Læsetid: 12 min.

Et par dråber sarin er nok til at slå et voksent menneske ihjel. I Ghouta døde op mod 1.400

Giftgasangrebene i Damaskus-forstaden Ghouta den 21. august 2013 er veldokumenterede, men hvem, der gav ordren til at dræbe de mange hundrede civile med nervegassen sarin, er ikke endegyldigt fastslået. Indicierne peger imidlertid på det syriske regime, vurderer eksperter
Lokale har bragt omkomne til et rum i en midlertidig klink i Damaskus-forstaden Ghouta i Syrien den 22. august 2013. Dagen før fandt det mest dødelige angreb med kemiske våben sted. Op mod 1.400 omkom ved angrebene.

Lokale har bragt omkomne til et rum i en midlertidig klink i Damaskus-forstaden Ghouta i Syrien den 22. august 2013. Dagen før fandt det mest dødelige angreb med kemiske våben sted. Op mod 1.400 omkom ved angrebene.

Shaam News Network

31. juli 2017

Advarsel: Voldsomme billeder i denne tekst

I dagevis kæmpede Depp Mattock og hans naboer sammen med læger og sygeplejersker for at redde naboer og familiemedlemmer fra at dø af den giftgas, de havde indåndet eller fået på sig i forbindelse med redningsarbejdet.

Men mange af ofrene døde, og andre var så hårdt kvæstede, at de havde brug for meget mere hjælp, end de kunne få på den lille interimistiske klinik i Moadamiya – en del af Damaskus-forstaden Ghouta.

Først på femtedagen kom der for første gang hjælp udefra.

Eller rettere, det troede Depp Mattock og hans kolleger.

»Mandag kom et hold FN-inspektører endelig til vores kvarter. Jeg så dem undersøge nogle af de raketter, der var blevet brugt under angrebet. Og de tog blodprøver fra ofrene. Men de kunne ikke hjælpe os,« fortæller han.

»Vi tiggede og bad dem om at tage de sårede med, så de kunne komme på hospitalet. Men de sagde, at det ikke var deres opgave. Så bad vi dem bringe rent drikkevand og måske noget chokolade til de sårede børn, når de kom igen. Men det ville de heller ikke. De kunne ikke gøre noget som helst for os!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Munk
  • Oluf Husted
Carsten Munk og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

det overrasker vel ingen at Assads styrker har brugt og bruger kemiske våben mod sine modstandere. beviserne findes i hobetal, og Assads benægtelser er jo naturlige.

Nu er sarin jo blot et af mange Organofosfat baseret stoffer, er masser af insekisider som vil ha helt samme indvirkning på mennesket , så det kræver ikke noget specialt at udføre den slags angreb og efterfølgene vil man ha meget svært ved at sige om det var den gift som er optimeretr til at dræbe mennesker eller om det var lovlige udgave.
Så attribuering om hvilken siden der har gjort det, eller om det depot med de lovlige version som er ramt, er særdels svært.

Myrelokke dåse bruger gift med samme virkemåde