Læsetid: 8 min.

Hjemvendte jihadister kan kvæle den sidste rest af Det Arabiske Forår

Byen Sidi Bouzid i Tunesien var arnested for Det Arabiske Forår, da en frustreret frugthandler satte ild til sig selv i 2011. Men den samme frustration har i kombination med tunesernes nyvundne frihed gjort Sidi Bouzid og Tunesien til et arnested for fremmedkrigere og terrorister. I takt med IS' fald er jihadisterne nu begyndt at vende hjem
Byen Sidi Bouzid blev kendt som ’ground zero’ for Det Arabiske Forår. Det var her, de første protester brød ud, efter at en ung frugthandler satte ild til sig selv foran en regeringsbygning. I dag er byen et af de primære arnesteder for de tusindvis af unge, tunesiske jihadister, der de senste år er draget i hellig krig i Syrien, Irak og Libyen.

Byen Sidi Bouzid blev kendt som ’ground zero’ for Det Arabiske Forår. Det var her, de første protester brød ud, efter at en ung frugthandler satte ild til sig selv foran en regeringsbygning. I dag er byen et af de primære arnesteder for de tusindvis af unge, tunesiske jihadister, der de senste år er draget i hellig krig i Syrien, Irak og Libyen.

SALAH HABIBI

17. juli 2017

TUNIS – Tunesien er i undtagelsestilstand. Langs Habib Bourguiba-boulevarden, hvor indenrigsministeriet og den franske ambassade holder til, står stålbarrikader, mænd i sorte uniformer med geværer og pansrede politivogne.

Det Arabiske Forår begyndte i Tunesien, og tuneserne nyder stadig en udpræget grad af frihed og menneskerettigheder set i forhold til andre lande i regionen.

Men Tunesien har også fostret langt flest jihadister til krigene i Syrien, Irak og Libyen, ligesom tunesiske ekstremister har spillet hovedroller i flere terrorhandlinger i Europa som lastbilangrebet i Nice og angrebet på et julemarked i Berlin sidste år.

Og i Tunesien stod hjemvendte jihadkrigere bag to ud af tre voldsomme terrorangreb mod turister og soldater i 2015.

Antallet af hjemvendte islamister stiger, og regeringen har svaret igen på truslen med øgede beføjelser til sikkerhedsapparatet, undtagelsestilstand og nye terrorlove, der vækker bekymring blandt eksperter. De mener, at Tunesien har lidt et »autoritært tilbageslag«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu