Nyhed
Læsetid: 7 min.

Larsen-ismassivet er brækket – for tredje gang!

Onsdag kl. 10.45 meddelte britiske klimaforskere, at et isbjerg næsten så stort som Sjælland er brækket af ved Antarktis. Det er tredje gang, et sådant sammenbrud rammer den berømte Larsen-ishylde mod syd. Ingen kan vide, om det skyldes global opvarmning – frygten er, at der nu er sat fart på en forstærket afsmeltning af den antarktiske is
Larsen C – opkaldt efter den norske hvalfanger Carl Anton Larsen – er en såkaldt ishylde med et samlet areal større end Danmark, der strækker sig ud i havet, men er fast forankret til Den Antarktiske Halvø

Larsen C – opkaldt efter den norske hvalfanger Carl Anton Larsen – er en såkaldt ishylde med et samlet areal større end Danmark, der strækker sig ud i havet, men er fast forankret til Den Antarktiske Halvø

NASA

Udland
13. juli 2017

»Ingen grund til panik.«

Sådan skrev den erfarne geofysiker og ekspert i polernes ismasser, professor Helen Fricker, Scripps Institution of Oceanography, i The Guardian den 23. juni.

Hun henviste til det af forskerne varslede kollaps af den enorme ismasse kaldet Larsen C på Den Antarktiske Halvø.

Kollapset skete onsdag klokken 10.45. Klimaforskerne ved det britiske Project MIDAS meddelte i et tweet, at Larsen C var brækket. En iskolos med en tykkelse på 190 meter og et areal på 5.800 kvadratkilometer – lidt mindre end Sjælland – har revet sig løs fra Larsen C-ismassivet og flyder nu frit i Weddellhavet nordvest for Antarktis.

Der er tale om en ismasse bestående af godt 1.000 billioner liter frossent vand. Det er ifølge professor Adrian Luckman fra Project MIDAS den tredjestørste ismasse, der har revet sig løs i målingernes historie.

»Vi har ventet denne begivenhed i måneder og er overraskede over, hvor lang tid det tog sprækken at bryde igenem de sidste få kilometer,« siger Adrian Luckman.

Hans kollega, glaciologen Martin O’Leary, Swansea University, siger:

»Skønt dette er en naturlig hændelse – vi har ikke identificeret noget link til menneskeskabte klimaændringer – så bringer dette ishylden i en meget sårbar situation. Dette er den længste tilbagetrækning af isfronten i målingernes historie. Vi vil meget omhyggeligt overvåge tegn på, at resten af ishylden bliver ustabil.«

iBureauet

iBureauet

Dramaet har været fulgt med spænding af klima- og polarforskere i flere år og af alverdens medier gennem de seneste uger. Larsen C – opkaldt efter den norske hvalfanger Carl Anton Larsen – er en såkaldt ishylde med et samlet areal større end Danmark, der strækker sig ud i havet, men er fast forankret til Den Antarktiske Halvø.

iBureauet

Helt tilbage i 2010 observerede forskerne en langsomt ekspanderende sprække – dengang 90 meter bred og godt 100 kilometer lang – mod syd i ishylden, men siden efteråret 2015 har sprækken udvidet sig mod nord med tiltagende hast. I december 2016 hang den truede ismasse fast i resten af Larsen C med kun 20 km ubrudt is, og i sidste måned tog processen for alvor fart med en forlængelse af den nu 200 kilometer lange sprække med 10 meter om dagen.

Lørdag var sprækken blot fem kilometer fra helt at afskære den truede ismasse, og onsdag skete bruddet så.

British Antarctic Survey har filmet sprækkedannelsen i Larsen C-ishylden:

 

Alle gode gange tre

Dramaet har bl.a. fanget opmærksomheden, fordi det nu er tredje gang, en gigantisk ismasse er knækket af Larsen-ishylden, der strækker sig over mere end 1.000 kilometer fra syd til nord og reelt består af flere adskilte ishylder: Larsen A, B, C og D.

Larsen A kollapsede i nogenlunde mediemæssig ubemærkethed i 1995, endskønt forskeren, der som den første opdagede sammenbruddet, den argentinske geolog Rodolfo del Valle, satte sig ned og græd, da han indså, hvad der foregik.

»Jeg følte en sorg, en smerte i hjertet ved tabet af et sted, der var blevet som et hjem for mig,« sagde den erfarne forsker efterfølgende.

Betydelig mere global opmærksomhed vakte det, da Larsen B, større i udstrækning og stabil gennem 10.000 år, brød sammen i februar-marts 2002.

»Vi vidste godt, at dét, der var tilbage, ville kollapse til sidst. Men hastigheden, hvormed det er sket, er forfærdende. Det er vanskeligt at tro på, at 500 milliarder ton iskappe er brudt sammen på mindre end en måned,« sagde dengang den britiske glaciolog David Vaughan, British Antarctic Survey.

Årsagen til bruddet i Larsen B, som frigjorde en ismasse godt halvt så stor som den, der nu har sluppet Larsen C, var ifølge klimaforskerne en række varme antarktiske somre med en ekstraordinær varm sommer i 2002. Smeltevandssøer på ishylden uddybede sprækker i isen og forcerede sammenbruddet.

»Gennem de seneste 50 år er Den Antarktiske Halvø blevet 2,5 grader varmere. Det er betydeligt hurtigere end den gennemsnitlige globale opvarmning,« bemærkede David Vaughan.

Til US Today sagde lørdag glaciologen Jonathan Kingslake fra Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, om Larsen A- og B-sammenbruddene, at »opvarmningen af Den Antarktiske Halvø er knyttet til menneskelig aktivitet, og den udløste formentlig kollapset af de to mere nordlige ishylder«.

Forskere uenige

Det er denne forhistorie i kombination med den øgede opmærksomhed om den fortsatte globale opvarmning, der har skabt den voldsomme medieinteresse om det dramatiske, aktuelle kollaps af Larsen C-ishylden.

Ifølge Helen Fricker er der imidlertid ikke observeret smeltevandssøer på Larsen C, svarende til på Larsen B, som en mulig forklaring relateret til global opvarmning. Til gengæld har Fricker og hendes kolleger i tidsskriftet Nature Geoscience rapporteret satellitbaserede målinger, der fortæller, at varmt havvand kan skabe kanaler på undersiden af Antarktis’ ishylder og dermed fremme sprækkedannelser nedefra.

Sådanne »kanaler kan dannes og ekspandere hurtigt som resultat af varmt havvands indtrængen, og de kan derved svække ishyldernes struktur og potentielt lede til hurtige tab fra ishylder i nogle områder«, skrev Helen Fricker og hendes kolleger i juli 2015 i den næsten profetiske tekst i Nature Geoscience.

Der foreligger dog ikke i dag dokumentation for, at dette er den faktiske årsag til det konkrete Larsen C-sammenbrud, og i sin aktuelle kommentar i The Guardian advarer geofysikeren mod overreaktioner i kølvandet på kollapset.

»Store kælvingshændelser som denne er normale processer i en sund iskappe, de har optrådt i årtier, århundreder, årtusinder – i cyklusser, der er længere end menneskers eller satellitters levetid,« skriver hun.

Helen Fricker forklarer, at når der løbende falder sne over Antarktis, så vokser isens tykkelse midt på det sydpolare kontinent. Det skaber et udadrettet pres, som naturligt fører til, at isen glider mod kysten, danner forankrede ishylder, der flyder på havet og med mellemrum kaster isbjerge – små som store – af sig.

NASA har lagt dette helt aktuelle satellit-foto på nettet – det viser, at bruddet nu er sket.

NASA har lagt dette helt aktuelle satellit-foto på nettet – det viser, at bruddet nu er sket.

NASA Earth Observatory

Klimaeksperter ved National Snow and Ice Data Center i USA skelner dog mellem den naturlige, løbende kælving af isbjerge og så sjældne, meget store sammenbrud som på Larsen-ishylderne. Og den af Fricker beskrevne naturlige mekanisme udelukker ikke, at menneskeskabt opvarmning af atmosfæren og havet kan forcere processen.

»Selvfølgelig skyldes dette det opvarmede klima på (den vestantarktiske) halvø,« mener en af Frickers kolleger, klimaforsker ved NASA med speciale i Antarktis, Eric Rignot, citeret i Washington Post.

Og både Rignot og Fricker har som flere andre forskere vist, at de senere årtiers stærke opvarmning ved Antarktis får ishyldernes løbende afsmeltning og massetab til at ske hastigere end før. Til National Geographic fortæller Helen Fricker, at massen af is, der årligt forsvinder fra alle de antarktiske ishylder, er 12-doblet i perioden 1994-2012. Og næsten hele dette massetab er sket i det sidste tiår, fra 2003-12.

»Der er grunde nok til bekymring,« medgiver hun i The Guardian med henvisning til ishyldernes massetab.

Men det berettiger altså ikke til at fastslå som en kendsgerning, at selve Larsen C-sammenbruddet er fremkaldt af den globale opvarmning, understreger hun.

Udvikling af sprækken i Larsen C frem til 6. juli, animation fra Project MIDAS, Swansea University:

 

Frit løb for smeltende gletschere?

Spørgsmålet er, hvad det betyder, at isbjerget bestående af 1.000 billioner liter frossent vand nu sejler rundt i Weddellhavet. Svaret er: i sig selv meget lidt.

For eftersom de forankrede ishylder består af is, der allerede rager ud i havet, så er det ikke ekstra vand, der tilføres verdenshavene, når et kæmpeisbjerg som det fra Larsen C frigjorte smelter. Det får ikke verdenshavene til at stige.

Problemet er det, der kan ske efterfølgende.

Larsen C fungerer – ligesom de langt større ishylder Ross Ice Shelf og Ronne-Filchner Ice Shelf – som barrierer for de bagvedliggende gletschere på det antarktiske fastland.

Som den arktiske klimaforsker, forskningsprofessor Jason Box, GEUS, forleden skrev i et tweet:

»Når ishylderne bryder sammen, flyder den bagvedliggende is lettere – det er som at trække proppen af en flaske champagne – det er bare ikke nogen fest.«

For hvis de smeltende gletschere får lettere adgang til havet, så er det ekstra is, der tilføres, og så stiger verdenshavene.

Eric Rignot er overbevist om, at gletschernes afsmeltning og tilførsel af vand til verdenshavene »vil accelerere med tiden«.

»Det kan godt være, man ikke bekymrer sig meget over det de kommende 30-40 år, men fra 2050 til 2100 kan situationen blive virkelig slem, og på det tidspunkt er det ikke længere relevant at lytte til klimaforskerne,« siger han til National Geographic.

Nærbillede af sprækken i Larsen C den 6. juli.

Nærbillede af sprækken i Larsen C den 6. juli.

Project Midas

Rignot er en af de forskere, der mener, at de store ismasser i området ved Ammundsenhavet i det vestlige Antarktis har indledt en irreversibel afsmeltningsproces som følge af den globale opvarmning. Det kan i sig selv føre til en stigning i verdenshavene på én meter, og hvis det udløser, at resten af det bagvedliggende Vestantarktis begynder at smelte og strømme ud i havet, så handler det om yderligere tre-fem meters irreversibel stigning på den anden side af 2100. Til det skal man lægge havstigningerne som følge af afsmeltningen fra Grønlands indlandsis og smeltende gletschere andre steder i verden.

http://www.resilience.org/stories/2017-01-26/antarctic-tipping-points-for-a-multi-metre-sea-level-rise/

Vi kan ikke vide, om sammenbruddet af Larsen C er en naturlig hændelse. Eller om de forudgående sammenbrud af Larsen A og B samt af den såkaldte Wordie ishylde på halvøens vestside også er det. Vi kan heller ikke vide, om Larsen-sammenbruddet nu fortsætter, og om ismasserne på det antarktiske fastland begynder at glide mod verdenshavet med stigende hast.

Men det er måske selve pointen. Godt nok skal vi ikke trykke på alarmknappen over denne enkeltbegivenhed, men der er grunde nok til bekymring, noterede Helen Fricker for et par uger siden.

Det knager og brager i Antarktis, og ingen er tjent med blot at se til og krydse fingre for, at menneskehedens udledning af drivhusgasser og opvarmning af atmosfæren ikke accelererer processen hinsides the point of no return.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Næppe nok til at DR vil tage de næste 30 bolig-, have- og kagebageprogrammer af. Og Tour'en fortsætter som intet var hændt.
Medierne vil hellere lege med på DF's sidste gentagen forslag: Forbud mod burkaer, 4 års fængsel til de, der demonstrerer mod tvangsudsendelser af asylansøgere osv.
Om så Antarktis brød definitivt sammen over nigth så ville livet gå videre.

søren ploug, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Allan Stampe Kristiansen, Finn Egelund, Torben Skov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

I direkte sammenhæng med denne begivenhed:

Politisk forbrugsdrevet økonomisk vækst og massemord i kølvandet, en forbrydelse imod menneskeligheden.

"European states have progressively turned their backs on a search and rescue strategy that was reducing mortality at sea in favour of one that has seen thousands drown.

Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International

Link: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/07/central-mediterranean-dea...

On the brink: Sixth mass extinction 'that will eradicate 75% of life on Earth is drawing closer'

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1362454/Earth-heading-six...

Branding.
Is-klumpen burde døbes om til ’Trump’ – så kunne det være nyheden ville vække større opsigt … ;-)

Philip B. Johnsen

Den samlede bedste verificeret globale forskning er enig om, at klimaforandringerne og den 100 gange accelerert udryddelsen af dyrearter, er menneskeskabt.

Det politiske ansvar for ikke at beskytte befolkningen, med denne viden, er landsforræderi og bør straffes.

PS. Befolkningen manglende infrmation om fakta, afspejles og belyser, det politiske landsforræderi.

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Forskning og fakta.

Det er tydeligvis ikke gået op for danskerne, at vi er truet på vores eksistens, hvilket tydeligvis hænger tæt sammen med, at på målt udledning af CO2 pr indbygger er vi i Danmark i problemets kerne, hvilket politikerne ikke vil tale om og ikke er interesseret i at handle på.

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Såkalt klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Nu i dag hvor nedbørsmængder i Danmark for en måned oftere kommer på en dag og vi har afsmeltning af ismasserne på polerne, der vil give ekstreme havvandsstigninger, så er dagene nu talte for dette lille flade land som vi har kendt det, langt tidligere end nogen kunne forstille sig for få år siden.

Fakta om de menneskeskabte klimaforandringer og påvirkningen af alle danskeres liv, men med acceleration af afsmeltningen af isen på polerne skal i de kommende artiklers tidshorisont fremskrives kraftigt. MEGET KRAFTIGT!

FN’s klimapanel IPCC og DMI beskriver et tydeligt billede af, hvad man kan forvente de klimamæssige udfordringer bliver de kommende årtier.

Denne rapport analyserer hovedbudskaberne fra delrapport 2 i den 5. hovedrapport fra FN’s klimapanel IPCC med fokus på, effekter, klimatilpasning og sårbarhed med særligt focus på Danmark.

Fra link:
"Oversvømmelser i Europa vil påvirke flere personer, og materielle tab vil blive to- eller tredoblet inden 2080. Den forøgede ekstremnedbør vil resultere i forøget jorderosion og transport af bl.a. fosfor, som derfor i stigende grad udvaskes til vandmiljøet."

Link: http://naturstyrelsen.dk/media/129289/analyse-af-ipcc-delrapport-2-effek...

DMI lever supplerende data til klimaudviklingen i Danmark de seneste knap 150 år, er nedbøren i Danmark steget 20-25 procent, dette viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI mf.

Fra link:
"Professor Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet, én af Danmarks førende eksperter i vandløb og vådområder, er ikke i tvivl.

- Der vil blive mere sump i Danmark, blandt andet fordi jorden langs åer og søer mange steder er sunket. Nogle steder med 30 centimeter, andre steder med op til halvanden meter, siger han til Jyllands-Posten og mener ikke, at udviklingen ikke står til at ændre.

Seniorrådgiver Hans Jørgen Henriksen fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, er enig i, at Danmark står foran store forandringer.

- Det ændrede klima vil få stor betydning, fordi mere nedbør hæver vores grundvand, hvilket fører til, at områder vil blive omdannet til sump. Undersøgelser viser, at grundvandet mange steder allerede er steget med cirka en halv meter de seneste fire-fem år.

- Nogle klimamodeller over fremtidens klima viser, at grundvandet kan stige med op til fem meter nogle steder. Det vil føre til markante ændringer ikke mindst for mange landmænd, siger Hans Jørgen Henriksen til Jyllands-Posten.
Link: http://www.b.dk/nationalt/danmark-er-ved-at-blive-oversvoemmet

UN/FN estimer at de menneskeskabte klimaforandringer vil resultere i 200-250 millioner klimaflygtninge i verden de kommende få årtier.

I Danmark måles og medregnes ikke i klimaregnskabet for CO2 udledning, fufttrafik, transport med skib og de vare vi forbruger i Danmark, men ikke fremstiller i Danmark.

Her er et eksempel på vare vi forbruger, men ikke er en del af klimaregnskabet.

Fra link:
Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Samtidig bliver foderet produceret med sprøjtemidler, der er forbudt i EU. En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser. Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

"Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge."
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Going Beyond "Dangerous" Climate Change
Speaker: Professor Kevin Anderson
Chair: Professor Tim Dyson
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Fra link.
"Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie- og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå,« siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
Link: http://ing.dk/artikel/olieindustrien-betaler-danske-universiteter-finde-...

Fakta om dansk CO2 udledning.

Fra link: Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS.

"Danmark har forpligtet sig til ambitiøse mål for at begrænse udledningen af drivhusgasser. Og målt på udledningen af CO2 fra dansk produktion går det fremad. Men dette mål medtager alene CO2 fra produktion inden for Danmarks grænser og måler dermed ikke CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. En væsentlig begrænsning i det produktionsbaserede mål er, at udledninger, der er knyttet til vareimport, ikke medregnes.

Med forskningsmidler fra Rockwool Fonden har Centre for Economic and Business Research (CEBR) på CBS nu undersøgt, hvad det betyder for målopfyldelsen, hvis man opgør CO2-belastningen fra det samlede danske forbrug. Analysen viser, at Danmarks forbrugsbaserede årlige CO2-udledning siden 1996 har været op til 18 procent højere, end det traditionelle CO2-regnskab indikerer."

Link: http://www.rockwoolfonden.dk/app/uploads/2015/12/Faktaark_CO2-udledning-...

Danmark ligger officielt på en CO2 udlednings liste på en 13.-plads, men det er fup og svindel.

Fortællingen om kapitalisme og liberalisering drevet af den økonomisk forbrugsdrevet vækst, har ikke givet mening siden 1896, da Svante Arrhenius (1859-1927) beskrev den menneskeskabte globale opvarmning ved afbrænding af kul, olie og gas.
Read more: http://www.lenntech.com/greenhouse-effect/global-warming-history.htm#ixz...

Kim Houmøller, Marianne Borgvardt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Så længe at der stadig kommer vand ud hanenerne, når alle politikerne, medier folk og erhvervsrepræsentanter, står i kø for at vaske hænder, når det endeligt går op for folk, at de er blevet misinformeret og holdt hen i årtier, ja så tror de nok , at det nok skal gå.

Men det gør det ikke !

Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Borgvardt, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Mads Kjærgård, Arne Lund og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Konsekvensen af at Folketinget lyver om den samlede videnskabs forhåndenværende verificeret data og konklusioner, for fremskaffelse af forbrugsdrevet økonomisk vækst, har uoverskuelige konsekvenser for alle danskere.
Jeg vil anbefale alle ser 'Going Beyond "Dangerous" Climate Change', der giver en kraftig indikation af, hvem denne kriminalitetens bagmænd er foruden de Folkevalgte politikere.

Link:
Going Beyond "Dangerous" Climate Change
Speaker: Professor Kevin Anderson
Chair: Professor Tim Dyson
Link: https://m.youtube.com/watch?v=-T22A7mvJoc

Eva Schwanenflügel og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Næste indslag i nyheder var, at man ville bygge en enorm kunstig ø ovre i Esbjerg. Men så er det jo også kun velhaverne, der kan se vandet stige! ;-)

Ole Jørgensen

Really, man må gerne kalde store grupper af mennesker for "landsforrædere" på informations debat-sider ? Må man også komme med generaliserende kommentarer om div folkegrupper og religioner ?

Eva Schwanenflügel

Når den sidste rest af Danmark er ved at drukne, står Martin Henriksen på Himmelbjerget med Dannebrogsflag og grænsebomme.

Mads Kjærgård

Man skal nok ikke overlade klimaproblemerne til Martin Henriksen, men det er desværre vel det, de fleste danskere har gjort!

Eva Schwanenflügel og Christoffer Pedersen anbefalede denne kommentar
Christoffer Pedersen

Eva Schwanenflugel: Og hvis den lidt platte linje skal følges, så står der en gruppe venligboere mellem Martin Henriksen og grænsebommen....Men vandstanden påvirkes nok ikke af nogen af dem.

Eva Schwanenflügel

Det er præcis min pointe, Christoffer Pedersen ;-)