Note
Læsetid: 2 min.

Mistillidsvotum mod tre ministre i den svenske regering

Den svenske regering befinder sig i en historisk krise, efter at oppositionen kræver tre ministres afgang. Konsekvensen kan blive at hele regeringen må gå af
Sveriges statsminister, Stefan Löfven. 

Sveriges statsminister, Stefan Löfven. 

Patrik Österberg

Udland
27. juli 2017

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), indkaldte onsdag eftermiddag sine ministre til krisemøde i Stockholm. Det skete, efter at Alliansen, der består af de fire oppositionspartier Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna, onsdag morgen meddelte, at de kræver, at infrastrukturminister Anna Johansson, forsvarsminister Peter Hultqvist og indenrigsminister Anders Ygeman går af som konsekvens af den såkaldte IT-skandale.

Først på aftenen meddeltes det fra statsministeriet, at Stefan Löfven vil lede et pressemøde torsdag kl 10. Kilder siger til SVT, at der er en reel risiko for, at hele regeringen går af.

Den svenske regering har i denne uge været stærkt kritiseret for måden, hvorpå de har håndteret IT-skandalen i den svenske Transportstyrelse. It-skandalen, der har udløst krisen, har sit udspring i 2015, da den svenske transportstyrelse lod firmaet IBM overtage it-driften.

For at udliciteringen kunne ske hurtigt, blev en række bestemmelser i den svenske datalov tilsidesat, og Transportstyrelsen gav østeuropæiske it-teknikere uden sikkerhedsgodkendelse uhindret adgang til en stor mængde ekstremt følsomme data om svenske statsborgere.

Ifølge Expressen drejer det sig om registre over svenske jagerpiloters private adresser, lister med militære køretøjer samt data, der gør det muligt at identificere Sveriges hemmelige agenter hos politiet, sikkerhedstjenesten Säpo og militæret.

Ifølge Dagens Nyheter kan lækagen også have ødelagt flere års arbejde med at opbygge skjulte identiteter for f.eks. voldsofre og politiets informanter.

Mandag indrømmede den svenske statsminister på et pressemøde, at han har kendt til skandalen siden januar, men undlod altså at fortælle offentligheden om det. Ud over infrastrukturministeren, Anna Johansson, har også indenrigsminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist ifølge SVT kendt til sagen, endnu før det kom til statsministerens kendskab.

Det er disse tre, der nu står over for et mistillidsvotum. Hverken Riksdagen eller befolkningen blev orienteret om lækket før 6. juli 2017, da Transportstyrelsens nu afsatte generaldirektør Maria Ågren blev tildelt en bøde for at bryde reglerne om håndtering af persondata.

Det er aldrig før sket i svensk politik, at der bliver fremsat mistillidsvotum mod tre ministre på samme tid. Flere eksperter påpeger over for det svenske nyhedsbureau, TT, at sagen er uden sidestykke i landets historie.

»Der er ingen andre historiske eksempler i svensk politik at falde tilbage på,« siger Jonas Hinnfors, professor i statskundskab ved universitetet i Göteborg, til TT. 

»Stefan Löfvens regering befinder sig i en dyb krise,« fortsætter han.

Alliansen siger til flere medier, at de står klar til at overtage regeringsansvaret om nødvendigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ivan Breinholt Leth

Man kunne ønske, at flere regeringer ville blive tvunget til at gå af pga. hovedløse udliciteringer. Skiftende svenske regeringer har været så ivrige efter at lade markedskræfterne råde, at de er ved at forvandle det svenske velfærdssamfund til et privatiseret helvede.

Anne Eriksen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar