Læsetid: 4 min.

Krisen i Jerusalem handler ikke kun om metaldetektorer

Der er fortsat risiko for nye bølger af vold i Jerusalem over striden om palæstinensernes adgang til Al Aqsa-moskeen. Israel fjerner stærkt udskældte metaldetektorer, men det handler om meget mere end det, siger palæstinensisk menneskerettighedsaktivist. Det handler om palæstinensernes suverænitet over området
Israelske sikkerhedsstyrker satte i forrige uge metaldetektorer op ved området omkring moskéen al-Aqsa i Østjerusalem. Siden har muslimske palæstinensere nægtet at benytte dem, og i stedet bedt ude på gaderne omkring moskeen.

Israelske sikkerhedsstyrker satte i forrige uge metaldetektorer op ved området omkring moskéen al-Aqsa i Østjerusalem. Siden har muslimske palæstinensere nægtet at benytte dem, og i stedet bedt ude på gaderne omkring moskeen.

Oded Balilty

27. juli 2017

Demonstrationer fortsætter dagligt i Østjerusalem, efter den israelske regering har øget sikkerheden omkring den gamle by og Al Aqsa-moskeen.

Selv efter de israelske myndigheder er gået i gang med at nedtage nogle stærkt omdiskuterede metaldetektorer fortsætter palæstinenserne deres protester.

»Det drejer sig ikke om metaldetektorer. Jeg gentager, det handler ikke om metaldetektorer,« siger den palæstinensiske advokat og menneskerettighedsaktivist, Fady Khoury.

Metaldetektorer kan ikke begrænse palæstinensernes muligheder for at bede, som det ellers har været diskuteret, og det er palæstinensere godt klar over, siger Fady Khoury. Det handler i stedet om selve tilstedeværelse af Israel som besættelsesmagt, der bliver sat på spidsen, når myndighederne øger kontrollen på et helligt palæstinensisk sted:

»Det er et spørgsmål om national suverænitet.«

12 dage er der gået, siden nogle af de mest alvorlige sammenstød i Østjerusalem i nyere tid begyndte.

Den 14. juli åbnede tre unge palæstinensiske-israelske mænd ild mod det israelske politi, som holder vagt ved Al Aqsa-moskeen. To drusisk-israelske politibetjente blev dræbt i angrebet. Umiddelbart efter lukkede politiet moskeen i to dage; en handling der udløste vrede i hele den muslimske verden.

Bassam al-Halaq, en højtstående embedsmand af Awqaf, den islamiske myndighed med ansvaret for al-Aqsa-mosken, fortalte til Al-Jazeera, at israelsk politi gennemsøgte hele området, mens det var lukket. Han fortalte, at døre blev brudt ned, kamre blev gennemsøgt, låse brudt op.

»Kun tre Awqaf-medarbejdere var tilladt på stedet, herunder den ledende elektroingeniør,« sagde han.

I en udtalelse til The Times of Israel beskrev en talsmand for den tyrkiske regering lukningen af moskeen som »en forbrydelse mod menneskeheden, en forbrydelse mod religionsfrihed. En fuldstændig uacceptabel handling fra et menneskerettighedsperspektiv.«

Da området blev genåbnet den efterfølgende søndag, var der blevet installeret metaldetektorer ved indgangene til moskeen. Awqaf-myndighederne nægtede at benytte dem og opfordrede andre muslimer til at gøre det samme. Siden da har palæstinensere bedt ude på gaderne omkring moskeen.

Således bad tusindvis af palæstinensere sidste fredag over for en mur af stærkt bevæbnede israelske soldater og med snigskytter på tagene.

Al Haram Al Sharif eller Tempelbjerget

Al Haram al Sharif er det arabiske navn for Islams tredjehelligste område efter Mekka og Medina. Pladsen består af Al Aqsa-moskeen og den gyldne Klippehelligdom, som, man mener, markerer stedet hvor profeten Mohammed steg til himmels for at tale med Allah og vendte tilbage med Islams budskab.

Jøder bruger navnet Tempelbjerget om pladsen, som er det helligste sted i Jødedommen, og som, man mener, ligger oven på Det Andet Tempel, som blev ødelagt af babylonierne, da Jerusalem blev erobret. Man mener, at templet vil blive erstattet af et fremtidigt tredje tempel. Indtil vider er det forbudt for jøder at bede på Tempelbjerget bortset fra Grædemuren, som er det eneste levn fra det andet tempel.

Øget vold

I dagene siden den 14. juli har volden spredt sig til resten af Jerusalem og Vestbredden. En talsmand for palæstinensisk Røde Halvmåne angiver antallet af sårede til i nærheden af 400 mennesker. De sårede bliver anbragt på Al Makassed Hospitalet i At-Tur i Jerusalem.

Amnesty International rapporterer, at israelske soldater og politi stormede hospitalet to gange i løbet af sidste uge, angiveligt for at tilbageholde sårede, der har medvirket i ulovlige protester.

Øjenvidner på hospitalet fortæller om »absolut kaos« og læger, der bliver forhindret i at kunne behandle deres patienter. På de sociale medier er der flittigt blevet delt videoer og billeder af familiemedlemmer, der smugler de tilskadekomne ud af hospitalet, inden politiets ankomst.

»Det er dybt beklageligt, at de israelske styrker har fundet det nødvendigt at udføre voldelige angreb på Al-Makassed Hospitalet og chikanere og skræmme personale og patienter. Der findes ingen begrundelse for at forhindre læger i at passe på en kritisk såret patient,« siger Magdalena Mughrabi, der er vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika hos Amnesty International, ifølge organisationens hjemmeside. 

I Hebron på Vestbredden blev en 17-årig palæstinenser dræbt, og en anden ​​såret i et skudangreb udført af en bosætter. En anden ung palæstinenser blev skudt og dræbt af en uidentificeret israelsk borger nær Nablus, også på Vestbredden.

Et tredje sted på Vestbredden blev en Israelsk familie fredag aften angrebet af en palæstinensisk gerningsmand, der brød ind i deres bosættelse. Fire familiemedlemmer blev stukket ned, tre omkom.

Konsekvenser for de lokale

Nu venter beboere og butiksejere i Jerusalems gamle by på en tilbagevenden til normaltilstanden. Mange lever af turisme, som er blevet negativt påvirket af sammenstødene.

»Den gamle bys beboere ønsker blot, at man fjerner metaldetektorerne, så vi frit kan bede i Al Aqsa. Israels handlinger er ikke andet end en kollektiv straf og et øget pres på palæstinenserne for at tvinge os til at acceptere dette nye arrangement. Der har ikke været noget at lave i den gamle by. Hvis det fortsætter på denne måde, bliver jeg nødt til at lukke,« siger restaurantejer Tawfik Badrieh.

Den islamiske myndighed Awqaf har bedt om støtte fra resten af den muslimske verden og især Jordans Kong Abdullah til at presse den israelske regering til at vise tilbageholdenhed på Tempelpladsen.

Mandag annoncerede den israelske regering, at metaldetektorerne ville blive fjernet og erstattet med andre »højteknologiske« sikkerhedsforanstaltninger. Samtidig vil israelsk politi forstærke deres tilstedeværelse omkring det hellige område.

Israelske medier har tidligere rapporteret om, at alternativet til metaldetektorer er særlige sikkerhedskameraer, der kan spore skjulte objekter, skriver The Guardian.

Men palæstinenserne nægter fortsat alle former for israelsk overvågning.

Tirsdag sagde den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, i en tale, at han fortsat har sat den politiske koordinering med Israel i bero »medmindre alle foranstaltninger vender tilbage til, hvad de var før 14.juli,« skriver The Guardian.

Den seneste knivintifada blev netop udløst af lignende palæstinensiske bekymringer for, at Israel søgte at udvide kontrollen med det hellige område. Den anden intifada i 2000 blev udløst af et besøg på stedet af den daværende oppositionsleder Ariel Sharon.

Man forventer, at flere tusinde palæstinenser møder op ved næste fredagsbøn og fastholder deres boykot, så de beder uden for Al Aqsa-moskeen. Hvis ikke der findes en løsning inden da, er sandsynligheden for nye voldshandlinger stor.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Undskyld men var de 3 mænd ikke jordanske palæstinenser, der holdt vagt på pladsen, hvor Israels politi eller militær ikke efter aftaler har noget at gøre.
Hvorfor sætter Verdenssamfundet ikke hårdt ind over for Israel , når de vil trodse tidligere aftaler og tage magten over pladsen????

Karen Grue, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Jan August anbefalede denne kommentar

Hvornår konfronteres feks Det Jødiske Samfund med den israelske regerings ugerninger. Hvornår ser vi mange danske jøder tage afstand fra Israel i dag?
Når en ekstrem muslim, typisk kriminel taber, udfører terror konfronteres muslimer i Danmark for at de skal tage afstand. Og nogle gør det frivilligt.
Jeg er træt af, at der gælder andre principper for Israel og jøder -som oven i købet er så meget stærkere. Eller måske derfor.
PS. Israel er en atommagt.

Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Karlsen, Karen Grue, Niels Duus Nielsen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Er der forskel på at blive dræbt og at omkomme?
Artiklen beskriver hvorledes en palæstinænser bliver skudt og dræbt, mens en jødisk familie bliver stukket ned og omkommer !!!
Det er alt sammen mord udløst af religiøst vanvid. Må dette vanvid stoppe.

Dette handler ikke om religiøst vanvid, men om besættelse og undertrykkelse.
Israel har en kæmpe hær. Palæstinenserne er ubevæbnede.

Niels Jakobs

Hvordan kan Abbas på baggrund af mordene på 3 israelske politifolk på Himmelbjerget modsætte sig metaldetektorer? Palæstinensisk side ønsker tydeligt eskalationen og bigotte svulstigheder om menneskerettigheder samt appel til islamiske verdenssamfund desangående, ser jeg som et nødråb fra et selvstyres ukonstruktive kurs igennem årene, domineret af Hamad.

Viggo Okholm

Niels Jakobs:
Hvorfor skal israelerne have større rettigheder end palæstinenserne? Det omtalte mord er vist hævnet, men hvis Israel var det retssamfund, som jeg opfatter du synes, så var de palæstinensere blevet fanget og retsforfulgt hverken mere eller mindre. Hvad synes du om soldaternes angreb på bedende og bosætteres annektering af palæstinensiske familiers boliger? Vil du mene det er løgn og propaganda?