Nyhed
Læsetid: 4 min.

Jagten på IS-krigere fortsætter trods sejrserklæring i Mosul

Udmagrede skikkelser humper ud fra tunneller og kældre i den ødelagte irakiske by Mosul. Nogle af dem var loyale over for kalifatet. Jagten på IS-tilhængere fortsætter i Mosuls ruiner
Mosuls al-Nuri moske fra det 12. århundrede, som IS-krigere i sidste måned sprængte i luften. Det var fra trappen op til moskeen, at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærede et kalifat.

Mosuls al-Nuri moske fra det 12. århundrede, som IS-krigere i sidste måned sprængte i luften. Det var fra trappen op til moskeen, at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærede et kalifat.

Felipe Dana

Udland
14. juli 2017

MOSUL – Dage efter Iraks premierminister, Haider al-Abadi, erklærede sejr over Islamisk Stats (IS) styrker i byen, dukkede der stadig udmagrede skikkelser frem fra tunneller og kældre i den ødelagte by. Gamle mænd blev båret på ryggen af deres sønner, og kvinder i lasede abayaer slæbte deres tørstige børn efter sig.

I skyggen af det, der engang var byens al-Nuri moske fra det 12. århundrede, som IS-krigere i sidste måned sprængte i luften i de sidste desperate kampe, peger en officer fra specialstyrkerne på de familier, der humper ud af ruinerne uden mandlige familiemedlemmer.

»De er alle Daesh (IS red.),« siger han. »Krigerne bragte de loyale familier til den gamle del af byen, men hvad kan vi gøre?«

To sårede unge mænd, der begge er gamle nok til militæret, bliver anholdt på stedet, trods deres tryglende familier.

»Jeg sværger, han blev såret af en snigskytte, da han gik til floden efter vand,« siger en ung kvinde og peger på en mand med et langt friskt sår i maven.

Næsten tre år efter IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærede et kalifat i den nordlige irakiske by fra trappen op til den moske, som nu ligger i ruiner, er IS’s ’terroriststat’ endelig kollapset, sagde al-Abadi under sit besøg søndag.

Selv efter han havde talt, fortsatte kampene i en håndfuld gyder i Mosuls gamle bydel, hvor de sidste desperate rester af IS’ modstandsgruppe blev fanget.

I ni måneder har Iraks soldater og specialstyrker været fastlåst i kamp for at erobre byen, men de sidste uger af kampene, der foregik i den gamle bydels smalle gyder, stenhuse og i et netværk af undergrundstunneller, viste sig at blive de sværeste.

»I de sidste tre år med kampe, har vi set meget og oplevet mange tab, men ingenting kan måle sig med de sidste par uger her i den gamle by.«

Menneskeskjold

I det forknudrede vejnet i Mosuls gamle bydel, hvor der ikke var nogen fast frontlinje eller sikre områder, tog de civile de værste slag. Her var der ingen beskyttelse fra de irakiske styrker, der var koncentreret andre steder for at redde liv. Da de fremrykkende soldater oplevede modstand, tilkaldte de støtte fra luften. De efterfølgende luftangreb ødelagde store dele af byen og dens indbyggere.

I en rapport fra Amnesty International, der blev offentliggjort tirsdag, beskyldes IS for bevidst at have holdt civile fanget for at bruge dem som menneskeskjold. Rapporten beskylder også regeringens styrker for som modsvar at bruge upræcise sprængvåben. Dermed kan de kæmpende på begge sider af konflikten potentielt have begået krigsforbrydelser, lyder det i rapporten.

Inde i en kirke hviler soldater sig op ad dens bredde lyserøde søjler, mens sollyset skinner igennem den delvist ødelagte taghvælving og oplyser et gulv overstrøet med murbrokker, våben og kasseret mad.

Nogle af soldaterne samler deres udstyr og våben og begiver sig ud for at fortsætte med at lede efter jihadister skjult i kældre og tunneller.

For at kunne gøre det er de tvunget til at klatre over store betonklodser, brudstykker af murværk og bøjede butiksskodder. Luftangrebene har jævnet hele bygninger med jorden, udhulet dybe kratere og skabt store bunker af jord og murbrokker og endda løftet udbrændte biler op på hustagene.

Ødelæggelsen er så fuldstændig, at der nogle steder kun er få spor tilbage fra de bygninger, der engang stod der: En dør, en vinduesramme, en ødelagt sofa, der står på hovedet og er helt grå af aske. De døde ligger og flyder i området, og overalt hænger lugten af kroppe i forrådnelse, ekskrementer og mad i fordærv.

Soldaterne klatrer igennem en smal åbning i væggen ind til et rum fyldt med farverige bh’er og undertøj. De træder over den lemlæstede krop af en soldat, hvis ben hænger ned fra hjulene på en motorcykel. Derefter krydser de over til en smal gade med sammenstyrtede bygninger og zigzagger mellem kroppene af yderligere to døde soldater.

I kampenes sidste uge blev den daglige fremrykning målt i meter. Soldater og jihadister befandt sig ofte i de samme bygninger, hvor de kastede granater og hjemmelavede bomber efter hinanden gennem åbninger i væggene.

Forkullet krop

En af soldaterne, Staff Sergeant Walaa, peger på et hus, hvor kun et eneste rum er tilbage.

»To selvmordbombere angreb os her. Den ene af dem kom løbende med krykker.«

Fire andre havde sprunget sig selv i luften rundt om hjørnet, siger han. I krigen blev få eller ingen taget som fanger – de jihadister, der var trængt op i en krog, spændte selvmordsveste på og ventede på de fremrykkende soldater.

En af de sårede IS-krigere havde detoneret sin vest to dage tidligere i en bygning, der indtil da havde været et felthospital. På det afsvedne gulv ligger hans forkullede krop, standset i dødens pinefulde øjeblik. Kun hans tænder er stadig hvide i det sortfarvede rum.

Soldaterne kaster deres granater ned i kældrene, før de forsegler indgangene. Derefter klatrer de ind i en anden bygning, der stadig ulmer. Gennem den ødelagte facade kan de kigge ud over Mosul: de nu sammenstyrtede handelsgader, den ødelagte stålbro og den strømmende blå Trigris-flod.

En desperat IS-snigskytte skyder mod en deling af statens politifolk, der er stationeret ved broens udmunding, og holder dem fast bag deres pansrede køretøjer, mens kuglerne knalder ind i siderne på dem med et smæld.

Så flyver et jagerfly nedad, et missil hviner og eksplosionen kommer. En hvid røgfane rejser sig i luften. Endnu en kriger er bragt til tavshed.

© The Guardian og Dagbladet Information. Oversat af Laura Dombernowsky.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Danmark har trænet Irakisk politi og militær i Irak, så vi med ro i sindet kan se frem til en effektivt udrenset by. Det sker under fuld militær kontrol og i henhold til internationale regler. Der er intet at komme efter.