Læsetid: 9 min.

Når en ulv skider i Yellowstone, begynder floderne at bugte sig anderledes

Kloden er som et spindelvæv af levende organismer, dyr og planter, der er indbyrdes forbundet med hinanden på kryds og tværs på måder, som vi ved meget lidt om. Det er en af årsagerne til, at vi har svært ved at forudsige, hvad klimaforandringerne i sidste ende vil få af konsekvenser
Ulve bliver betraget som økosystemingeniører. Da gråulven blev sat tilbage i Yellowstone National Park i 1995, satte den gang i en såkaldt trofisk kaskade, hvor hele fødekæden blev påvirket. Ulvene var skyld i, at kronhjortene ikke altid stod og græssede på de samme steder, men hele tiden bevægede sig rundt i nationalparken. Dermed fik blandt andet pile- og poppeltræer lov til at vokse sig store igen, og med træerne kom fuglene tilbage til de områder, som kronhjortene tidligere havde hærget. Der kom flere bjørne, fordi der var flere træer med bær på, og der kom ikke mindst flere bævere, som er afhængige af piletræerne.

Ulve bliver betraget som økosystemingeniører. Da gråulven blev sat tilbage i Yellowstone National Park i 1995, satte den gang i en såkaldt trofisk kaskade, hvor hele fødekæden blev påvirket. Ulvene var skyld i, at kronhjortene ikke altid stod og græssede på de samme steder, men hele tiden bevægede sig rundt i nationalparken. Dermed fik blandt andet pile- og poppeltræer lov til at vokse sig store igen, og med træerne kom fuglene tilbage til de områder, som kronhjortene tidligere havde hærget. Der kom flere bjørne, fordi der var flere træer med bær på, og der kom ikke mindst flere bævere, som er afhængige af piletræerne.

Lassi Rautiainen

13. juli 2017

Da den sidste ulv i Yellowstone National Park i USA blev nedlagt af jægere i 1930’erne, fik det store konsekvenser for parkens økosystem. Hvor store, opdagede parkens biologer først, da de satte gråulven tilbage i parken i 1995.

Rewilding-projektet med ulvene fik enorme konsekvenser for hele parkens økosystem. Vegetationen ændrede sig, bæverne kom tilbage, og selv floderne endte med at skifte form.

»Det var som at kaste en sten ned ad en bjergskråning, hvor forholdene lige præcis var sådan, at stenen ville udløse en lavine af forandringer,« fortæller Doug Smith, den ansvarlige biolog for Yellowstone Wolf Project på parkens hjemmeside.

Hvis en enkelt art som ulven kan være så vigtig, hvad betyder det så for biosfæren, for summen af alle økosystemer, at der udryddes 150-200 plante- og dyrearter om dagen? Det helt korte svar er, at det ved vi meget lidt om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bo Stefan Nielsen
 • Dina Hald
 • Morten Hillgaard
 • Roselille Pedersen
 • Robert Ørsted-Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Erik Nissen
 • Torben Bruhn Andersen
 • Anders Graae
 • Palle Yndal-Olsen
 • Alvin Jensen
 • Torben K L Jensen
 • Jørn Vilvig
 • Jesper Eskelund
 • Kristen Carsten Munk
 • Jens Wolff
 • Lise Lotte Rahbek
 • Bjarne Jensen
 • Kurt Nielsen
 • ulrik mortensen
 • Torsten Jacobsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Nielsen
 • ingemaje lange
Bo Stefan Nielsen, Dina Hald, Morten Hillgaard, Roselille Pedersen, Robert Ørsted-Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Nissen, Torben Bruhn Andersen, Anders Graae, Palle Yndal-Olsen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Jørn Vilvig, Jesper Eskelund, Kristen Carsten Munk, Jens Wolff, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Jensen, Kurt Nielsen, ulrik mortensen, Torsten Jacobsen, Eva Schwanenflügel, Niels Nielsen og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Martens

system dynamics er det forskningsfelt, der ser på systemer, det være sig naturlige eller sociale som sammensatte af positive og negative feedback loops, som skal forstås som loops, der enten forstærker en proces eller balancerer en fremadadskridende proces. Systemer er summen af forskellige loops der påvirker hinanden. Afhængigt af omstændighederne er enten den ene eller den anden loop systemkontrollerende på et givent tidspunkt. En god og nemt læselig indføring i disciplinen system tænkning er bogen Thinking in systems, skrevet af Donella Meadows, en af forfatterne bag Rom rapporten grænser for vækst fra 1972.

Flemming Berger, Alvin Jensen, Charlotte Ardal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi har ikke "et miljømæssigt råderum", som Esben Lobby Larsen så malende har udtrykt sin enorme uvidenhed. Vi kan ikke bare poste roundup ud på markerne i tonsvis, lade spøgelsesnet og plastik drive rundt i oceanerne som kæmpe øer, flyve og sejle jorden rundt i 80 dage om året med fossile brændstoffer, og ikke bare "regulere, (læs: udrydde), alle de dyr vi ikke bryder os om eller er bange for.

Christian Nymark, Henrik L Nielsen, Bo Stefan Nielsen, Sus johnsen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Anders Graae, Flemming Berger, Helene Kristensen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Søs Dalgaard Jensen, Charlotte Ardal, Jens Falkenberg, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Jeg har nogen forbehold til artiklen.
1) Ulvens forsvarere vil sige snart sagt alt for at ulven får lov til, at blive miljøet og det gælder både i Danmark, Sverige, Tyskland, USA Spanien eller hvor som helst i verden.... det er den samme sang alle steder "ulven gør naturen til et paradis" ..... på den måde dækker ulve tilhængerne over de mange får, kalve m.m. der bliver flået levende af ulvene.
- En ulve tilhænger vil videre give en hvilken som helst løgn videre og pynte på den.

Det er også interessant at artiklen intet indeholder om alt den skade som bæverne gør i naturen.

- Det sagt, så vil jeg sige, at vi har et kollosalt problem når det gælder fiskeri, hvor vi bare har fisket løs uden noget hensyn til strukturen i fødekæderne - på den positive side kan det i den sammenhæng nævnes, at så længe fiskerne overholder deres kvoter, så kan vi stadig bringe de store bestande af fisk tilbage, men vi skal nok til at tænke os noget mere om.

Kurt Nielsen

Poul Solrart Sørensen

'1) Ulvens forsvarere vil sige snart sagt alt for at ulven får lov til, at blive miljøet'.

Ja, det gælder da heldigvis ikke de, der har det modsatte syn(d)spunkt.

Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Bjarne Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Jensen

For at begrænse den tiltagende ørkenspredning lod Allan Savory 40.000 (!) elefanter slagte.
Det virkede ikke.
Efter en længere tænkepause gik han over til at hjælpe naturen på dens egne præmisser: https://youtu.be/vpTHi7O66pI

Sus johnsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Alvin Jensen, Torben K L Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Kurt Nielsen
Jeg syntes også der skal være plads til ulve, men det skal være i områder hvor der er plads som i Norge og Sverige. Jeg syntes heller ikke der skal være vilde elefanter i Nairobi selvom jeg syntes der skal være plads til vilde elefanter i Afrika.

Lise Lotte Rahbek

Lad os nu se hvad der sker, der hvor ulvene har slået sig ned.
Det kan dårligt blive værre end der, hvor menneskene har slået sig ned. Nemlig overalt.

Bjarne Jensen, Henrik L Nielsen, Sus johnsen, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Kurt Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Charlotte Ardal, Torben Skov, Jens Falkenberg, Niels Nielsen og Jens Wolff anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Kim Houmøller
Tjah.. Ulvene vil vel næppe rende rundt på befærdede veje. I så fald er de hurtigt fortid.

Henrik Brøndum

Skønt at der er noget der ikke kan computersimuleres.

Eva Schwanenflügel, Niels Nielsen, Steffen Gliese, Flemming Berger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo dejligt afslørende for naturvidenskabens 'videnskabelighed', at man simpelthen ikke gider at beskæftige sig med de hele systemer. Så meget for den objektivitet.

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Kurt Nielsen og Søs Dalgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Steffen Gliese; - 18:20
Det gør de også, gider beskæftige sig med systemer - geologi, biologi, meteorologi sammenføjet i økologien.

Søs Dalgaard Jensen

Der er godt nok mange ubegavet kommentarer om venstrefløj, ulveelskere og romantiseret natursyn samt meget irrationel angst for et dyr i naturen. Den havde jeg ikke set komme i kommentarfeltet på Information.

Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel, Niels Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Roselille Pedersen, Peer Bentzen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Kurt Nielsen, Torben Bruhn Andersen og Jørn Vilvig anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Søs Dalgaard Jensen

Din rationelle, uromantiske, saglige Informationskommentarværdige kommentar kan stå lige her neden under mit indlæg. Bare gi den gas. :-)

Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Kurt Nielsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Bruhn Andersen

Uvidenhed skaber frygt. Det er nok de færreste af informations læsere der har boet i områder med ulve. Jeg har boet i den nordlige del af Minnesota og rejst meget rundt i Canadas vildmark. Jeg har hørt ulvene hyle, men kun set dem ganske få gange, da de er meget sky af natur.
Men klart, uvidende politikere og medierne blæser det ud af proportion, og en del af befolkningen falder for det.

Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Ole Frank og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Naturen det billige og indviklede skidt. Lad nu bare os mennesker om at udnytte og bestemme så skal det nok gå fint

Steffen Gliese

Jeg tror, Hans Martens, at det er nogle systemer end dem, teorien opbygger for at kunne håndtere kompleksitet. Her er der snarere tale om egentlige studier af tingenes beskaffenhed, samhørighed og faktiske påvirkning, ikke stykkevist og delt, men som en samlet organisme, som vi jo faktisk forlængst har givet et navn, nemlig biosfæren.
Her er der brug for at komme ud af den teoretiske tænkeklokke, der for tiden er så tillukket, at man kan finde videnskabsmænd, der argumenterer imod det i naturen forekommende med det argument, at de ikke passer med de forstandige teorier, især Darwin opkastede. Jeg får grineflip, når videnskaben vil gøre sig til dommer over, hvordan virkeligheden skal te sig for at leve op til rene modelfremstillinger. Darwin tog fejl naturen er ikke ren mekanik, og dyr lever ikke kun for at overleve. Det burde han iøvrigt om nogen have sagt sig selv, da jo også mennesker har overskredet en grænse fra netop blot at være drift og instinkt. det er vel ikke for meget forlangt af de øvrige arter, hvis de også tog sig lidt smmen og bestræbte sig på at komme videre.

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Allan Stampe Kristiansen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Yellowstone gråulven udgør en fremragende historie - skade er at danmark er stærkt overbefolket - der er ikke klængere nogen vild natur noge4t sted - selv skove er velfriserede plantage. Men ulvens komme er da et lyspunkt - ikke mindst hvis den kan nedskære og kontrollere antallet af den slags naive tåber der mener at jagt skal forbydes men at grise på stal og penicilin er sundt og er godt.

Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Peer Bentzen

Først bliver man i elendigt humør af at læse om artsudryddelser og menneskelig idioti i forhold til naturen oppe i artiklen.

Dernæst ryger det, altså humøret, for alvor ned under nulpunktet ved mødet med den helt igennem tåbelige gang ævl i kommentarsporet bagefter… (Jaja, inklusiv denne. Så I behøver ikke give mig igen.)

Hans Martens

til steffen Gliese
jeg er helt enig, det er netop ideen med system dynamics tænkning, hvilket du ville vide hvis du læste den anbefalede bog af Donella Meadows, eller tilsvarende...

Poul Solrart Sørensen

Lise Lotte Rahbek
Den dag en ulv tager et barn og æder, så er det værre end det vi mennesker gør...

@ Robert Ørsted-Jensen
" - den slags naive tåber der mener at jagt skal forbydes men at grise på stal og penicilin er sundt og er godt."
SELVFØLGELIG skal jagt da forbydes, eller i det mindste reduceres væsentligt i (fædre)landet med verdens højeste jagttryk! OG SELVFØLGELIG skal grisene da ud af staldene og have frie gode liv uden penicillin! Dyr har - efter min mening - krav på respektfuld, empatisk og værdig behandling, men jeg medgiver - en stor mundfuld for homo sapiens.

Lise Lotte Rahbek

Poul Solrart
Jeg accepterer din indstilling, men jeg er ikke enig.
Hver evige eneste dag, over hele kloden, tager mennesker dyrenes unger og spiser dem, slår dem ihjel i væmmelse eller piner dem dem i tankeløs ligegyldighed.
Hvad ulvene gør i Danmark i fremtiden - det har vi endnu tilgode at opleve.

Poul Solrart Sørensen

Lise Lotte Rahbek
Two wrongs don't make a right... Jeg man skal se helt nøgternt på alt det der kan gå galt i et lille land som Danmark.... hvis man skal skrue tiden tilbage, så skal man nok også se hele billedet og folk hadede ulven og alle de stakkeles dyr som ulven kaster sig over.... syntes også det er i orden med alle de vilde hunde der går efter dådyr. I forbindelse med ulvene er det kommet frem at vilde hunde også nedlægger vildt... fordi vi har køer i en stald, så skal vildehunde have lov at skam bide vildt og blodtørstige ulve dræbe får i blodrus...

Eva Schwanenflügel

Poul, din ægte bekymring skinner tydeligt igennem. Men den er altså helt overdrevet. WWF, Verdensnaturfonden, har i mange år arbejdet med at sikre får og kvæg med såkaldte ulvehegn, og det virker. Landmændene kan søge EU-støtte til at oprette disse hegn. Derudover mener jeg, at de burde kompenseres fra staten, når en ulv dræber får eller kvæg.
Som du selv er inde på, bliver der også dræbt mange dyr af løse hunde, som du så kalder vildhunde, underligt, for de findes ikke i Danmark. Det er mennesker, der ikke er deres ansvar bevidst om at holde deres hunde i snor, du burde bebrejde.
I hele Europa, og i USA, er der ikke rapporteret et eneste angreb på mennesker i mange år. Hvor der har fundet angreb sted før i tiden, har det altid været pga rabies, når ulven har været syg. Men rabies findes heller ikke i Danmark.
Ulve regulerer sin egen population meget effektivt, den flok vi ser med 8 ulvehvalpe vil meget snart være nede på 6. Gevinsten ved ulve er så stor for naturen, at de burde få en chance.
Politikerne ved også godt, at vi er forpligtiget til at understøtte biodiversitet, og beskytte ulven, indtil populationen er stabil. At tale om at regulere bestanden allerede nu er spin og spil for galleriet.
Den nuværende lovgivning tillader nedskydning af ulve der kommer for tæt på beboelse, eller opfører sig truende.
Håber dette beroliger dig :-)

Robert Ørsted-Jensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Poul Solrart Sørensen

Hej Eva Schwanenflügel
Jeg kan desværre ikke se at naturen mangler en hensynsløs dræber. Jeg tror heller ikke på at ulve kun går efter mennesker, hvis de har hundegalskab, men jeg har hørt det sagt om ræve og om flagermus, men jeg er sikker på at det ikke gælder for ulve.... det gælder ikke engang for hunde bare spørg postbudet.

Robert Ørsted-Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hej, hej Poul, ulve er ikke blodtørstige bæster, de er ganske almindelige rovdyr, ligesom iøvrigt os mennesker! Ræve er langt værre, når de går amok i et hønsehus. Hvis du har mulighed for at se Deadline på DR.dk, blev der debatteret ulve igår 14. Juli med Maria Gjerding fra Enhedslisten og formanden for Dansk Jægerforening. Der var også en meget vidende forsker med, som fortalte at hun var meget fascineret af ulve. Hun har skrevet flere bøger gennem årene som lød spændende. Jægeren skulle overnatte i shelter i 'ulveland, heller ikke han var spor bange for ulve.
Det højrefløjen gør, er at prøve at piske en hadsk stemning op for at høste billige point, det kunne du nok også gennemskue, hvis ikke ulve-fobien skyggede ;-)

Poul Solrart Sørensen

Eva Schwanenflügel
Alle rovdyr kan gå amok i blodrus, det gælder også hunde og katte... selv menensker kan gå amok i en blodrus... men ikke ulve på trods af at man gang på gang ser ulven skambide og dræbe flere får end den kan æde....men når det gælder ulven, så er det iorden og lyve....

Robert Ørsted-Jensen

Men Eva - hvis ulve sulter - så holde intet. Så forudsætningen for at at der ikke sker noget er at mennesker også er rede til at påtage sig sin del af ansvaret for naturens balance - og det er at sikre at bestanden af ulve ikke overstiger føde mulighederne. Tigre og løver er heller ikke farlige for mennesker, så længe de kan finde anden føde.

Eva Schwanenflügel og Poul Solrart Sørensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Dina Hald - mennesket er jægere og selvfælgelig kan dui ikke forbyde og må uikke forbyde jagt. Det er sådan komplet naivitet der gør at man er nød til at stille spørgsmål ved om det er klogt at have flere størrere rovdyr. Forbyd landbrugets misbruig. Når du har gjort det så kan vi vende tilbage til det.

Robert Ørsted-Jensen

Jeg synes det er fremragende at ulven nu er kommet tilbage. Men naivitet er ikke nogen hjælp til nogen eller noget. Ulve der er underernærede vil af naturen begynde at anskue spejderlejre og skovbørnehaver som en mulig ernæringskilde.
Her i Australien hvor jeg er havde vi også lærde folk og biologer der forsikrede os om at vilde Dingoer ikke er farlige for mennesker - de er bare hunde - og de kan se forskel på menneskekød, kængurokød, svin mus, kvæg og får.
Dingoer kunne da ikke drømme om at angribe turister. Dingoer er jo kloge kender til valutabalancer og bruttonationalprodukter og ved at turisme er en vigtig indtægtskilde for vort land. Turister ser omvendt dingoer som det de også er - søde vovser. Derfor og uanset alle advarsler fra de lærde begyndte turister at fodre dingoerne.

Velmenende mennesker af den slags der lukke søde indespærrede dyr ud om natten, lænker sig selv til træer og demonstrere mod al jagt og nedskydning har vi også på mine breddegradder.

Resultater var så at antallet af sultne Dingoer der mente at camperende mennesker og besøgende turister er en fødemulighed voksede og voksede. Pludselig hentede en dingo en månedgammelt spædbarn fra et telt på en campingplads, bed stuben over og åd det bløde lækre kød, og i en anden situation bed an dingo halsen over på en sagesløs teenage turist. Men jo jeg er sikker på at vores lærde på TV vil fortælle jer at sådan noget gør lige netop ulve ikke. Formentlig har ingen af dem nogensinde mødt en sulten ulveflok.

Men over en nat brød hele helvede løs. Dingoer var ikke længere søde vovser og det var ikke længere nytårsløjer, nu var det hærværk. Det siges endog at man her og der var vidne til enkelte omvendte dyrebeskyttelses- og jagtforbuds ivrig type af den slags der er gode vegetarer, veganere og ikke kan slå fluer og myg ihjel, pludselig sås på barrikaden for genindførelse af ubegrænset jagt på alle dingoer.

Velkommen til ulven - men så velkommen også til lidt realisme og fødder på jorden. Det er nu heller ikke helt så ringe!

Poul Solrart Sørensen

Så sent som i går så jeg en udsendelse om kvinder der køre trucks og lastvogne i Pakistan og hun fortalte om at hendes truck var gået i stykker og et vindue var smadret og hun måtte vente en hel nat på hjælp i et øde område med ulve og hun var hunderæd, men havede lavet et bål og smidt et reservehjul på for at lugten og ilden skulle holde ulvene fra at hoppe ind i kabinen til hende. Hun var en ret sej kvinde der, havede kørt lastvogn i mange år.... men det kan selvfølgelig godt være at hun intet forstod af noget som helst, selvom hun virkede hurtig og intelligent og var hjemmehørende i området.

Eva Schwanenflügel

Altså kære Poul og Robert, der er ingen ulve der bliver underernærede i Danmark. Vi har alt for mange hjorte, som selv ikke en jagtsæson kan regulere. Hjorte er bærere af flåter, som mange mennesker bliver syge af. Derfor kan ulven hjælpe med at holde bestanden sund.
Der er heller ingen fare for, at folk begynder at fodre ulve, de er meget sky, og undgår mennesker, som de opfatter som en trussel.
Se på erfaringerne fra alle andre lande med ulvepopulation, der har ikke været et eneste angreb på mennesker i umindelige tider. Og man kan slet ikke sammenligne ulve med dingoer, det er æbler og pærer.

Robert Ørsted-Jensen

Jeg erfulfkommen enig i at der er og bør være plads til ulve. Men derudover er alle vilde dyr sky men at forbyde jagt og hilde vilde rovdyr på samme tid er komplet naivi - det hænger ikke sammen. Hvis der er megen føde vil bestanden vokse og der vil altid komme perioder hvor der er mindre føde. Vi mennesker er også rovdyr og vi har også en plads i fødekæden og naturens balance. Desuden er jagt respekt over for vores oprindelige natur. Grise og køer der aldrig ser andet end på stalde inden de ankommer til slagterier er ikke respekt for hverken dyr eller natur. Grise er mindst lige så begavede som hunde og ulve.

Poul Solrart Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Robert, helt enig med dig i at vi behandler intelligente tamdyr forfærdeligt.
Jeg går bestemt ikke ind for at forbyde jagt, det ville være galimatias, al den stund at mange dyrs naturlige fjender er forsvundet - såsom ulven har været. Men at udrydde top-rovdyr er jo netop det,
der ødelægger økosystemer.
Dengang ørnene vendte tilbage og begyndte at ruge i Danmark, var der også en hidsig debat om, hvorvidt de ville tage lam, små hunde og sågar spædbørn! Det er vist ikke sket.
Tværtimod har havørnene fået stjålet deres æg, og forstyrret deres levesteder af nysgerrige vandaler, der vælter de omgivende afspærringer for at komme så tæt på som muligt.
Lad os nu give den vilde natur muligheden for at etablere sig, før vi taler om 'regulering' af den.

Robert Ørsted-Jensen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Jeg ser meget gerne at også andre af de vilde dyr vi har mistet over tid vender tilbage og de bør så sandeligt beskyttes mod mishandling af enhver art. Men vi skal så også selv være parat til at spille vores rolle i fødekæden, sikre bestanden har naturlig føde, ikke vokser mere end miljøret kan bære etc. Vores landbrug på stalde er næppe i samme fre som tidligere og sådan. Men bi må ikke tro at folk i fortiden var komplette idioter. Det var gode grunde til at de så sig gale på ulven. De Gilberto af mok og folk vil stadig gøre tåbelige og ondskabsfulde ting også idag. Vi er ikke nlevet så satans meget klogere. Så der skal regulering og beskyttelse til. Vi har gjort os selv til Gud og herrer over naturen og det er et stort ansvar

Poul Solrart Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Robert, før i tiden havde kirken meget ud af at udstille ulven som et ondt dyr, på linje med Satan og alle hans kohorter. Det er åbenbart noget der har siddet ved. Hvor er mon begrebet Varulve opstået?
Kirken anede, at den kunne skræmme. Og det har den benyttet sig af hele tiden.
Hekse, varulve og spøgelser var meget oppe i tiden da man udryddede ulvene.
Den protestantiske kirke var værre end den katolske, for man skulle statuere eksempler.
Heksebrændinger var et must under Christian 4.

Poul Solrart Sørensen

Eva Schwanenflügel
Måske er varulve myten er opstået på grund af ulvens blodtørstighed..... I rest my case....-)
.... og måske ulvetider oprindeligt betød vegetarianske tider, hvor alt levede i en harmoniske biorytme...
Et andet ordsprog " hvo som æder med ulven, får og at tude med ham" og det handler selvfølgelig om at mennesket bliver kirkesanger af at æde med ulven.
Ordproget "man må hyle med de ulve man er i blandt" refere til at ulven symbolisere fred og man må hyle som man selv vil, hvis det bare er lige som alle de andre hyler.
Ordsproget: En ulv i fåreklæder omhandler en ulv der er en smarter dresser...
....Det er en hulens masse mennesker der er blevet forledt til at tro, at ulven kan være et farligt og beregnende dyr. Jeg undre mig over at bjørnen og ræven ikke på samme måde er brugt til at male fanden på væggen..... et tilfælde!!!!

Nils Melchior Jørgensen

EU kommissionen har bestemt, at kun EU kommissionen,
biologer og ulvetilhængere har magt til at rende rundt og
hyle og bjæffe som ulve i den danske natur.

Robert Ørsted-Jensen

Eva hadet og frygetn for ulve er langt langt ældre end kristendommen og alle andre religioner og jeg tror heller ikke der var mange ulve i Jerusalem og omegn. Der var både gode og dårlige grunde til at mennesker gjorde ulve til "ulve tider" .- vi bør evne at have mere respekt for vores medskabninger - de har alle en ret til at leve.