Læsetid: 2 min.

Kina og Indien på kant i Himalaya

Et kinesisk vejprojekt i Himalaya-bjergene på grænsen til Bhutan har revet op i den gamle grænsekonflikt mellem Indien og Kina. Samtidig opruster Indien sin flåde for at kontrollere Kinas adgang til Det Indiske Ocean. En styrkeprøve mellem Asiens største stormagter er sat i gang
Før Modi tiltrådte som Indiens premierminister i 2014, var der høje forventninger til, at han ville bringe forholdet til Kina på ret køl. Det er ikke sket. Her ses han efter sin tiltrædelse sammen med præsident Xi Jinping.

 

Før Modi tiltrådte som Indiens premierminister i 2014, var der høje forventninger til, at han ville bringe forholdet til Kina på ret køl. Det er ikke sket. Her ses han efter sin tiltrædelse sammen med præsident Xi Jinping.

 

Manish Swarup

15. juli 2017

I næsten en måned har ubevæbnede kinesiske og indiske soldater forsøgt at presse hinanden tilbage fra hver side af grænsen mellem Kina og Bhutan ved Doklam-plateauet.

Striden begyndte, da kinesiske lastbiler bevogtet af soldater kørte ind i det omstridte område og gjorde klar til at bygge en ny vej. Både Bhutan og Indien mener, at området tilhører Bhutan. Mens Kina, der ikke har diplomatiske forbindelser med Bhutan, opfatter det som kinesisk territorium, skriver BBC.

Det kinesiske anlægsarbejde på plateauet har mødt modstand i Delhi, der har en stor geopolitisk interesse i området og ikke ønsker Kina for tæt på Indiens såkaldte ’kyllingehals’ — en 20 km bred passage, der forbinder det centrale Indien med de syv indiske stater i nordøst.

Som modtræk til det kinesiske anlægsarbejde i området sendte Indien i slutningen af juni forstærkninger til Bhutans militær. Derved bryder Indien med en grænseaftale fra 1890, der blev indgået mellem Kina og Storbritannien, lyder det fra Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Jens Thaarup Nyberg
David Zennaro og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Fra artiklen:

"Derved bryder Indien med en grænseaftale fra 1890, der blev indgået mellem Kina og Storbritannien, lyder det fra Kina."

Øh ... dengang var Kina et kejserrige, og kejseren - Kuang-Hsu - var kun 19 år gammel. Indien var også et kejserrige, og kejseren var Storbritanniens konge. Bhutan var en selvstændig stat, der årligt modtog 120.000 kr. fra England for at hindre indfald i Indien.

Men trods disse vanskeligheder, skulle man nok kunne finde de gamle papirer og aftaler i London, Delhi elle Beijing - og ellers må parterne søge hjælp til rigtig grænsedragning ved FN domstolen i Haag. Vi kan ikke have disse evindelige konflikter kørende.
Det gælder også i det Indiske Ocean

Flemming Berger, Hans Aagaard, Viggo Okholm og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Michael Kongstad Nielsen

Det ville være en god løsning med Haag, bortset fra at Kina ikke vil respektere deres afgørelser.