Læsetid: 10 min.

’Jeg kan stadig høre hans lunger kæmpe mod giften’

Over 1.400 mennesker blev dræbt den 21. august 2013, da Ghouta i Syrien blev bombet med giftgas. Depp Mattock, der i dag bor i Danmark, boede dengang midt i bydelen, hvor en rød linje blev overtrådt i den syriske borgerkrig. Dette er første del af en serie, hvor vi undersøger fire konkrete episoder i krigen, hvor der er anklager om krigsforbrydelser
I dag bor syriske Depp Mattock nord for København. Men den 21. august 2013 var han vidne til giftangrebet i Ghouta. Angrebet fik Syrien på dagsordenen, USA forberedte en intervention og det forandrede radikalt Depp Mattocks liv. Han genfortæller nu det dramatiske døgn i den syriske krig.

I dag bor syriske Depp Mattock nord for København. Men den 21. august 2013 var han vidne til giftangrebet i Ghouta. Angrebet fik Syrien på dagsordenen, USA forberedte en intervention og det forandrede radikalt Depp Mattocks liv. Han genfortæller nu det dramatiske døgn i den syriske krig.

Jakob Dall

31. juli 2017

Advarsel: Voldsomme billeder i denne tekst

Morgen, den 21. august 2013

Når folk har fået gulnet hud, hvidt skum i mundvigen og øjne, der ikke reagerer, er det for sent. Det ved Depp Mattock nu, hvor han i et par timer har forsøgt at hjælpe sine naboer i Damaskus’ gader. Giften har spredt sig i kvarteret, og han må hurtigt sortere mellem dem, der kan blive kørt på begravelsespladsen senere, og dem, der måske stadig kan reddes.

Derfor er han også frustreret over, at en kvinde på gaden desperat har bedt ham og en ven om at gå ind i en lejlighed, hvor der tydeligvis ikke er mere at gøre. Han føler, at han spilder tiden.

»Jeg fandt en hel familie i deres senge, nogle havde været på vej til at stå op. De lå fredfyldt og stille, nærmest som om de stadig sov,« siger Depp Mattock i dag til Information.

Råbene fra gaden bliver langsomt trængt i baggrunden, da han bevæger sig op gennem bygningen. Nu er lydene blot en summen af krigen udenfor. Da døren lukker bag ham og hans ven inde i lejligheden, er der helt stille. Der er kun dem og de døde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • C Munk
  • Eva Schwanenflügel
  • Robert Ørsted-Jensen
  • Lone Sæderup
C Munk, Eva Schwanenflügel, Robert Ørsted-Jensen og Lone Sæderup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Peter Madsen

Når man ser beskrivelserne af giftgassen Sarins virkning i selv meget små doser - Se https://da.wikipedia.org/wiki/Sarin - Virker det underligt, at tillægge øjenvidnet, Depp Mattocks beretning så stor vægt. Han har min sympati, som offer i en borgerkrig som er løbet helt af sporet, men han er jo også part i den samme borgerkrig, og hans beretning om hans egen rolle og indsats i redningsarbejdet, virker ikke særligt troværdige. Er Information bekendt med, at han har blivende skader af sin eksponering med sarin, eller han han blot været helt usandsynlig heldig med ikke selv at omkomme, for han kan næppe have undgået at få sarin i luftvejene og på huden med det som han beskriver han haft foretaget sig med andre ofre - ELLER ? Jeg har meget stor sympati for Informations ønske om at afdække og bevidne krigsforbrydelser, som er begået i Syrien, og det er jo helt uomgængeligt - Og jeg tillader mig at tro at der er begået krigsforbrydelser fra alle sider i en borgerkrig. Et andet aspekt som Informations artikel ikke berører, er de omkringliggende landes interesser i en optrapning af borgerkrigen, og de pågældende landes mere eller mindre officielle operationer inde i de borgerkrigshærgede Syrien. Jeg tror, at Assad har rigtig meget blod på hænderne og krigsforbrydelser på samvittigheden, men det tror jeg også at de omkringliggende lande og oprørerne har. En mere nøgtern og mindre farvet fremstilling, hvad gavnet Informations hensigt og proklamerede vilje til at drage de ansvarlige til ansvar er ønskelig, og havde pyntet avisens kritiske journalistik meget.

Erik Boye, Gaderummet Regnbuen, Ole Arne Sejersen, Hans Aagaard, Flemming Berger, Arash Shahr, Stig Bøg, Niels Duus Nielsen og Sus johnsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hvorfor al denne virak omkring giftgas? Døden skal jo have en årsag.

Napalm er fx en tilladt måde at aflive mennesker på. Hvid fosfor er derimod forbudt, men da amerikanerne ikke har skrevet under på konventionen, der omhandler hvid fosfor, er det teknisk set ikke forbudt for dem at bruge denne form for kemisk krigsførelse, hvad de så selvfølgelig gør. Tøndebomber er også forbudt, og dem bruger Assads militær efter sigende af og til, men har Syrien skrevet under på den relevante konvention, der forbyder tøndebomber?

Af en eller anden grund tror jeg, at den store bekymring omkring brugen af giftgas skyldes, at det er noget, der kan sætte fantasien i sving hos alle os, der ikke er daglige deltagere i grusomhederne. Det kan ikke være sjovt langsomt at dø af indre blødninger efter at være blevet skudt i maven, men at skyde folk i maven er tilladt.

Konflikter løses ikke ved at fokusere på de midler, de stridende parter anvender, men kun ved at fokusere på årsagerne til konflikten.

Niels Duus Nielsen

Er min bemærkning er showstopper, eller er emnet uinteressant?

Hvorfor dog diskutere formelle distinktioner i måden at føre krig på, når også "tilladt" krigsførelse er utilladeligt grusomt?

Se fx denne korte artikel om "wound ballistics":

http://accessmedicine.mhmedical.com/Content.aspx?bookId=348&sectionId=40...

Eller denne lidt længere:

http://www.ciar.org/ttk/mbt/papers/misc/paper.x.small-arms.wounding-ball...

Eller denne om de mere menneskelige konsekvenser af, "what bullets do to bodies":

http://highline.huffingtonpost.com/articles/en/gun-violence/

Giftgaskrigen fra begge sider i Syrien runger underligt efter Irak krigen.
To fra det internationale team af eksperter, der var i Irak før krigen(Scott Ritter og Richard Lloyd), og som stoppede derefter, talte imod forfalskning af deres rapports konklusioner. Den enes hjem blev ransaget af FBI, den anden sat op af FBI muldvarp.
Måske fordi deres helt hæderlige undersøgelse og konklusioner, og dermed deres faglighed, blev tilsidesat i Irak, undersøger de nu Syrien. Både de fremlagte efterretninger(beviser) og de kilder i form af kort, billede, film rapporter mv. Og ikke er enige i forudsætningerne for konklusionerne. https://s3.amazonaws.com/s3.documentcloud.org/documents/1006045/possible...
De fleste er enige om at al_qaeda(hvem det så end er) har brugt giftgas 52 gange. Kemisk krig er hæsligt, men der ikke nogle ofre for krige som er særlige, fordi de tilfældigvis er på den ene side, selv om jeg sympatiserer med den unge mand og hans forfærdelige erfaringer.

Niels Nielsen

Fordi "nogen" slettede de forrige kommentar. de "passede ikke til emnet", og jeg er usikker på om dit også gør. ;) If you know what i mean.

Og nej det var ikke nogen af mine kommentar, men hvis jeg absolut skal sige noget, så :

"Assad must go", og hvis informationens mand, her Depp Mattock, bedst kan sikre sig en opholdstilladelse i dk ved at fremisttle sig selv som en "usandsynlig heldig" syrier, så fred være med det, giv ham asyl men så send de forbandede f16 fly afsted for at bombe hans familie og landsmænd :) Logikken er ikke til at tage fejl af.

Og for at komme tilbage til din kerne diskussion og pointe, der eksisterer en moralsk paradigme der får mennesker til at ikke kunne lide masseødelæggelsesvåben, og at vi skelner mellem dem og konventionelle våben. For mig er forskellen meget simpel og et spørgsmål om hvor meget det går ud over civile og ikke om typerne af våben. Jeg er godt klar over at staterne og deres militær udnytter vores forståelse og prøver at gøre det til et spørgsmål om typer,

Derudover har du da ret at krig er grim og man skal være ualmindelig umenneskelig for at advokere og arbejde for det. Og at for at undgå civile tab og for at komme krig til livs skal man da hellere fokusere på årsagerne til krigen, men vi er alle klar over at det ikke er informationens formål. At man nu vil fokusere skævt på denne kemiske angreb der tyder meget på at terroristerne aka Al nusra aka CIA aka Tyrkiets efterretningstjeneste aka saudiarabiske + qatari penge aka syriens "frie" hær, ville have danskerne til at sende de dejlige demokrati sående f16 fly afsted og nogle unge danske liv mod syrien for at bibeholde vestens aka amerikanernes imperie. :)

Nåh tilbage til følelsespornoen af den ukendte drengs lunger der gisper efter vejret og ergo må de resterende millioner af syrier åbenbart lide en bedrer skæbne ved at blive sprunget i små stykker af natos gode bomber.