af Kongressen i 1956.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Claus Schmidt og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Der skulle stå 'intelligent' og 'det er ikke muligt' i teksten, men jeg håber, det kan læses.
Sorry.

Touhami Bennour

Philip B. Johnsen.
Gud er liberal. I hvertfald i Islam er han liberal, så er det ingen modsætninger,Arabere fra golf området synes rigdomme i form af olie er en gave fra Gud til dem; derfor tager de alle sammen den påklædning profeten mohammed tog på som taknemlighed.Måske er Trump enig med det. Det forhindrer ikke at de sidder alle sammen på et strategisk råvare , og de ved, hvad det skal bruges til. Jeg frygter at løsningen til det her vil komme fra USA.
.

Philip B. Johnsen

’Nålen i armen’ Klimaminister Lars Christian Lilleholt.
"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Lars Christian Lilleholt.

Misbrugere har udviklet en stærk fysisk og psykisk afhængighed, der er ikke tale om tabu, men en grundlæggende benægtelse af fakta, der er ikke forskel på kapitalisme og forbrugersamfundets misbrug og andet misbrug, der er perioder, hvor misbruget helt har magten.

Når misbrugere begår overgreb på fremmede mennesker, for at få deres næste fix, er det abstinenser, der styre misbrugere, det er ikke fornuft.

’Nålen i armen White House chief strategist Stephen Bannon.
"En overvejende hvid middelklasse, der har mistet troen på »den amerikanske drøm« om stedse voksende tryghed og velstand."
Stephen Bannon.

Touhami Bennour

ps.Når jeg siger "gud er liberal" jeg udelukker selvfølgelig extremisterne. og det gælder for begge, også det nye kristne, de er liberalister hvis de er ikke extremister.

Touhami Bennour

Det med hvid er ikke altid reel. Forleden dag min søn sagde til mig at "jeg er meget lys, jeg skal sidde i solen". Det glader mig selvfølgelig at han er ikke fuld af fordomme og siger tingene som de er.

Christian Lucas

det er underligt at Facebook ikke kan lave ordentlige links til jeres artikler. der står bare www.information.dk - ingen link titel.

Christian Lucas

Gud er på ingen måde liberalist. "Do what thou whilst" er satanisternes helt store ting ;)

Philip B. Johnsen

Christian Lucas
Tro er ikke problemet, som jeg ser det, mennesker er problemet, om mennesker tror på markedet eller Gud, er ikke relevant i den forbindelse, det er selvstændig tænkning, der mangler hos misbrugere.

Liberal forstået, som positiv og tolerant over for 'selvstændig tænkning', personlig frihed og fornyelse, er der intet galt med, et er ikke ekstremisme.

Touhami Bennour

Islam virker med modsætninger; i økonomi og handel praktiserer liberalism. der hvor det mangler liberalismen er det privatliv, skal forblive privat, ja det er noget det tilhører privat hjem. Nogle mener det var ikke altid sådan. Måske koloni tiden har spillet en rolle på at sætte strænge regler. Da politiet, militæret og domstolene er i hænderne af fremmed magt, træder privat regler til.

Philip B. Johnsen

Touhami Bennour
Interessant ræsonnement.