Baggrund
Læsetid: 1 min.

Hvem kan stilles til ansvar for massakren i Ghouta?

Anvendelse af kemiske våben er noget, der besluttes på allerhøjeste niveau i Syrien, siger ekspert
Billede fra video, der angiveligt viser en FN-udsendt, der er i gang med at undersøge en af de raketter, der blev brugt ved de kemiske angreb i Damaskus-forstaden Ghouta den 21. august 2013. Foto: Media Office of Moadamiyeh/AP

Billede fra video, der angiveligt viser en FN-udsendt, der er i gang med at undersøge en af de raketter, der blev brugt ved de kemiske angreb i Damaskus-forstaden Ghouta den 21. august 2013. Foto: Media Office of Moadamiyeh/AP

Udland
31. juli 2017

FN’s efterforskere har bevist uden for enhver tvivl, at der er blevet anvendt kemiske våben i en række tilfælde i den syriske borgerkrig. Det værste tilfælde er angrebene på de oprørskontrollerede områder i Damaskus-forstaden Ghouta den 21. august 2013.

Det næstværste angreb skete den 4. april 2017 mod den oprørskontrollerede by Khan al-Sheikoun i Idlib-provinsen, og her er undersøgelserne endnu ikke afsluttet.

Anvendelsen af kemiske våben er forbudt ifølge Genève-protokollen om kemiske våben fra 1925.

FN’s Konvention om kemiske våben fra 1993 forbyder både udvikling, fremstilling, lagring og anvendelse af kemiske våben. 192 lande har tilsluttet sig konventionen, herunder Danmark. Syrien har tilsluttet sig konventionen den 14. september 2013 med ikrafttrædelse 14. oktober 2013.

FN’s efterforskere har påvist, at bl.a. angrebene i Ghouta skete mod civile. Det er overtrædelse af bl.a. Genèvekonventionerne, der pålægger krigsførende parter at beskytte civilbefolkningen. Der kan tillige være tale om en forbrydelse mod menneskeheden, som den defineres i paragraf 7 i Rom-statutten, der udgør grundlaget for Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Præcis hvem der har givet ordren til at anvende kemiske våben i Ghouta samt andre angreb, er ikke offentligt kendt. Men Syrien-eksperter er enige om, at beslutninger af denne type træffes helt i toppen af det meget centraliserede syriske system.

En lokal mand sørger over de døde i en bygning i Damaskus efter angrebene den 21. august 2013. Foto: Media Office Of Douma City/AP

En lokal mand sørger over de døde i en bygning i Damaskus efter angrebene den 21. august 2013. Foto: Media Office Of Douma City/AP

»Det er ikke noget, der kan besluttes af lokale kommandanter ude i den spidse ende,« siger Mikkel Storm Jensen, militæranalytiker og ph.d. på Forsvarsakademiets Institut for Strategi.

»Anvendelsen af kemiske våben er noget, der besluttes på allerhøjeste niveau.«

At kunne stille de ansvarlige for Den internationale Straffedomstol i Haag kræver enten, at Syrien bliver medlem af domstolen, eller at FN’s Sikkerhedsråd overdrager sagen til domstolen. Ingen af delene er i øjeblikket realistisk, da Rusland vil nedlægge veto mod et sådant skridt fra Sikkerhedsrådets side.

Serie

Vor tids værste krigsforbrydelser?

Den syriske borgerkrig har varet siden 2011, sendt halvdelen af landets befolkning på flugt og kostet mindst en halv million mennesker livet. Det syriske regime er blevet beskyldt for at begå nogle af vor tids værste krigsforbrydelser mod den syriske civilbefolkning.

Information har set nærmere på fire konkrete anklager og vil fremlægge øjenvidneberetninger, ekspertudsagn og dokumentation for, hvad der faktisk skete, hvem der stod bag og ikke mindst, hvem der måske en dag kan stilles til ansvar.

Følg med i august når vi undersøger anklagerne om: 1) kemiske våben, 2) belejring, udsultning og angreb på civile, 3) tortur, mord og forsvindinger og 4) angreb på hospitaler og hjælpearbejdere.

Seneste artikler

 • Rusland blokerer efterforskning af kemiske angreb

  28. oktober 2017
  Styret i Syrien stod bag det kemiske angreb på oprørsbyen Khan Sheikoun i foråret, hvor mindst 80 civile blev dræbt og flere hundrede såret. Det viser ny FN-rapport. Rusland forsøger at forhindre yderligere efterforskning af kemiske angreb
 • YouTube fjerner beviser for krigsforbrydelser

  29. september 2017
  Videoplatformen YouTube har fjernet hundredetusindvis af videoer fra den syriske borgerkrig i bestræbelserne på at bekæmpe vold og ekstremisme på nettet. Ngo’er frygter, at uvurderlige beviser for krigsforbrydelser går tabt
 • Hvis vi opgiver at retsforfølge Assad for hans krigsforbrydelser, opgiver vi os selv

  31. august 2017
  Realiteten i dagens Syrien er, at præsident Bashar al-Assad og hans regime bider sig stadig mere fast i magten, for hver dag der går. I øjeblikket rejser amerikanske diplomater verden rundt for at forklare, at en af verdens værste diktatorer ikke er til at komme uden om. Sådan lyder Trump-administrationens besked til dem, der drømte om et friere og mere demokratisk Syrien.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gaderummet Regnbuen

Det er pinligt, selv i agurketiden, at Information bringer en sådan udokumenteret artikel.

Hans Aagaard, Holger Madsen og Sus johnsen anbefalede denne kommentar

Når i skriver at : Præcis hvem der har givet ordren til at anvende kemiske våben i Ghouta samt andre angreb, er ikke offentligt kendt. Men Syrien-eksperter er enige om, at beslutninger af denne type træffes helt i toppen af det meget centraliserede syriske system.
Insinuerer i at regeringsstyrkerne var ansvarlige, selv om i korrekt i hele artiklen nævner at ingen med sikkerhed ved hvem som smed de kemiske våben.
Carla Del Ponte, som var på stedet, fortalte i et intewiew kort efter, at hun var overrasket over at de de fleste indicier pegede på at det var oprørerne.
Senere efter hjemkomst til USA, måtte hun modererer sine udtalelser til at ingen kunne vide hvem som smed dem. Det er ingen hemmelighed at USA mfl. Vil have Assad væk, heller ikke at nøglefolk presses til visse deklarationer. Det sker konstant.

Holger Madsen

Information er en del af de vestlige - USA orienterede medier.:-(