Læsetid: 9 min.

Mestergartner: Vi skal altid give mere tilbage til naturen, end vi tager fra den

Hvis man rigtigt vil forstå naturen, skal man gribe hakkejernet og komme ud i haven, siger mestergartner Juaquin Hershman. Fundamentet for vores liv gemmer sig i nogle få skrøbelige tommer jord. Selv har Hershman gennem 40 år indsamlet frø. ’Frøet. Manifestationen af liv. Alt er inde i denne lillebitte livmoder’
Hvis man rigtigt vil forstå naturen, skal man gribe hakkejernet og komme ud i haven, siger mestergartner Juaquin Hershman. Fundamentet for vores liv gemmer sig i nogle få skrøbelige tommer jord. Selv har Hershman gennem 40 år indsamlet frø. ’Frøet. Manifestationen af liv. Alt er inde i denne lillebitte livmoder’

Mia Mottelson

26. juli 2017

SAN DIEGO – Klokken er 12 middag, solen bager fra en skyfri himmel, og der er – bortset fra cikadernes evindelige summen – stille i dalen, hvor vi befinder os. Ikke som for nogle timer tidligere, da vi ankom til et inferno af lyde fra fugle, insekter og mange andre dyr i det frodige område.

»Det er naturen, der går i dvale midt på dagen, når det er så varmt. Det er tørt, der er ingen vand, og der er ingen myrer, der kommer med fugt nu. Alt i naturen slapper af, også planterne,« siger Juaquin Hershman og viser, hvordan bladene på en busk har trukket sig sammen for at beskytte sig mod solen og varmen. »Naturen regulerer sig selv.«

76-årige Juaquin Hershman er gartner og i færd med at anlægge en have for en kendt californisk kunstner og arkitekt på et landsted i bjergene nordøst for San Diego, Californien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ditte Trolle
 • ingemaje lange
 • Eva Schwanenflügel
 • Jørn Andersen
 • David Zennaro
 • Erik Karlsen
 • Peter Knap
Ditte Trolle, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Jørn Andersen, David Zennaro, Erik Karlsen og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ditte Trolle

Kunne virkelig godt tænke mig et agurketræ... Har aldrig set dem vokse på andet end etårige slyngplanter :)
Før industrialiseringen og flytningen til byerne vidste folk jo godt, at kompostering og dermed recirkuleringen af de organiske stoffer (inkl. menneskelort) var afgørende for, at man kunne dyrke noget - særlig på de magre jorde. Dejligt, hvis denne viden får fodfæste igen.

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Jørn Andersen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Efter opfindelsen af pesticider blev brug af kompost i mange år betragtet som gammeldags og uøkonomisk"

Skulle der ikke have stået "Efter opfindelsen af kunstgødningen...."? Det er jo kunstgødningen, som "overflødiggør" komposten, og ikke pesticiderne.

Poul Sørensen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, David Zennaro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Poul Sørensen

Personligt har jeg aldrig rigtigt kunne forlige mig med at naturen gror i råddenskab og lort og har altid fundet kunstgødning mere sympatisk, det giver også færre fluer.... hestepærer og fluesuppe får mig til at føle mig tættere på naturen end jeg har lyst til.

ingemaje lange

fin artikel om vigtigt emne. Det ville også være dejligt at slippe for det ugræs, der har sneget sig ind i det danske sprog i form af "vi gror gulerødder". Nej vi DYRKER GULERØDDER og gør vi det godt, så vokser de, Det andet er en unødvendig anglicisme, som bør undgås af bevidste sprogbrugere som journalister.

Rolf Andersen, Lillian Larsen og Helle Lorenzen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Som opvokset på et husmandssted og en periode som landmand og en mor der dyrkede haven, så er det vel spændende læsning og dog?
I min optik meget frelst og en smule overskruet, men selvfølgelig skal vi respektere vores jord og organismer og være bevidst om kredsløbet i alle liv og være klar over konsekvenser når mennesket i sit begær risikerer at ødelægge det, det begærer.

Rolf Andersen

Så vidt jeg husker, så er det planter der gror - og så er der muligvis mennesker, der dyrker planter, så planterne kan gro.

Jeg synes der er en udbredt misforståelse mellem de to begreber: gro/dyrke ;)